Skip to content

This cache is temporarily unavailable.

martijn&martine: Deze dus.

More
<

B.O.e.R.

A cache by Martijn&Martine Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 12/01/2010
Difficulty:
2.5 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

http://vimeo.com/54238242


BOeR
Deze Multi hebben we uitgezet ter vervanging van de cache Korenmolen “De Star”. Deze wandeling gaat grotendeels over onverharde paden door bos, over de heide en langs weilanden. Hier en daar wordt het asfalt niet geschuwd, dit is nu eenmaal niet te voorkomen, uiteraard hebben we wel geprobeerd dit zo veel mogelijk te beperken. Al met het al is het zeer gevarieerde wandeling geworden die je een aantal prachtige plekjes in en rond Balbrug laat zien. Totale lengte is bijna 13 kilometer.

Onderweg is er geen horeca, eten en drinken zul je dus zelf mee moeten nemen. Wel is er in Rabbinge een Rustpunt waar je koffie, thee en een kleine versnapering kunt kopen, vergeet dus niet om wat kleingeld mee te nemen.

Lokatie Rustpunt: N52 36.973 E6 22.989
Wijziging


20-07-2019 zijn er 2 waypoints aangepast, hierdoor is de afstand van Wp04 naar Wp05 en Wp06 naar Wp07 groter geworden.

Loop eventueel via "Viapunt 1" Van Wp04 naar WP05. Van Wp06 naar Wp07 kun je het beste lopen via "Viapunt 2"

beide viapunten staan als reference point vermeld op deze pagina.
Combineren


Deze cache is prima te combineren met de volgende caches:

Ommerschans
Haardennen/Heuveltjesbos
Het Reestdal

Bijzonderheden OnderwegOmmerschans:

Vesting
De schans maakte deel uit van een hele linie van verdedigingswerken, zoals De Lichtmis, Coevorden, Boertange en Bellingwolde. Deze laatste drie werden gebouwd door Groningen, als verdedigingswerken in het oosten van het land. De Ommerschans werd omstreeks 1625 gebouwd op kosten van Groningen en Friesland om de weg, die door het ontoegankelijke veen van Ommen naar Zuidwolde liep, te verdedigen tegen de Spaanse troepen. De angst bestond dat zij vanuit het zuiden naar het noorden zouden oprukken. Rond 1670 werd zij verder versterkt. Na de val van Deventer in juni 1672 trekt een groot gedeelte van de troepen van Bernhard van Galen, de bisschop van Münster, naar Ommen en bezet vandaaruit de schans. Dat gebeurt zonder slag of stoot, de verdediging vlucht bij het zien van de vijand naar het noorden.

Vanaf dat moment neemt de militaire betekenis van de schans af. Er blijft een bezettingsmacht aanwezig, maar die heeft meer te stellen met de plaatselijke bevolking dan met vijandige militairen. Aan de inwoners van de Stad Ommen zijn namelijk diverse beperkingen opgelegd aangaande het gebruik van grond in de nabijheid van de Ommerschans. In 1715 besluit de Raad van State de Ommerschans te ontruimen. De commandant bleef er wonen, en behield het vruchtgebruik van de tuinen en weiden bij de schans. De burgerij van Ommen accepteerde dit niet en verjoeg de commandant.

In 1740 komt de schans weer in militaire handen. Zij wordt vergroot en krijgt dan o.a. vier bastions, vier ravelijnen en een dubbele gracht. Het terrein wordt ingericht tot een van de grote munitieopslagplaatsen van Nederland: 's Lands Magazijnen. Haar militaire betekenis neemt rond 1800 steeds meer af.

In 1819 wordt het terrein in bruikleen gegeven aan de Maatschappij van Weldadigheid, die er een bedelaarskolonie stichtte. Deze kolonie en de wantoestanden die daar heersten worden uitgebreid beschreven in het dagboek van Jacob van Lennep, die er in 1823 tijdens zijn voettocht door Nederland samen met studievriend Dirk van Hogendorp op bezoek ging. In 1890 werd de bedelaarskolonie opgeheven. Vanaf 1894 werden de landerijen gebruikt door het iets noordelijker gelegen opvoedingsgesticht voor jongeren, Veldzicht, te Balkbrug. Tegenwoordig staat er in Balkbrug op de plaats van het opvoedingsgesticht de TBS-kliniek Veldzicht.

Dronkemanslaantje

Een lange laan die achter de TBS-kliniek Veldzicht langsloopt, hoe deze aan zijn naam kwam lees je hier.

Limiethuisje

Aan het einde van het Dronkemanslaantje loop je langs een van de wachtershuisjes, het zogenaamde Limiethuisje.

Vanuit Balkbrug lopen we een aantal gevarieerde gebieden in, De Haardennen en het Reestdal.

Geocaching


Parkeren kan op het coordinaat dat boven aan deze pagina staat, loop vanaf daar naar het eerste waypoint op:

N52 35.968 - E006 24.079

Onderweg ga je op zoek naar ronde plaatjes met daarop de laatste 4 cijfers van het Noord en de laatste 4 cijfers van Oost coördinaat.

Oost staat altijd onder Noord

Voorbeeld:Het laatste plaatje geeft de locatie van de cache, veel succes en wandelplezier gewenst! Vergeet niet te genieten!


Additional Hints (No hints available.)Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.