Skip to content

<

Vier in de ruimte (versie 2017)

A cache by tjm1706 Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 05/10/2009
Difficulty:
3 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Deze geocache combineert een prachtige wandeling van 5,5 km met een uitdagend potje "Vier-op-een-rij". Het bordje bij WP2 is weg, dus het antwoord staat in de tekst. [v08-11-2020]

Je hebt vast wel eens het spel "Vier op een rij" gespeeld. In deze geocache hebben we denkbeeldig een enorm groot spelbord van 8 rijen en 8 kolommen plat op de aarde gelegd. Het spelbord bestrijkt een gebied van een paar vierkante kilometer. De stenen hebben een middellijn van ruim 200 meter. Elk middelpunt van een steen komt overeen met een locatie op aarde. Hoewel het spelbord denkbeeldig horizontaal ligt, vallen de stenen toch altijd naar de laagste rij in een kolom.
De meest linkse kolom van het spelbord is kolom 1; rij 1 is de onderste rij. De positie van elke steen wordt geïdentificeerd door een rij- en kolomnummer.

Voor de eenvoud mag je ervan uit gaan dat de stenen in opeenvolgende rijen/kolommen tegen elkaar aanliggen. Er zit dus geen ruimte tussen deze stenen.
Nadat je jouw eerst twee stenen hebt gespeeld, krijg je voldoende informatie om te weten waar de middelpunten van deze 2 stenen liggen. Met deze kennis kun je eenvoudig het middelpunt van een willekeurige steen op het spelbord bepalen. In diverse gevallen komt dit middelpunt overeen met een waypoint. Soms komt het middelpunt van een steen overeen met een co�rdinaat dat net naast een fysieke pad ligt. Je kunt dan gewoon op het pad blijven.

Het is noodzakelijk dat je voldoende kennis hebt van het spel "vier op 1 rij". In onze korte toelichting kun je lezen over de gehanteerde termen en strategiën.

Het uitdagende van deze geocache is dat enerzijds het spelverloop van "vier op 1 rij" en anderzijds het puzzelen in het veld elkaar afwisselen en effect op elkaar hebben. Door het spelverloop leg je een steen in een specifieke rij/kolom. Je kunt de locatie, die bij deze steen hoort, berekenen zodat je er naar toe kan lopen. Bij dit waypoint ga je een opdracht uitvoeren waardoor je weet waar je de volgende steen moet leggen.

Je speelt tegen een denkbeeldige speler "TC" (TegenCacher). Hoewel TC zich graag slim voordoet, weet je dat hij, na elke (!) steen die jij legt, zijn volgende steen speelt volgens de onderstaande regels:

  • Wanneer er geen vier-op-een-rij dreigt, dan zal TC altijd zijn steen boven jouw laatste steen (in dezelfde kolom) plaatsen.
  • Wanneer je bijna vier-op-een-rij hebt, dan zal TC die natuurlijk proberen tegen te houden.
    Bijvoorbeeld: wanneer je in 1 kolom al 2 stenen boven elkaar hebt gelegd, en je wilt daar een derde steen op leggen, dan zal TC daarna zijn volgende steen bovenop leggen.
  • Vroeg in het spel, wanneer je meteen al een dubbele kans op winst hebt, kiest TC om een steen aan de linkerkant te plaatsen. Dus in de kolom links van waar je net jouw steen gelegd hebt. Let dus vooral goed op in het begin van het spel. Al snel zal blijken dat er niet te spotten valt met TC.
    Een term als "dubbele winst" wordt uitgelegd in de reeds genoemde toelichting.

Het is verder belangrijk om jouw stenen, als geocacher, te identificeren als "G1", "G2", etc. TC is gewend om met "T1", "T2" te werken. Let op dat er verder geen relatie bestaat tussen een steennummer (bijv. "G9"" ) en het waypointnummer (bijv. WP5).

SPELVERLOOP
Je bent nu ingewijd in het spel. Je mag van TC de eerste steen leggen nadat je de verschillen hebt ontdekt in de getoonde plaatjes.
A = Aantal verschillen in de twee plaatjesLeg jouw eerste steen "G1" op coordinaat: N52 10.481 - E005 51.601. De steen ligt in kolom (A-1).
TC legt, volgens zijn "regels" inderdaad zijn eerste steen "T1" in dezelfde kolom.

WP0: Loop naar N52 10.478 E005 51.537. Los hier de volgende opdrachten op:

B = Aantal grote houten delen van de bank.
CD = Woordsom van de kleur van het route-pijltje. "C" is het aantal tientallen, etc.
EF = B + C + D.

WP1: Loop naar de locatie die vanaf het middelpunt van "G1" (!) op een afstand van DF(A+C) meter ligt onder een hoek van DAC graden. Dit waypoint komt overeen met het middelpunt van je tweede steen "G2". De kolomnummer van "G2" heeft de waarde van (E+F).

TC doorziet meteen jouw sluwe aanval en blokkeert je op de manier zoals je die van TC verwacht. TC legt dus zijn steen "T2" in dezelfde rij.

WP2: Daag TC uit door jouw volgende steen heel globaal in westelijke richting te plaatsen. Bij het middelpunt van deze steen "G3" ligt WP2. Loop in de richting van het waypoint en je vindt ongeveer 60 meter vóór dit waypoint iets ten noorden van het pad een oranje bord.

DubbelCheck: WP2 komt overeen met N52 10.F(C+D)D E005 51.DDE.
De eerste rij bevat nu C stenen.

GH = 89, want het bordje is weg.

Vervolg je weg naar WP2. Leg jouw volgende steen "G4" op "G2", dus in de rij boven "G2".

