Skip to Content

Mystery Cache

TÄTIEN KOSTO

A cache by kaskas Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 6/5/2009
In Finland
Difficulty:
3.5 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size: small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Only in finnish, sorry… Annetuilla koordinaateilla ei ole kätköpaikan kanssa mitään tekemistä. Tämä on vaasalaisen Silmukkamysteerin sisarkätkö.

Kätköilijä Allan Kivi ei ole suvuton mies. Hänen perheyhteyksistään mainittakoon kohtalainen määrä tärkeitä tätejä. Yksi rakkaimmista on äidin nuorempi sisko, Liina Rätti-Kangas. Liina-täti opettaa työkseen rättikässää alakoulun pikku pilteille. Vapaa-aikanaan tuo toimelias pikku täti on kutsumusmartta: rouskut kykkii talteen saloista, kultakantisiin lasipurkkeihin säilöö sadonkorjuun sekalaiset hedelmät ja Allan saa tädiltä joka joulu lahjaksi jokapojan unelmalahjan, villapaidan ja sukat. Niihin käytetyt villalangat Liina-täti yleensä värjää itse sipulinkuorilla.

Sankkojen metsien vahverovainioita kiertäessään Liina-täti löysihe kerran metsästä hyvän pakasterasian ja pakkasi sen täyteen kanttarellia: sääli jättää hyvä boksi kiven alle. Allan raastoi hetken kuontaloaan kuultuaan tädin jättäneen kätkötiedotteen ja lokit sammalen alle, sinne jonnekin muutama kilometri Rauskunojalta luoteeseen (vai oliko sittenkin enempi pohjoiseen). Vastaisen välttämiseksi Allan opasti tätinsä käyttämään gepsit, kompassit ja kartat, nettisivuista puhumattakaan. Ja Liina Rätti-Kangas oli mennyttä kalua.

Lähitradit täti taikoi esille pian tuosta vain. Täti oli aina tykännyt ristikoista ja pulmista, niinpä mysteerit alkoivat nopeasti kiehtoa ja täti vajosi syvemmälle kätköjen maailmaan. Laskumulteja täti päätti olla hakematta, koska vaikka hän oli toki maisterisihminen, niin matematiikka ei ollut kouluaikoina ollut Liina-tädin vahva alue. Talven edetessä Liina-täti löytyi kuitenkin yhä useammin niiltä multeiltakin, täti ei yksinkertaisesti kestänyt sitä, että lähellä oli purkkeja, joita hän ei ollut hakenut.

Ja lopulta oli edessä se hetki, josta alkoi tädin todellinen pudotus. Kaupungissa oli tusinoittain mysteerikätköjä, joihin omat taidot eivät riittäisi koskaan. Viimeistään insinöörikätköilijöiden setämäiset kommentit siitä, miten se-ja-se mysteeri olisi ihan helposti laskettavissa kenen tahansa jokamiehen tai –naisen, joka vain on yläasteen suorittanut ja jolla on taskussaan taulukkolaskennan kirjanen, sysäsivät tädin sen viimeisen reunan yli. Nuo sini-kosinit, kytkentäkaaviot, fysiikan ja kemian taulukot, koodausohjelmat ynnä muut ketkupatkurempsisvenkulat ja hylipumpelit, nehän olivat Liina-tädille pelkkää hepreaa, vaikka taskussa olisi ollut Spectrumin osat 1-21 ja Stephen Hawkingin Ajan lyhyt historia. Liisa-täti polki itsetehtyyn villasukkaan verhottua liikavarpaista jalkaansa kiukusta. Missä olivat kaikki FTF-rouvat? Missä olivat luomupiirakka-, voikukkasima-, pitsivirkkaus-, kestovaipanvaihto-, taaperoimetys-, ynnä muut tärkeät mysteerit?

Liina-täti ryhtyi toimeen. Hän kietaisi kitusiinsa purkillisen kalsiumia ja d-vitamiinit päälle. Tädin alkava osteoporoosi valui viemäriin seuraavalla vessakäynnillä ja tyhjästä kalsiumpurkista sai kätkörasian. Täti soitti Allanin muille tädeille. Oma siskonsa, neulova motoristi Aina Silmukka oli heti valmis. Aina-täti laati Liina-tädille neuleohjeen. Allanin täti isän puolelta, koruntekijä Helmi Kivi teki kätköpurkkiin FTF-palkkioksi kaksi kaunista silmukkamerkkisettiä.

And now, AUNTIES STRIKE BACK! Tätä et ratko matemaattisilla kaavoilla, et koodeilla, kaavioilla tai taulukoilla. Tarvitset kerän lankaa ja puikot käsialan mukaan.

***

Kiitän Allanin tätejä avusta tämän mysteerin tekemisessä sekä kätköilijänimimerkki Raksenia mysteerin ideasta ja neuleohjeen muutamien osien lainasta, kaikki Raksenin suosiollisella luvalla. Purkki sijaitsee paikassa, jonne on suora näköyhteys viereisistä taloista. Nopea siirtyminen paikalle on tarpeen, itse loggaamisen pystyy suorittamaan lähes täysin näkymättömissä. Paras lähestymissuunta on etelästä, jonne myös auton saa hyvin lähelle.

