Skip to content

<

Memento

A cache by tjm1706 Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 02/16/2010
Difficulty:
2.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Het leek een gewone mystery cache te worden, maar het liep uiteindelijk heel anders ...
Zouden we nog op tijd zijn om de buit te vinden? [update: 06-09-2020]

Heb je wel eens geëxperimenteerd met de mooie, gratis digitale kaart Openstreetmap (OSM)? Mijn enthousiasme over OSM en andere digitale kaarten inspireerde me tot het maken van de volgende "gewone" mysterie cache. Bepaal eerst thuis met de OSM (!) digitale kaart de "toeristische" route voor de onderstaande mystery cache, dan kun je de cache eenvoudig in het veld vinden.
Update: omdat de situatie ter plaatse is veranderd kun je X3, X5 t/m X8 alleen met OSM bepalen.


 
 

Start bij het eerste waypoint "X-start" uit de waypointslijst waar je een donkergroen object met (vooral) witte letters vindt.
A = letterwaarde van de 2e letter op het bord; B = lengte van het 1e woord – lengte van het 2e woord;
C = lengte van het 1e woord en D = lengte van het 2e woord.

Loop via de waypoints X1, X2 naar punt X4. Oops, sorry, de exacte coördinaten van een paar waypoints ben ik helaas kwijt geraakt. Loop ik bij X4 rechtdoor en ga dan na 200 meter rechtsaf bij X5. Aan het einde van het pad, dat is binnen 500 meter, ga je bij X6 weer rechtsaf. Na 200 meter had je vroeger een splitsing (X7) naar (X4).
Loop rechtdoor en je vindt 33 meter na X7 een paaltje (X8) ten westen van het pad.
Er zijn 2 kleuren geverfd op het paaltje. Schrijf de letterwaardes (A=1, B=2, etc) van de onderste kleur op het paaltje achter elkaar. Ken de losse cijfers toe aan de letters E, F en verder. Dus "wit" wordt bijvoorbeeld E=2, F=3, G=9, H=2, I=0, J=0, ... Z=0. Een letter waar geen nieuw cijfer aan toegekend is, heeft de waarde 0, zoals in dit geval "J=0" en "Z=0".


Juist toen ik het cache-doosje bij X8 in het veld wilde verstoppen raasde een cross-motor met twee vage figuren voorbij. Arghhh, weg rust. In de verte hoorde ik politiesirenes. Nieuwsgierig geworden bleef ik het geluid van de motor volgen. Na amper 2 minuten was het stil. Wat zou er toch aan de hand zijn? Was de politie op zoek naar deze onruststokers?
Ik liep behoedzaam in de richting waar ik de motor vermoedde... Nadat ik 20 minuten gelopen had hoorde ik mannen die ruzie hadden.

Toen ik mijn ogen open deed besefte ik al redelijk snel dat ik in het ziekenhuis lag. De hoofdpijn was niet om te harden. De vriendelijke verpleegkundige vertelde me dat ik blijkbaar een paar enorme knallen op mijn hoofd had gehad. Nou, die knallen dreunden nog flink na. Wat was er toch gebeurd? Terwijl de hoofdpijn na een paar dagen gelukkig wat minder werd, kwamen langzaam wat herinneringen terug. Ik was blijkbaar bij de motor aangekomen en ! ontdekt.

De dagen daarna herinnerde ik me 9 momenten. Vreemd genoeg leken de herinneringen in de omgekeerde volgorde te staan, net als de kleurscènes uit de film Memento.

 

- De 2 boeven ruzieden ... Hoe kan ik je deze keer vertrouwen? ... Ok, ok, is goed, ik heb al weer een plan ... vertrouw me deze keer maar � In het pikkedonker verstoppen we de buit op een voor ons onbekende plek. We maken dan een GPS-peiling vanaf de plek waar we nu zijn ( in het dalletje) naar de geheime locatie van de buit.
Nadat we de buit verstopt hebben lees jij de afstand-waarde van die peiling en schrijft dat op een briefje. Ik schrijf dan de hoek-waarde van de peiling op mijn briefje. We halen dan samen de batterijen uit het GPS apparaat zodat de locatie van de buit verloren gaat... Begrijp je het nog? Goed plan, hè? Eigenlijk moet je me weer dankbaar zijn!
Wanneer we ooit de buit willen verdelen voegen we onze geheime informatie samen .. OK, toch? Hé, verrassend, laat ik nou mijn GPS-apparaat toevallig bij me hebben.

- De weg voerde eerst omhoog en na ongeveer (G-F)L meter was er een dalletje. De haakjes vormen geen vermenigvuldiging. Daar lag de motor op N52 ??.?(B+L)A E006 ?.??C - de rest ben ik vergeten. In het dalletje hoorde ik plotseling iemand achter me ...

- Opeens was het stil. Hmmm, geen goed teken. Het werd intussen al donkerder. Zou ik nog verder gaan? Durfde ik het? Ik zag dat de mannen na BDD meter naar links gingen op een kruising.

- Na ruim PCK meter gingen de mannen vóór een afrastering op een T-splitsing naar rechts. Ze begonnen te fluisteren.

- Ik hoorde mannen die ruzie hadden en sloop toch dichterbij. Poeh, dàt was nog eens spannend. De mannen werden stiller en verplaatsten zich. Vanaf de slagboom met een ketting gezien ging ik na 2 bochten in de weg (na uiteindelijk ongeveer DHZ meter - hemelsbreed) naar rechts op een scheve kruising.