Leg jouw steen "G5" in de kolom waar je eerste steen ligt. TC kiest al vroeg voor een tegenaanval (voor vier op één rij) via steen "T5". TC heeft hiervoor 2 mogelijkheden, kies voor de mogelijkheid dicht bij steen G5. Voorkom met je volgende steen "G6" dat je nu al moet afhaken. Deze steen ligt een rij hoger dan "G3".

WP3: Ga naar de positie die overeenkomt met het middelpunt van "G6".

WP4: Niet slecht ... TC probeert opnieuw 4-op-1-rij te krijgen via steen "T6". Hij legt zijn steen zo dat je jouw volgende steen "G7" slechts op 1 positie kunt leggen - anders heb je verloren en vind je de cache niet. Loop vervolgens richting het middelpunt van deze steen "G7"; Blijf daarbij op het pad.

TC reageert een beetje teleurgesteld. Leg je volgende steen "G8" op precies 4 steen-lengtes van "G3". Van de 2 mogelijke posities is 1 al bezet, dus je legt je steen op de andere mogelijkheid. Houd TC scherp en doe een poging om van hem te winnen met steen "G9". Je hebt nu 2 mogelijkheden om dit te doen: kies voor de steen / positie die het meest zuidelijk ligt. TC heeft je al weer door en voorkomt dat hij nu al verliest.

WP5: Loop richting het middelpunt van de steen "G9" wat overeenkomt met WP5. Net voordat je bij WP5 aankomt zie je een paaltje met een mannetje erop. TC vond het blijkbaar leuk om een silhouette van zichzelf te maken ;-)

I = met welke kleur wordt het mannetje omgeven? Neem het verschil tussen de letterwaardes van letter 2 en 3 van die kleur.
K = er staan 2 kleuren op dit plaatje. Tel de lengtes van beide kleuren bij elkaar op. Voorbeeld: geel = 4 letters = 4.

Check: kolom D bevat nu (F-E) stenen.

L = Wat bevindt zich op 30 meter ten zuiden van WP5 in het veld? L = 1 = grote steen; L = 2 = T-splitsing, L = 3 = watertoren en L = 4 = kruispunt?

Om te checken of je nog goed zit, tref je in de buurt van de plek, waar je de "L" opdracht uitvoert, ook het volgende herkenningspunt (zie foto).

Leg je volgende steen "G10" boven/op "G9".

WP6: Ga naar een punt dat 50 meter ten westen van het middelpunt van de steen "T10" ligt.

MN = Bepaal de letterwaarde van de vierde letter van de boomsoort. Mogelijke boomsoorten zijn: acacia, beuk, berk, den, hulst, lariks, spar en zomereik. Lastig? Lees dan de korte handleiding voor het herkennen van bomen.

Leg je volgende steen "G11" in dezelfde rij (!) als "G10". Check: de kolom van "G11" en "T11" bevat nu (G-M-N) stenen.

Het is je G*E*L*U*K*T!!! Je strategie werkt! Je kunt nu 2 stenen "G12" en "G13" leggen in 1 kolom zodat je altijd gaat winnen. TC kan niet anders dan zijn stenen "T12" en "T13" in dezelfde kolom te leggen.
De steen "G13" geeft je dan 2 mogelijkheden in 1 andere kolom op vier-op-1-rij. Hoe? Je legt na "T13" vervolgens in die andere kolom eerst "G14" waardoor je de eerste kans op vier-op-een-rij krijgt.
Met "T14" voorkomt TC nog 1 keer zijn verlies. Vervolgens kun je bovenop "T14" jouw winnende "G15" steen leggen. En TC ziet het gebeuren en denkt hevig na of er nog een list te verzinnen is ...
WP7: Loop naar het middelpunt van de winnende steen "G15". Je bent bij een splitsing van paden. Volgens ingewijden heeft TC intussen het stronkje (met een "X"), zoals die op de foto stond, weggehaald. Tja, TC kan nu eenmaal niet zo goed tegen zijn verlies.
Check: wanneer je de antwoorden van A t/m N bij elkaar optelt krijg je een mooi getal dat deelbaar is door 7.

Wanneer je het lastig vindt om de "val" op te zetten, kijk dan naar deze korte toelichting over "vier-op-één-rij".

DE CACHE
Je bent nog enthousiast dat het je lukte om TC te verslaan! Nu moet hij de hint wel geven, YES! Al morrend mompelt TC hoe je de geocache kunt vinden: WP7_Noord + NGF en WP7_Oost – (M-N)(K+L)G. Dus vanaf het hart van de steen van WP7 doe je een kleine berekening.
De geocache petling ligt ongeveer 5 meter van het pad *in* een boom op 1.60m. Waarom zo hoog? Sinds 8 jaar beseffen wilde zwijnen dat het hier om een 'schat' gaat. Ze leggen steeds weer de geocache bloot. Zie de spoilerfoto: benader de cache van de 'achterkant'. Een spiegeltje kan handig zijn ;-).

Er is géén directe route van WP7 naar de cache. Je kunt het beste lopen via N52 10.276 E005 52.342.

Spoiler
Vier in de ruimte We willen de teams Dhmc05, Horn en Lein bedanken voor het proeflopen. Als je deze geocache hebt gevonden, dan kun je met gepaste trots de banner toevoegen aan je profiel. (Free counters Free Counters)

Additional Hints (Decrypt)

[Update: 24-07-2018: opdracht L]
Arrz bamr xbegr gbryvpugvat bc 4-bc-1-evw zrr.
Purpx "N": N vf rra rira trgny.
Ebhgr anne pnpur: ybbc rrefg rra syvax fghx ireqre anne urg bbfgra.
Pnpur: yvtg bc 1.40z!! Oranqre qr pnpur inans qr 'npugrexnag'.
Wr xhag baqrejrt uvagf bcientra ibbe "jc4" ra "jvafg".

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.