Skip to Content

This cache has been archived.

houtwurm: Omdat het onderhoud aan deze cache ongeveer per bezoeker gedaan moet worden en de cachelocatie niet optimaal is en binnenkort zelfs afgesloten gaat worden i.v.m. bouwwerkzaamheden heb ik besloten deze te archiveren.
Maar wie weet komt er nog wel eens een vervolg...

More
<

Het pad der verlichting

Hidden : 2/11/2010
Difficulty:
3 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size: regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Related Web Page

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:De illuminati

Sinds mensenheugenis, is er een diepe kloof geweest tussen wetenschap en religie. Geleerden die voor hun mening uitkwamen, werden vermoord. Vermoord door de Kerk omdat ze wetenschappelijke feiten aan het licht brachten. De godsdienst heeft de wetenschap altijd vervolgd.

In 1776 richtte professor Adam Weishaupt de Orde van Verlichting (illuminati) op - een groepje mannen dat zich tegen de Kerk verzette. Een paar van de meest verlichte geesten van Italië -natuurkundigen, wiskundigen, sterrenkundigen - kwamen in het geheim bijeen omdat ze zich zorgen maakten over de onjuiste doctrine van de Kerk. Ze waren bang dat de academische verlichting over de hele wereld werd bedreigd door het monopolie van de Kerk op de “waarheid”.

De katholieke Kerk maakte natuurlijk meedogenloos jacht op de Illuminati. Alleen door uiterste geheimhouding konden de wetenschappers overleven. Het nieuws verspreidde zich door de academische gemeenschap en academici uit heel Europa sloten zich bij de broederschap aan.

De vele documenten en brieven die de politie op een gegeven moment in het huis van Weishaupt aantrof, tonen aan dat de Orde het doel had om regeringen en godsdiensten - en met name het Christendom - omver te werpen. In de ontstane chaos wilden de leden van de Orde de macht grijpen en een wereldregering vormen onder hun eigen dictatoriele leiding. Onder de dekmantel van de Vrijmetselarij begon Weishaupt met zijn atheïstische, ontkenning van het bestaan van God of goden; het ontbreken van religieus gevoel, instelling.

Al vrij snel groeide zijn Orde uit tot een Europese broederschap van enkele duizenden intellectuelen. Tegenwoordig wordt de Illuminati ook wel gezien als de ‘stamvader’ van het fascisme, anarchisme en communisme en als één van de drijvende krachten achter de Europese oorlogen en revoluties (o.a. de Franse Revolutie 1787). Op weg naar de Nieuwe Wereld Orde. Op zijn hoogtepunt had de Illuminati meer dan tweeduizend leden in Duitsland, Frankrijk, België, Nederland, Denemarken, Zweden, Polen, Hongarije en Italië, waaronder Goethe, Herder en vele andere prominente hervormers.

Ondanks dat algemeen wordt aangenomen dat de Illuminati eind 18e eeuw is opgehouden met bestaan, wordt de Orde nog steeds in verband gebracht met kopstukken uit de hedendaagse politiek. Zo zouden president Bush (senior), Reagan en zelfs Bill Clinton lid zijn van de Illuminati en zou de invloed van het genootschap in het heden nog steeds zeer omvangrijk zijn. Ook werd het genootschap in verband gebracht met de moord op John F. Kennedy.

De Illuminatie wordt dus in één adem genoemd met de Vrijmetselarij. Niet in de laatste plaats door hun gebruik van een eigen symboliek, die teruggrijpt naar oeroude tradities en zoals ze zelf zeggen ‘tijdloze wijsheid’. De website van de Nederlandse Vrijmetselarij (www.vrijmetselarij.nl) vertelt het volgende over het gebruik van deze symboliek: ‘De diepste symboliek voert in de visie van de vrijmetselaren terug tot het bewerken van de ruwe steen, zijnde het eigen wezen.

Hij wordt geacht deze om te vormen tot een zuivere kubiek om daarmee een bouwsteen te worden in het volmaakte bouwwerk. Symboliek is voor ons vrijmetselaren geen onderwerp van verering, noch een doel. Het is een waardevol hulpmiddel tot begrip.’

Symboliek

Naar schatting zijn er op dit moment in de wereld zo’n vijf miljoen vrijmetselaren. In Nederland telt de Orde ongeveer 6.000 leden. De symbolen van de Vrijmetselaars (en de Illuminati?) zijn wijd verspreid. Zo staat een van de bekendste symbolen gewoon afgedrukt op dollarbiljetten! Dit symbool is een oorspronkelijk ontwerp van Charles Thomson en werd gepresenteerd aan de Amerikaanse bank in de veertiger jaren toen de Illuminati een wijdverspreid en geaccepteerd genootschap werd en infiltreerde in de Vrijmetselaars Orde van Freemasons. In die tijd waren er veel politici lid van deze Orde, waaronder Vice-President Henry Wallace.
Veel historici geloven nog steeds dat President Roosevelt is overgehaald door Wallace om dit ontwerp te gebruiken. Andere complottheorieën zeggen dat juist Franklin D. Roosevelt een hooggeplaatst lid was van de Freemasons.

De cache

Om toe te mogen treden tot de Illuminati moet het pad der verlichting worden gevolgd: een reeks verborgen getallen, die voor het normale oog zichtbaar zijn. Alleen verlichte geesten zien in deze getallen een sleutel. Wanneer het pad helemaal doorlopen is vind u een kist met logboek, wellicht enkele geocoins en geobugs, tevens krijgt u een speciaal voor u gemaakte banner toegestuurd.
U moet bewijzen een verlichte geest te zijn door een aantal puzzels op te lossen, zowel om te kunnen beginnen als op de route.
WP1 ligt ongeveer 10km van het bovengenoemde coördinaat.
De cache ligt in de buurt van de genoemde coördinaat.
Bereid u goed voor wanneer u wilt proberen de cache in één keer te doen. Slechts de meest verlichte geesten zal dit ook daadwerkelijk lukken.

De eerste puzzel


Find the "Illuminati Cipher"

Ga naar http://www.shootsomething.nl/GC235FD/ en vul hier de gevonden coördinaten in om de rest van de route te downloaden.

Veel succes!

Het eremetaal is vergeven, dus wanneer je additionele hints wilt, stuur me dan even een berichtje via de gc site of twitter (GCHoutwurm).
Ook kunnen, uiteraard, ter controle de gevonden coördinaten/oplossingen worden doorgegeven om te laten controleren.

Na het lopen van de cache mag de banner geplaatst worden op uw profiel met de volgende code:

<a href="http://www.geocaching.com/seek/cache_details.aspx?wp=GC235FD" target="_blank"><img
src="http://www.shootsomething.nl/GC235FD/banners/banner.jpg" border="0"/></a>

Mocht u toch graag een persoonlijke banner willen, stuur me dan een e-mail, dan kan ik deze alsnog voor u maken.

If you would like an English translation, please let me know

Dutchlandian en QueenLion bedankt voor het proeflopen.

Additional Hints (Decrypt)

Bz qr rrefgr chmmry bc gr xhaara ybffra zbrg h ina qr orxraqr cnqra nsjvwxra ra ortvaara ovw qr oeba.
Qr gjrrqr chmmry ivaqg mvwa jrt qbbe urg mrysqr cnq gr ibytra nyf qr rrefgr chmmry.

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa) 

Find...

82 Logged Visits

Found it 64     Didn't find it 2     Write note 8     Archive 1     Temporarily Disable Listing 2     Enable Listing 2     Publish Listing 1     Owner Maintenance 1     Post Reviewer Note 1     

View Logbook | View the Image Gallery of 8 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.