Skip to content

Werken met wind en water (2) Traditional Geocache

Hidden : 10/04/2009
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Related Web Page

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Een van de watermolens in het centrum van Maastricht. Parkeren alleen tegen betaling, goed bereikbaar te voet en op de fiets.

One of the watermills in Maastricht centre. Only paid parking available, well reachable on foot and by bike.


"Werken met wind en water", een lange en oude Nederlandse traditie en ambacht om met wind en waterkracht werk te verzetten, van het malen van meel, het slaan van olie tot het zagen van hout en leegpompen van polders. Dit is de tweede van hopelijk nog vele wind- en watermolen caches.

De Bisschopsmolen bestaat al sinds de zevende eeuw. Vanaf de elfde eeuw heeft het de huidige naam. Deze watermolen aan de noordelijke Jeker was toen eigendom van Godfried van Bouillon, die de molen aan de Luikse Prinsbisschop verpandde. In het begin van de vijftiende eeuw kwam de molen in het bezit van het Gilde van de Brouwers. Dat kun je nu nog zien aan het achttiende-eeuwse fronton met het embleem van de brouwers op de voorgevel.

Deze molen is een zogenaamde onderslag watermolen, het water raakt het rad aan de onderzijde.


"Working with wind and water", a long and old dutch tradition to let the forces of wind and water work for you. This is the second of hopefully more caches to come

The Bishop's mill goes back to the 7th century. In the 11th century the mill got it's present name. This watermill on the north side of the "Jeker" stream was at that time owned by Godfried of Bouillon, who let the Bishop of Liege rent the mill. During the 15th century the mill came in the possession of the guild of brewers. This you can see on the 18th century emblem on the front side of the building.


Additional Hints (No hints available.)