Skip to content

Ruadh in de Schinveldse bossen Multi-cache

Hidden : 11/03/2009
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
3.5 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Een mooie wandeling van ruim 12 km. door deze prachtige bossen. Let op voor de mugglers en de Schotse Hooglanders die het gebied bewonen. Denk terug thuis aan tekencontrole: veel hoog gras en varens in een gebied met veel wild: ideaal voor teken!

Let op: Laatste tekstwijziging is van 17-07-2016. Gooi oude printjes maar weg! Deze cache brengt je door het grootst aaneengesloten bos van Zuid-Limburg en gedeelten van het bos behoren tot de oudste van Nederland. Het gebied waar je met deze cache door komt is voor een groot deel in beheer bij Waterleiding Maatschappij Limburg en in beheer van Natuurmonumenten. Zij doen alle moeite om dat zo goed mogelijk te doen. Wilt u hen helpen? Klik dan hier en steun Natuurmonumenten.

Respecteer alsjeblieft de regels van de eigenaren van dit gebied, Natuurmonumenten en Waterleiding Maatschappij Limburg, zonder wie ik geen toestemming gekregen zou hebben. Dus blijf overal op de paden; en wees vriendelijk voor het eventuele vee dat je tegen komt. Maar let wel: het zijn geen huisdieren; dus niet aaien of voeren, de kudde niet doorkruisen en blijf op 25 meter afstand. Er is altijd wel een ander pad om toch bij het volgende Waypoint te komen. Kies alsjeblieft daarvoor, wanneer een kudde je pad kruist. Verder zijn er gedeelten van deze cache alleen bereikbaar tussen zonsopgang en zonsondergang.

Het grootste gedeelte van de route is gegeven, af en toe moet een vraag beantwoord worden, maar er kan verder volop worden genoten. Slechts op het eind zal er gerekend moeten worden.

Vaak kan het in dit bos behoorlijk vochtig zijn en zijn waterdichte schoenen geen luxe.

Verder is een prikstok wel handig om de cache te vinden. Ga in ieder geval niet graven!

Er zijn onderweg nog enkele traditionals te vinden, soms vlak langs de route, soms iets verder weg. Denk er aan om dan van die caches ook de gegevens mee te nemen.

Ruadh in de Schinveldse bossen.

Nadat Ruadh zijn reis naar de bronnen had volbracht (Ruadh Molengatsdag in het Imstenraderbos GC1GGWC) wilde hij wel eens over de grenzen kijken, richting Duitsland bijvoorbeeld. En bij de Schotse Hooglanders voelde hij zich meteen thuis.

Ruadh begon zijn nieuwe reis waar anderen hun vervoersmiddelen plaatsten, op de coordinaten die boven aan de pagina zijn opgegeven. Vandaar ging hij via het hek naar

WP2.
Op dit punt ziet Ruadh dat het gebied buiten het pad een paar maanden per jaar is afgesloten.

A is het aantal maanden dat het gebied niet betreden mag worden -1; A=
Loop hier rechtdoor tot aan WP3 om dan "pad 5" op te gaan, het voetpad naar Duitsland

WP4: Ruadh vroeg zich af, waar weidevogels gelukkig van zouden worden:
vogelspotters, die met verrekijkers door het riet struinen: B= 100;
liefhebbers met honden: B= 10;
oplettende bezoekers, door de vogels niet te verstoren: B= 0

Bij WP5 was Ruadh in Duitsland aangekomen en moest hij kiezen en zo is ook nu aan jullie de keus. Het fietspad moet voor ongeveer 800 meter gevolgd worden. Het verhaal ging dat dit pad speciaal aangelegd is voor een burgemeester die graag op zondag gaat fietsen. Dat is nu nog te merken: het kan op zon- en feestdagen erg druk zijn met fietsers. Wil je dit ontlopen, ga dan rechtdoor en aan het eind naar rechts. Je loopt langs een zwembad en langs roeivijvers tot je weer haaks naar WP 6 kan.


