Skip to Content

<

Krkavec

A cache by tomarctus Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 4/8/2010
Difficulty:
3 out of 5
Terrain:
5 out of 5

Size: Size: small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Related Web Page

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Na úvodních souradnicích je lesík, nekde v nem je párek krkavcu. Jen ti ví, kde mají hnízdo. Budete je muset nekde ve vetvich najit a kouknout se na ne z blizka. Je jasne, ze krkavci maji radi vysky a tak pocitejte s tim, ze bez vybavy se k nim asi nedostanete. Preji príjemnou zábavu. Myslím, že v noci to bude velmi obtížné, tak si pockejte na slunícko.

Krkavec velký (Corvus corax) je velký cerný pták z celedi krkavcovitých. Je nejvetším pevcem Ceské republiky. Je chránený zákonem jako ohrožený druh.dorustá velikosti kolem 50 centimetru a hmotnosti 1,5 kilogramu. Krkavec velký je velký cerný pták s mohutným vysokým zobákem, na rozdíl od podstatne menšího havrana polního má operený koren zobáku. Jeho šat je cerný s kovovým leskem, na hrdle mu charakteristicky odstává perí. Jeho krídla jsou dlouhá a i na konci široká, prstovite zakoncená jako u nekterých dravcu. V rozpetí krídel dosahuje kolem 1 metru. Krkavec má klínovitý ocas, který jej v letu odlišuje od havrana polního a vrány obecné. Let krkavce je klidný s volnými rázy krídel, nekdy klouzá zvolna vzduchem. Umí dobre plachtit. Za potravou se ochotne snáší i na zem, ale zustává ostražitý. Krkavec velký je znám svou opatrností a neduverivostí.obývá celou severní polokouli. Jeho domovem je takrka celá Evropa, Asie a severní Afrika. Obývá lesnaté oblasti hornatin a vrchovin, nevyhýbá se ani lesnatým oblastem nížin.
Ve stredoveku byl na území Cech a Moravy hojne hnízdícím ptákem. Kvuli pronásledování a zmenám v hospodarení krkavcu znacne ubylo. Z Cech a Moravy na dlouho vymizel. Až v roce 1968 znovu zahnízdil v hukvaldské obore v okénku zríceniny hradu, zrejme v témže roce hnízdil i v Jeseníkách.[2] Postupem casu se rozšíril zpet do Cech. Jeho rozšírení je nekdy dáváno do souvistlosti s trvalým výskytem velkých šelem, na jejichž zbytcích koristi se krkavci živí.Je stálý. V mimohnízdním období se potuluje v okolí hnízda. Žije osamocene v trvalých párech po mnoho let. Na hnízdište se vrací kolem února, kdy zacíná se stavbou ci opravou starého hnízda, které si staví na vysokých stromech a na nedostupných skalách. Své hnízdo používá po nekolik let, takže za nekolik let muže být nápadné svými rozmery. Vlastní stavbu a úpravy provádí samice, zatímco samec prináší stavební materiál – vetévky, trávu, mech.[4] Do hnízda snáší 5 až 6 modrozelených cernohnede, šedohnede a šede skvrnitých vajec, které zahrívá samice. Samice sedí vetšinou sama, doba sezení je 20 až 21 dní. Krmí oba rodice.Požírá hmyz, drobné obratlovce, mršiny. Plení ptací hnízda.

Additional Hints (Decrypt)

gb znyé xexnipr nfv frženyb ybtobbx.

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)



 

Find...

437 Logged Visits

Found it 406     Didn't find it 1     Write note 15     Temporarily Disable Listing 2     Enable Listing 2     Publish Listing 1     Needs Maintenance 8     Owner Maintenance 2     

View Logbook | View the Image Gallery of 76 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.