Skip to Content

<

Kultainennoutaja

A cache by Avvil Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 1/16/2009
Difficulty:
3 out of 5
Terrain:
3.5 out of 5

Size: Size: small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Multikätkö Kaarinassa.
Matkalla on 5 välipurkkia kokoa (small), joista saat tarvittavat palaset loppupisteelle! Matkalla on useita polkuja joita voi hyvin hyödyntää. Bussilla pääsee aloituspisteen lähelle Turusta/Kaarinasta bussi Nro 11/110
Nyt ei muuta kuin ylös ulos ja reippailemaan raittiiseen ulkoilmaan!

Itselläni ei ole koiraa ja olen aina halunnut koiraksi kultaisennoutajan, ehkä jonain kauniina päivänä sellaisen hankin joten annoin kätkölle tämän nimen.

Kultainennoutaja

Historia ja käyttötarkoitus

Kultainennoutaja tulee Englannin ja Skotlannin rajaseuduilta ja sen alkuperä voidaan ajoittaa 1800-luvun lopulle. Rotu sai alkuperänsä keltaisen noutajan ja Tweed-vesispanielin linjasiitoksesta. Jalostuksen tarkoituksena on ollut luoda rotu, jolla on voimakas nouto- ja työhalu, tottelevaisuus ja älykkyys sekä mukautuvaisuus ja ystävällisyys. Nämä ominaisuudet ovat varmasti osaltaan lisänneet sitä, että rotu on saavuttanut suuren suosion myös perhekoirana.

Luonne ja käyttäytyminen

Kultainennoutaja on luonteeltaan hyvin iloinen, avoin ja ystävällinen, mistä syystä se on erittäin sopiva myös perhekoiraksi. Se on myös erittäin sosiaalinen ja tulee hyvin toimeen toisten koirien kanssa, niinpä ei ole harvinaista nähdä kymmenkuntakin kultaista lenkkeilemässä sulassa sovussa. Se on hyvin oppivainen ja helposti koulutettavissa monenlaisiin harrastusmuotoihin. Noutajille tyypillinen piirre pysytellä omistajansa läheisyydessä, tekee kultaisesta erittäin helpon pitää vapaana. Se saattaa tehdä välillä lenkin sinne toisen tänne, mutta palaa aina välillä tarkistamaan onko omistaja tallessa.

Useimmiten kultaiset ovat hyvin vilkkaita, varsinkin nuorena. Ne ovat aktiivisia ja aina valmiita leikkimään ja puuhaamaan jotakin. Tämä tekee rodusta mm. erittäin sopivan lasten leikkikaverin. Toisaalta taas nykyisin näkee joitakin jopa epätyypillisen rauhallisia yksilöitä. Kotikoiraksi rauhallinen tyyppi kenties sopii, mutta alkuperäinen käyttötarkoitus, ja miksei muukin harrastustoiminta, vaatii huomattavasti enemmän temperamenttia.

Ulkonäkö

Kultainennoutaja on keskikokoinen koira, jonka säkäkorkeus uroksilla 56-61 cm ja nartuilla 51-56 cm. Se on sopusuhtainen, tasapainoinen, voimakas ja varmaliikkeinen koira. Sen olemus on hyväntahtoinen ja ystävällinen. Turkki on sileä tai laineikas ja runsashapsuinen, väreinä mikä tahansa kullan- tai kermanvärinen vivahde (ei kuitenkaan punainen eikä mahonginvärinen).

Kultaisellanoutajalla on vettä hylkivä pohjavilla ja laineikas tai suora päällyskarva. Turkki ei kuivu itsestään kovinkaan nopeasti. Se on syytä kuivata, sillä joskus kostea turkki voi aiheuttaa iho-ongelmia. Turkkiin jäävät helposti kiinni takiaiset ja risut. Niinpä se vaatii harjaamista ja pesemistäkin säännöllisesti. Kultaisennoutajan turkki siistitään trimmaamalla, ja se kannattaakin edellä mainituista syistä aina pitää trimmattuna, vaikka ei olisi näyttelyyn menossakaan.

