Skip to content

Elvingin torni Traditional Cache

Hidden : 03/08/2009
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
2.5 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Helppo peruskätkö ns. Elvingin tornin lähistöllä Valkealassa. (Kouvolassa)

Vuorineuvos Rudolf Elving (1849 – 1927) perusti Voikkaan tehtaat 1897 ja johti 1904 perustettua Kymin Osakeyhtiötä. Hänellä oli lukuisia luottamustoimia ja hän toimi myös valtion hallinnossa ja eri yritysten johdossa. Hän rakennutti Pohjois-Valkealaan omistamilleen maille vuonna 1899 Kirjokiven kartanon, joka sijaitsee Tihvetjärveen pistävässä niemessä Mikkeliin vievän rautatien, Savonradan varrella. Kartanon päärakennuksen alkuperäisiä piirustuksia ei ole löytynyt, mutta se mainitaan arkkitehti Eliel Saarisen töiden luettelossa.

Kartanon aikanaan kuuluisassa puistossa oli mm. tekolampia, tennis- ja golfkentät, huvimaja ja pieni kappeli. Alue oli pitkään Kouvolan kaupungin omistuksessa ja siellä toimi kesäsiirtola. Kartano on nykyään yksityisessä omistuksessa ja alueella toimii tällä hetkellä ravintola- ja matkailualan yritys.

Rudolf Elving rakennutti vuosina 1905 – 1907 kartanon läheisyyteen näkötornin palovartiointia sekä luvattoman kalastuksen ja metsästyksen valvontaa varten. Torni sijaitsee korkealla mäellä (Tornimäki) Vuohijärven ja Tihvetjärven välisellä kannaksella. Torni on yli 20 metriä korkea käsin valetuista sementtitiilistä muurattu kahdeksankulmainen tornirakennelma, jonka rakennustekniikka on erikoislaatuinen. Tiedon mukaan Elving toi menetelmän Saksasta ja jonka suunnitelmat sitten toteutti rakennusmestari Kaarle Malmgren ( myöh. Ketomaa). Tornin piirustukset eivät ole säilyneet.

Vuorineuvos näytti mielellään vierailleen tornista kauniita erämaamaisemia ja omistamiaan maa- ja vesialueita. Sotien aikana torni oli ilmavalvontakäytössä. Paikalliset lotat suorittivat sieltä käsin Pohjois-Kymenlaakson ilmavalvontaa.Tornin hiljaiselo alkoi sodan jälkeen ja sisäportaat tuhoutuivat tulipalossa 1950-luvun lopulla. Historiallisesti arvokkaan tornin kunnostus alkoi 1994 Valkealan Lions-klubien toimesta. Uudistettu torni avasi ovensa yleisölle 1.7.1995 ja on edelleen kesäisin avoinna kävijöille.Torniin on pieni pääsymaksu. Tornista avautuvat Vuohijärven, Tihvetjärven ja Repoveden henkeäsalpaavan kauniit maisemat.

Hillosensalmentieltä on opastus tornille. Parkkipaikka on aivan tornin vieressä, mutta tietä ei aurata talvisin.

Vuonna 2014 Elvingin torni on avoinna yleisölle 17.5 - 28.9. la - su klo 11.00 - 18.00. Juhannusaattona torni on kiinni, mutta juhannuspäivänä auki normaalisti.

Additional Hints (No hints available.)