Skip to Content

<

Vanha ruumistie 12. - Irjanne

A cache by PirHa adobted by Enppu&Iloma Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 08/30/2009
Difficulty:
2.5 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size: small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Vanha ruumistie –kätkösarja johdattaa sinut Varsinais-Suomen Laitilan Vaimaron kylästä Satakunnan Eurajoen Irjanteen keskiaikaiselle kirkonpaikalle vanhaa ruumistietä myöten.

Kulje Matti Iisakinpojan ruumissaaton matkassa keskiaikaista ruumistietä pitkin Laitilan Vaimarosta Eurajoen Irjanteelle. Seuraa reittiä kätköltä kätkölle järjestyksessä ja lue tarkoin tarina, sillä se antaa sinulle vihjeet piilopaikoista. Muita vihjeitä ei anneta.

Vanha ratsutie kulki harjujakson laella. Tielinjaukset ovat muuttuneet keskiajalta, eivätkä kaikki vanhaan tielinjaan kuuluneet tiet ole enää käytettävissä kuin jalankulkuun, vaikka vielä näkyvissä olisivatkin. Olemme yrittäneet konstruoida autolla ajettavan reitin, joka on mahdollisimman lähellä keskiaikaista reittiä ja noudattelee mahdollisimman paljon keskiaikaista tielinjaa. Yhdestä kohtaa reitti kulkee lähempää Eurajoen kirkonkylää kuin alkuperäinen reitti, koska alkuperäinen tielinja ei ole enää käytettävissä. Voit taittaa matkaa keskiaikaiseen tapaan kävellen tai hevosella tai jos laiskottaa, jollain nykyaikaisemmalla kulkupelillä. Matkaa kertyy noin nn kilometriä, jos käyt kaikilla nn kätköllä. Reitin kätköt ovat peruskätköjä, lukuun ottamatta Eurajoen keskustan tuntumassa olevaa helppoa laskumultia, joka johdattaa sinut suunnitellulle reitille kahden pisteen kautta ja Irjanteella olevaa päätepistettä, jonka koordinaatit saat poimittua reitin varrelta.

Eurajoen Irjanteella sijaitsee Satakunnan vanhin puukirkko, joka on rakennettu vuonna 1731. Kirkko sijaitsee keskiaikaisella kirkonpaikalla ja on jo ainakin kolmas puukirkko paikalla. Paikalla on ilmeisesti ollut kirkko ainakin 1200-luvulta asti. Aikoinaan kirkko oli omistettu Pyhälle Pietarille, joka katolisessa teologiassa on yksi tärkeimmistä pyhimyksistä. Senpä takia ihmiset keskiajalla halusivat tulla haudatuiksi ja haudata omaisensa juuri tälle paikalle. Vainajia tuotiin tänne haudattaviksi suhteellisen kaukaakin.

Vanha ruumistie on reitti, jota pitkin ruumissaatot toivat vainajia Irjanteelle aina Varsinais-Suomesta saakka. Nykyään reitti kulkee kolmen kunnan kautta: Laitilasta Rauman (sis. entiset Lapin ja Kodisjoen kunnat) kautta Eurajoelle. Vainajia on saatettu Irjanteelle tuoda etelämpääkin, mutta reitti oli historiateosten avulla konstruoitavissa Vaimarosta saakka. Keskiaikainen tielinja jatkuu Irjanteelta edelleen Nakkilan kautta Ulvilaan, mutta tämän kätkösarjan päätepiste on Irjanteella, josta vainajat saivat viimeisen leposijansa.

Matti ja hänen omaisensa ovat keksittyjä henkilöitä. Tarinan paikat ja pääosa muista henkilöistä ovat todellisia, samoin tiedot 1600-luvun alun tavoista. Pieniä oikaisuja olemme tehneet talonpaikkojen, henkilöiden ja ajankohtien suhteen, koska kaikesta ei ole tarkkaa tietoa saatavilla. Tiedot on poimittu eteläisen Satakunnan historiaa valottavista kirjoista.