Kultainennoutaja metsästyskoirana

Kultainennoutaja on lähtöisin Englannista, ja siellä rotu on jakautunut käytännöllisesti katsoen kahteen eri rotutyyppiin, näyttelylinjaisiin ja metsästyslinjaisiin. Näyttelylinjaiset koirat ovat usein vaaleampia ja luustoltaan raskasrakenteisia, kun taas käyttölinjaiset kultaiset ovat vastaavasti väriltään tummankultaisia ja rakenteeltaan huomattavasti kevyempiä. Raskas, paksuturkkinen koira ei pysty liikkumaan vaikeissa, kaislikkoisissa ja soisissa sorsastusmaastoissa yhtä tehokkaasti kuin kevyempi rotutoverinsa.

Luonteeltaan metsästyslinjaiset kultaiset ovat pehmeämpiä, miellyttämisen- ja yhteistyöhaluisia ja niillä on voimakkaampi riistavietti ja työskentelymotivaatio. Yhtä sosiaalisia kuin näyttelylinjaiset rotutoverinsa nämä field trial -koirat eivät kuitenkaan totuuden nimissä ole. Näyttelylinjaiset goldenit ovat joskus kovapäisempiä ja itsenäisempiä ja tekevät työtä enemmänkin omaksi ilokseen kuin isännälleen.

Suomessa puhtaasti käyttölinjaisia kultaisia on minimaalisen vähän. Ideaali tilannehan olisi se, että sekä kaunis, rodunomainen ulkonäkö ja hyvät käyttöominaisuudet löytyisivät samasta koirasta, mutta näin se harvemmin käytännössä on.

Harrastusmuodot

Noutajaryhmässä kultainennoutaja on luonteeltaan varmasti helpoin, harmittomin ja kiltein rotu, joka sopii hyvin perhekoiraksi, mutta sopivilla perintötekijöillä varustettuna myös moniin harrastuslajeihin. Rodunomainen laji on tietenkin käytännön metsästys ja metsästyskokeet. Rodulle erittäin sopiva laji on myös jäljestäminen. Aktiivisena rotuna kultainennoutaja voi olla tottelevaisuus- ja agilitykoira. Kultaisella on oikeus osallistua myös palveluskoirakokeisiin, jonka lajeista sille sopivimpiaa ovat haku ja jälki. Rotua käytetään myös pelastuskoirana, jolloin se koulutetaan etsimään raunioihin jääneitä ihmisiä.

Yhdistystoiminta

Vuonna 1981 perustettiin Golden Ring – Kultainen Rengas. Vuodesta 1994 yhdistys on ollut kultaistennoutajien rotujärjestö, jonka tärkein tehtävä on rodun jalostus. Yhdistyksen tarkoituksena on myös antaa kultaisistanoutajista tietoa sekä auttaa jäseniä heidän mahdollisissa koiraongelmissaan. Yhdistys on valtakunnallinen, toiminta kattaa koko Suomen. GR:n sivut löytyvät osoitteesta: www.goldenring.fi

Säkäkorkeus: Uroksilla 56-61 cm, nartuilla 51-56 cm.

Väri: Mikä tahansa kullan- tai kermanvärinen vivahde, ei punainen eikä mahonginvärinen. Muutama valkea karva rinnassa sallitaan.

Karvapeite: Sileä tai laineikas. Runsashapsuinen. Tiheä, vettä hylkivä aluskarva.

Additional Hints (Decrypt)

Nybvghfcvfgr: chh
1. Orafn wrzzn
2. xbybffn
3. xvira nyyn
4. enx.nyyn
5. unyxrnznffn
Svany: nyyn gnxnan

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa) 

Find...

229 Logged Visits

Found it 194     Didn't find it 12     Write note 14     Publish Listing 1     Needs Maintenance 7     Update Coordinates 1     

View Logbook | View the Image Gallery of 12 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.