Kätkö sijaitsee koordinaateissa
61°29.abc
023°51.def

Luvut abc ja def saat alla olevasta ohjeesta.

Valmiissa kudelmassa luvut näkyvät ylhäältä alas:
a
b
c

d
e
f

Huomaathan, että kuten villapaitaa neuloessa, ensin valmistuu alareuna, eli tässä tapauksessa saat ensimmäiseksi näkyviin koordinaatin f.

Mysteerin vaikeus on marttahenkisille 2, toisille se voi olla jopa 5. Purkin vaikeus on luokkaa 1,5-2.

***
Luo 25 silmukkaa. Neulo näillä 25 silmukalla ainaoikein-neuletta 6 kierroksen verran.
Tämän jälkeen jatka kummassakin reunassa 5 silmukalla ainaoikein-neuletta mutta neulo nyt keskimmäisellä 15 silmukalla sileää neuletta. Jatka näin 5 kierroksen verran. Aloita nyt kuvioneule: (huomioi että kuvioneuleessa kaikki parilliset kierrokset neulotaan kummastakin reunasta 5 silmukalla ainaoikein-neuletta ja loput nurjana.
1, 3, 5, 7, 9, 11 ja 13 krs: 7o, lk, 2o yht, 6o
15, 17 ja 19 krs: kaikilla kuvioneuleen silmukoilla sileää neuletta
21, 23, 25, 27, 29, 31 ja 33 krs: 7o, lk, 2o yht, 6o
35, 37 ja 39 krs: kaikilla kuvioneuleen silmukoilla sileää neuletta
41 krs: 5o, *lk, 2o yht*, toista *-* vielä 2 kertaa, 4o
43 ja 45 krs: 4o, lk, 2o yht, 3o, ylivetokavennus, lk, 4o
47 krs: 5o, *lk, 2o yht*, toista *-* vielä 2 kertaa, 4o
49 ja 51 krs: 4o, lk, 2o yht, 3o, ylivetokavennus, lk, 4o
53 krs: 5o, *lk, 2o yht*, toista *-* vielä 2 kertaa, 4o
55, 57, 59 ja 61 krs: kaikilla kuvioneuleen silmukoilla sileää neuletta
63 ja 65 krs: 6o, lk, 2o yht, 7o
67 krs: 4o, *lk, 2o yht*, toista *-* vielä 3 kertaa, 3o
69 krs: 6o, lk, 2o yht, 2o, lk, 2o yht, 3o
71 krs: 9o, lk, 2o yht, 4o
73 krs: 8o, lk, 2o yht, 5o
75 krs: 7o, lk, 2o yht, 6o
77, 79 ja 81 krs: neulo kaikilla kuvioneuleen silmukoilla sileää neuletta
83 krs: 5o, *lk, 2o yht*, toista *-* vielä 2 kertaa, 4o
85 krs: 4o, lk, 2o yht, 3o, ylivetokavennus, lk, 4o
87 krs: 4o, lk, 2o yht, 9o
89 krs: 5o, *lk, 2o yht*, toista *-* vielä kerran, 6o
91 krs: 4o, lk, 2o yht, 9o
93 krs: 4o, lk, 2o yht, 3o, ylivetokavennus, lk, 4o
95 krs: 5o, *lk, 2o yht*, toista *-* vielä 2 kertaa, 4o
97, 99 ja 101 krs: neulo kaikilla kuvioneuleen silmukoilla sileää neuletta
103 krs: 4o, *lk, 2o yht*, toista *-* vielä 3 kertaa, 3o
105 krs: 9o, lk, 2o yht, 4o
107 krs: 8o, lk 2o yht, 5o
109 krs: 7o, lk, 2o yht, 6o
111 krs: 6o, lk, 2o yht, 7o
113 krs: 5o, lk, 2o yht, 3o, lk, 2o yht, 3o
115 krs: 4o, lk, 2o yht, 3o, lk, 2o yht, 4o
117 krs: 6o, *lk, 2o yht*, toista *-* vielä kerran, 5o

Neulo tämän jälkeen vielä 6 kierrosta ainaoikein-neuletta ja päätä silmukat löysästi. Tarvittaessa kastele ja pingota tai silitä liinan läpi.

Tarkasta ratkaisusi checkerillä: (visit link)

Additional Hints (Decrypt)

Chexxv: Cvvybhqh xrfxryyr!

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa) 

Find...

441 Logged Visits

Found it 403     Didn't find it 7     Write note 25     Temporarily Disable Listing 2     Enable Listing 2     Publish Listing 1     Owner Maintenance 1     

View Logbook | View the Image Gallery of 22 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated: on 10/19/2017 8:00:22 AM Pacific Daylight Time (3:00 PM GMT)
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page