Ruadh vond het fietspad wat saai, maar dacht aan een 8-baan waarbij je in het begin ook omhoog getrokken moet worden. Het was even nodig om op gang gezet te worden.

Bij WP 6 zag Ruadh kans om de beek over te steken op weg naar de schans. Vroeger trokken mensen hierheen om zich te beschermen tegen aanvallers. Onderweg kom je nog meer van deze schansen tegen. Onder andere bij het VVV is een boekje verkrijgbaar van streekhistoricus Jos van Wunnik, waarin staat dat deze schansen dateren van de neolitische tijd, 2000 jaar voor Chr, tot in de late middeleeuwen.

Bij WP7 staat een gedenksteen. Welk nummer heeft de boom het dichtst bij deze steen. Herleid het getal tot 1 cijfer. C=

Volg de route verder over het runderpaadje. Aan het eind ga je naar rechts.

Bij WP 9 was de vraag: Welke kleur is de oplossing?
bruin: D= 8
groen: D= 10
geel: D= 12

Doorlopend kwam Ruadh op een breder pad, waar je ook naar rechts gaat. Tussen WP 10 en 11 volgde Ruadh links het spannende boomstammenpad, alleen voor de durfals! Maar rechtdoor over het pad blijven lopen kan ook, natuurlijk.

Volg de route verder tot WP 15. Kies daar de route met de meeste kleurtjes en blijf dit volgen tussen de vennen tot aan WP17.

WP17: Het telefoonnummer dat je moet bellen wanneer er problemen met de runderen zijn. E= het een na laatste cijfer van dat nummer. (het witte bordje!) ? (Let op: het bordje bij dit WP. Er staan meer bordjes in deze bossen, waarop een ander nummer staat. Gebruik die dus niet!) Dit is E. E=

Bij WP19 kreeg Ruadh een deja vu: Had hij deze vraag niet al eerder gesteld gekregen? (zie cache "Ruadh Molengatsdag in het Imstenraderbos" GC1GGWC) De weg werd Ruadh versperd: Is deze versperring (hoewel inmiddels iets verschoven) door:
F= hout: 10
F= metaal: 20
F= een dolle stier: 40

Bij WP21 zag hij draden aan de palen hangen boven zijn hoofd:
Het aantal kabels is: G=

Hij vervolgde zijn route tot hij bij WP25 een wit bord zag staan met zwarte letters.

Bij WP26 ging hij een smaller paadje in naar rechts en kwam uiteindelijk uit bij een volgende schans bij

WP28 Bedenk waardoor de bewoners hier werden beschermd.
honden en geweren: I= 1
struiken en water: I=10
runderen en zwijnen: I=100

Ga bij WP 29 het hek nog niet door, kies de andere route en kom toch bij WP30 uit.

Volg tot WP31, waar je de tijd en rust krijgt om de plaats te berekenen van de laatste hint.
Ter controle: het totaal van A t/m I moet zijn: 39

Bereken het WP, waar je de laatste hint krijgt voor de cache:
N 50 AD.(F-G-E+C) (ExE) [(IxE+A):5]
E 006 I-F.ExFxI-A
Voor je verder loopt tel je het aantal letters op het aluminium plaatje. Dit aantal +1 = R. Loop naar je laatst gevonden Waypoint.

Projecteer vanaf hier de cache: FxR+A meter op R-(GxE) graden.

Na de cache gevonden te hebben, ga je terug en volgt naar rechts de groene route richting WP 1 voor een fraaie afsluiting van deze wandeling tot aan het restaurant. Hier kun je nog nagenieten van de dag, of rechtdoor lopen naar de auto.

Ik hoop dat jullie van de Schinveldse Bossen genoten hebben en nog eens terug komen. Bedankt voor het lopen van deze cache.
En met dank aan Alfred Issendorf voor het voorlopen ervan!
Slán,
finbar.nl

Additional Hints (Decrypt)

Pnpur: Avrg tenira: cbx cbx vf pnpur! Va rra terccrygwr npugre rra gjrrfgnzzvtr orex. Pnpur: Ab qvttvat: cbpx cbpx zrnaf pnpur!

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)