Skip to Content

This cache has been archived.

Thymallus Thymallus: Cache archived.

More
<

Mantereen linnavuori

A cache by Pikkulahti Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 08/16/2009
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
2.5 out of 5

Size: Size: small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

[FIN]Tämä kätkö sijaitsee Mantereenlinnavuorella. Paikalta on upeat näkymät Katumajärvelle.
[ENG]Cache is hidden on the Mantereenlinna.There are sceninc view to the lake of Katuma.Tietoa linnavuoresta

Mantereen linnavuori on rautakautinen muinaislinna, joka sijaitsee Hämeenlinnan Mäskälän kylässä, noin 1,5 km Vanajan keskiaikaisesta kivikirkosta itäkoilliseen sijaitsevan kalliomäen laella. Mäen laki kohoaa sen itäpuolella sijaitsevan pintaa 50 metriä ylempänä. Pääasiassa mäntyä kasvavan mäen itä- ja eteläpuoliset rinteet ovat äkkijyrkkiä, länsi- ja pohjoispuolet loivempia. Muodostuma on Katumajärven jyrkänteinen rantakallio, jonka luoteiosassa on mataloituva painanne. Sen sulkee matala kivivalli. Muodostelmaan liittyy noin 12 metrin pituinen sisäpuolinen lohkarekujanne, joka voi olla jäänne porttikäytävästä. Toiseksi vaihtoehdoksi on tarjottu hevoselle avattua ajouraa.

Vesihuolto on ollut muinaislinnojen koetinkivi. Mantereen linnavuorella onkin havaittu rakenne, jota on pidetty vesisäiliönä. Muinaislinnoiksi eli linnavuoriksi nimitetään vartio- ja pakopaikkoja, jotka ovat korkeita kallioita, harjunlakia tai saaria, joiden loivanousuisimmat rinteet oli vahvistettu puuvarustuksella.

Jyrkkäreunaisia linnavuoria oli helppo puolustaa. Suomessa tunnetaan noin sata linnavuorta tai mäkilinnaa, kuten niitä myös kutsutaan. Ne on rakennettu rautakauden lopulla tai keskiajan alussa (800–1300 jKr.) lähinnä suojaksi vihollista vastaan. Tuolloin nousevien valtiomahtien ja kahden kirkkokunnan kilpailu alkoi ulottua Suomeen. Suomi oli rajamaa, jonka kautta ruotsalaiset ja venäläiset hyökkäsivät toistensa kimppuun.

Vihollisen uhatessa muinaislinnassa sytytettiin merkkitulet. Tämä oli varoitus kylien asukkaille, jotta he voisivat paeta turvaan linnavuorille tai metsään. Muinaislinnat antoivat hyvän suojan ja turvan vihollisen hyökkäyksille. Kaikki Suomen linnavuori- nimiset paikat eivät ole muinaislinnoja, vaan mäki on saanut nimensä muhkean ulkonäkönsä ansiosta. Vanajaveden vesistön rantamille on keskittynyt poikkeuksellisen useita kallio- ja harjulinnoja. Mantereenlinna on osa Vanajaveden ja vanhimman pysyvän hämäläisasutuksen linnavuoriketjua. Sieltä on näköyhteys etelään Hakoisten linnavuorelle, joka oli ruotsalaisvalloituksen jälkeen myös uusien vallanpitäjien tukikohta. Sitä pidetään varhaisempana Hämeen linnan paikkana. Pohjoisessa näkyivät Tenholan ja Aulangon linnavuoret. Lännessä Vanajaveden toisella puolella näkyy Linnanpää eli Hakovuori.
- Hämewiki

Parkkipaikka

Auton voi jättää koordinaattien osoittamaan paikkaan. Autolta vaaditaan kuitenkin hieman maastotaitoja - millään kolmen sentin maavaran omaavalla ferrarilla on paikalle hankala parkkeerata.

Kulku kätkölle

Katuman suunnasta linnavuoren päälle kulkee tasaisia polkuja. Parkkipaikan suunnasta pääsee kätkölle suht kivuttomasti, mutta maasto tarjoaa myös idiot traileja, jos välttämättä haluaa :)

Roskat

Alue on historiallinen ja erittäin luonnokaunis. Geokätköilijälle ei pitäisi joutua huomauttamaan roskaamisesta, mutta tuothan omasi pois. CITOilu on myös hyvä tapa arvostaa aluetta. Pidetään paikka siistinä :)

Valokuvaaminen

Näköala järvelle on varsin hyvännäköinen. Jos omistat kameran ja tykkäät ottaa kuvia, suosittelen sen mukaan ottamista. Kiva myös olisi, jos jaksat jakaa joitain kuvia kätköloggaukseesi!

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

244 Logged Visits

Found it 230     Didn't find it 6     Write note 4     Archive 1     Temporarily Disable Listing 1     Publish Listing 1     Post Reviewer Note 1     

View Logbook | View the Image Gallery of 10 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.