- Toen ik ongeveer DMB meter gelopen had, ging ik rechtsaf en stapte over een slagboom met een ketting.

- Na FLM meter (of was het nou GK meter) sloeg ik rechtsaf op de volgende kruising. Het is best lastig om alles nog op een rijtje te krijgen na zulke meppen op je hoofd.

- Na GC meter verder lopend zag ik een driesprong. Hmm, ging ik nou links of rechts op die driesprong? We gingen in ieder geval niet rechtdoor...

- Vanaf mijn aanvankelijke cache-plek liep ik eerst naar N52 4.ABE E006 0.GCA.

Meer kon ik me niet herinneren. Je zult begrijpen dat ik verder geen trek meer had om het doosje van mijn aanvankelijke mystery cache te verstoppen.
Nadat de hoofdpijn weer verder afnam, ben ik toch naar de politie gegaan en heb mijn verslag gedaan. De politie vertelde me dat de de twee niet-zo-slimme berovers al hadden vastgezeten en dat ze weer op vrije voeten waren wegens het gebrek aan bewijs.


Nadat we mijn herinneringen nog eens doornamen, smeedden we snel een plan om de buit (en daarmee het bewijs) alsnog te achterhalen.
Zouden we de weg kunnen vinden naar de buit?
Pikant detail was dat de "slimmerds" hun briefjes in hun cel hadden verscheurd en achtergelaten in een gewone prullenmand. Zouden die losse stukjes, waarvan de prop hiernaast is afgebeeld, ons voldoende aanwijzingen geven? Zou de buit er nog zijn - nu die twee al weer 1 dag op vrije voeten waren?

OP JACHT NAAR DE BUIT
Nadat we de verscheurde briefjes aan elkaar hadden gelegd, werd meteen duidelijk wat de 2 getallen voorstelden. Een hoek is n.l. altijd kleiner dan ... We stapten snel in een politieauto en reden naar de parkeerplaats (waypoint PA). We liepen via een aantal tussenpunten (X1, etc) naar X8, waar ik mijn cache oorspronkelijk zou verstoppen. Vanaf X8 reconstrueerden we vervolgens de route naar het dalletje door mijn herinneringen in de juiste volgorde te zetten. We maakten daar snel een peiling o.b.v. de verscheurde briefjes, dus vanaf het dalletje naar de plek waar we de buit vermoedden. Volgens de digitale kaart op mijn GPS-apparaat konden we het beste eerst het pad globaal in zuidoostelijke richting lopen. We volgden het pad totdat we 180 meter (hemelsbreed) verwijderd waren van ons doel. Daar sloegen we links af. We ontdekten nog wel dat we een hulpmiddel nodig hadden om dichter bij de buit te komen. Het hulpmiddel was eenvoudig te vinden achter een boom op 1 meter ten oosten van het pad. Of het gelukt is ... ?


We zijn dankbaar dat ook de teams Dhmc05 en (vooral) Lein ons vakkundig hebben meegeholpen bij het reconstrueren van de route naar de "buit".
banner De beheerder van de stichting "Landgoed Grootmoeshul" heeft toestemming gegeven voor onze zoektocht van 5 km mits we ons houden aan de locale regels.
Voeg de banner toe aan je profiel wanneer je de buit hebt gevonden.

Wanneer je graag de buit wilt vinden, en je ervaart opstartproblemen bij het bepalen van X3, dan kun je als laatste optie eens kijken naar Openstreetmap en mijn experimenten. Je kunt dan lezen hoe je OSM kunt gebruiken in Mapsource, OziExplorer, (gratis) Prune en op je GPS-apparaat!

Je kunt verder de locatie van tussenpunt X8 verifiëren (met een nauwkeurigheid van 16 meter) via het plaatje hiernaast. Je krijgt dan meteen de kleur die je kon vinden op het paaltje. Veel plezier!

Gezien: Free counters Free Counters

Additional Hints (Decrypt)

Chmmry: urynnf jrexg Nqbor Synfu avrg zrre. Xyvx bc qr chmmry zrg qr oevrswrf ra wr xevwtg qverpg zrre vasbezngvr.
Chmmry1: Orcnny guhvf zrg rra BFZ (!) qvtvgnyr xnneg rrefg qr jnlcbvagf K4 g/z K8.
[WP1: opdracht is per 6-9-2020 opnieuw gewijzigd o.b.v. nieuw bord]
K8: qr nnajvwmvat fgnng ah va qr trbpurpxre.
Chmmry "NOPQ" - qr grxfg "rvtra jrt" vf yngre gbrtribrtq. Qrmr grxfg gryg *avrg* zrr bzqng qr xyrhe/fgvwy yrggref naqref vf qna jng jbeqg trienntq.
Oyvwsg urg orcnyra ina K3 ynfgvt? Ivn Ebg1 ivaq wr abt rra uvag: ib pduq wmz exqotfe ab huqd bxqwwqz xussqz hmzmr ib huqd.
Chmmry3 (crvyvat): Xyvx bc urg cynngwr zrg qr cebc.
Pnpur bs rra xyrvar (!) nnajvwmvat (?): qvr mbh jry rraf bc 1 zrgre gra bbfgra ina urg cnq npugre rra obbz xhaara yvttra ...

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.