______________________________________________________________________________

Saattoväki lähestyy Irjanteen kirkkoa, joka jo näkyy heidän edessään mäellä. Hevosen kaviot kopisevat puusiltaan, vesi solisee sillan alla.

Kosken partaalla on aivan uusi vesisaha. Sahankäyttäjä lopettaa työnsä, kun hän näkee ruumissaaton lähestyvän kirkkoa ja paljastaa päänsä. Jaakko ihailee ihmeellistä laitosta. Mitään näin hienoa ja uudenaikaista hän ei ole nähnyt koskaan.

Matti on nyt nostettu pois hevosen selästä. Hän haisee jo pahalta ja käärinliinat ovat likaantuneet. Onneksi nyt ollaan pyhällä maalla, jossa Pyhä Pietari voimallaan suojaa saattoväkeä kalman tartunnalta. Miehet ovat paljastaneet päänsä ja naiset pukeutuneet parhaimpiinsa.

Kauniin vanhan puukirkon kellot soivat Matille, kun omaiset kantavat hänet kiviaidan päädyssä olevasta veräjästä avoimen haudan ääreen ja laskevat valkoisiin pellaviin käärityn vainajan hautaansa. Liisaa itkettää, kun hän ajattelee menneitä vuosia Matin kanssa ja lesken osaansa. Matti asetetaan hautaan pää länteen päin, jotta hän pian koittavana tuomiopäivän aamuna herätessään näkisi heti paratiisin auringon kirkkaan kehrän itäisellä taivaalla.

Pappi lohduttaa omaisia Raamatun sanoilla: "Älkää murehtiko niin kuin ne tekevät, joilla ei toivoa ole... minä olen ylösnousemus ja elämä... niin lohduttakaa siis toisianne näillä sanoilla." Pappi lukee ensin latinankielisestä Raamatusta ja suomentaa sanat sitten Matin omaisille. Omaiset luovat Matin haudan umpeen ja jättävät koko matkan Matin edellä kantamansa ristin haudalle merkiksi vasta suoritetusta hautauksesta.

Matti ei saa hautapaikkaa kirkon lattian alta, vaikka onkin suuren talon isäntä. Ne paikat on varattu säätyläisille. Mutta paikka on kyllä hyvä: lähellä kirkkoa, melkein eteläseinustalla.

Myöhemmin risti haudalta lahoaa ja paikalle haudataan yhä uusia ja uusia vainajia. Luut nousevat pintaan uusien hautauksien yhteydessä. Siat ja koiratkin tonkivat kirkkomaata, vaikka niiden pääsyä sinne on yritetty estää kiviaidan avulla ja asettamalla eläinten omistajat ankaraan edesvastuuseen. Mutta eihän koirilla mitään omistajia ole. Ja kuka sen nyt tietäisi, kenen sika missäkin tonkii. Ylös nousevia luita kootaan kirkkomaan luuhuoneeseen turvaan eläimiltä. Siellä Matinkin viimeiset jäännökset vuosien saatossa katoavat samalla, kun hänen muistonsakin katoaa kirkkomaan multiin omaisten mukana.

Vuosikymmenet ja -sadat kuluvat ja vanha ruumistie unohtuu. Enää ei uskota Pyhän Pietarin voimaan, vaan saatetaan vainajat luterilaisen opin mukaan uskoon ja pyhään kasteeseen turvaten kotoa lähimmälle kirkkomaalle. Silti jotkut katoliset tavat säilyvät pitkään. Kyl maar, sanoo satakuntalainen edelleen - totta Maarian nimeen.
_____________________________________________

Annetut koordinaatit johdattavat paikkaan, johon Matti olisi saatettu haudata. Kätkön koordinaatit saat Ruumistien varrelta.

Kirkon vierestä löydät kesäaikaan auki olevan maatalousmuseon, joka on ehdottomasti tutustumisen arvoinen.

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

249 Logged Visits

Found it 224     Didn't find it 4     Write note 15     Temporarily Disable Listing 2     Enable Listing 2     Publish Listing 1     Owner Maintenance 1     

View Logbook | View the Image Gallery of 2 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.