Skip to Content

This cache has been archived.

Thymallus Thymallus: Cache archived.

More
<

Merikosken voimalaitos

A cache by Piula Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 9/4/2009
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size: small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

(FIN) Tämä helppo kätkö sijaitsee Merikosken vesivoimalaitoksen läheisyydessä.

(ENG) This easy cache is located near Merikoski hydroelectric power plant.

(FIN) Merikosken voimalaitos on Oulujoen ensimmäinen voimalaitos ja se sijatsee Oulun Koskikeskuksen ja Tuiran kaupunginosien välissä. Merikosken voimalaitoksen omistaa Oulun kaupungin liikelaitos Oulun energia. Teholtaan se on 39 megawattia, ja voimalan pudotuskorkeus on 11 metriä. Merikosken vesivoimalaitoksen osuus Oulun Energian sähkönhankinnasta oli vuonna 2006 noin 9 prosenttia. Merikoski on ns. vanha vesivoimalaitos, ja sen vuoksi se on yksi ympäristöystävällisimmistä tuotantolaitoksista.

Tutkimustyö Merikosken valjastamisesta sähköntuotantoon aloitettiin jo vuonna 1915. Oulun kaupunginvaltuusto teki voimalan rakentamispäätöksen 1. elokuuta 1939. Työt keskeytyivät kuitenkin talvisodan alettua. Sodan päätyttyä töitä jatkettiin. Pian alkoi kuitenkin jatkosota, joka vei rakennusmiehet taas rintamalle. Töitä jatkettiin sodan aikanakin naisten, vanhempien miesten ja ja sotavankien avulla. Voimalaitoksen rakennustoimikunta järjesti vuonna 1941 suunnittelukilpailun, jonka tuloksena arkkitehti Alvar Aalto sai suunniteltavakseen Oulujoen suistoalueen asemakaavan laatimisen ja arkkitehti Bertel Strömmer voimalaitoksen ulkoasun suunnittelun. Maankaivu- ja rakennustyöt saatiin päätökseen vuonna 1947, mutta ensimmäinen kone kytkettiin verkkoon vasta 24. toukokuuta 1948. Voimalaitoksen katsotaan valmistuneen, kun kolmas ja viimeinen kone kytkettiin valtakunnan sähköverkkoon 6. marraskuuta 1954.

Autot on hyvä jättää Koskitielle, josta kätkölle pääsee kävelemään lumettomana aikana kätevästi voimalaitoksen vierustaa pitkin. Reitillä ei ole kuitenkaan virallista talvikunnossapitoa. Voimalaitoksen ympäristössä on tallentava videovalvonta, joten asiallinen käyttäytyminen on suotavaa.

(ENG) Cars can be parked at Koskitie, from where you can walk to the cache by the side of the power plant. Beware that the route has no wintertime maintenance. There’s a recording video suvaillence aroud the power plant, so normal good behavior is recommended.

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

997 Logged Visits

Found it 962     Didn't find it 8     Write note 10     Archive 1     Needs Archived 1     Temporarily Disable Listing 1     Publish Listing 1     Needs Maintenance 10     Owner Maintenance 2     Post Reviewer Note 1     

View Logbook | View the Image Gallery of 24 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.