Skip to Content

<

Vanginpolku

A cache by Ile75 & Dart Wader & A-skywalker Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 04/20/2010
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
2.5 out of 5

Size: Size: not chosen (not chosen)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


VAASAN SOTAVANKILEIRI
Eli sotavankien kurileiri nro 24


Mysteeri, jossa tarina on pulmaa suuremmassa roolissa. Kätkö sijaitsee lähellä sotavankileiri 24:n sijaitipaikkaa ja sen läheisyydestä voi yhä löytää leirin jäänteitä, ruostuvaa rautaromua yms. Mysteeri ei antane varttuneemmalle väelle suurempaa haastetta, joten sen voi huoletta antaa vaikkapa perheen nuoremman väen ratkaistavaksi.


Vuonna 2005 tuli kuluneeksi tasan kuusikymmentäkolme vuotta siitä kun sotavankien kurileiri 24 perustettiin. Suomalaisten sotavangeista menehtyi talvi- ja jatkosodassa lähes 30%. Tutkimusten mukaan vain japanilaiset kohtelivat sotavankeja huonommin kuin suomalaiset. Kurileiri 24:n kuolleisuus jäi kuitenkin reilusti alle 10%:n pahimpinakin sotavuosina. Vaasassa toimi myös sotasairaala. Siellä menehtyneiden sotavankien määrä oli pyöreät nolla. Sotavankileiri 24, perustettiin ensin Kerimäen Riitasensuolle, vuonna 1942, mutta se siirettiin jo vuoden 1943 alkupuolella Vaasan ja Mustasaareen, jolloin Vaasasta tuli pääleiri ja Helsingbystä alaleiri. Sotavankileiri 24:llä oli siis kaikkiaan ainakin kolme eri toimipaikkaa vuosina 1942-1944. Vaasan pääleiri sijaitsi Vanhassa Vaasassa ns. Hovioikeuden metsikössä, jossa yhä vieläkin on raunioita jäljellä.

Venäläisten sotavakien joukkohauta sijaitsee Kappelinmäen ortodoksisella hautausmaalla. Haudatuista yli yhdeksän on tuntemattomia, ilmeisesti kaukopartiomiehinä ammuttuja. Kaikkiaan sinne on haudattu vajaat seisemäkymmentäyhdeksän sotilasta, jotka kaikki menehtyivät Vaasassa ja sen lähistöllä olleissa vankileireissä.

Kurileiri 24:n sijoitettiin ns. huligaaniaines kuten puoluetyöntekijät, agitaattorit, kiihkokommunistit ja isänmaalliset. Esimerkiksi sotavanki Ä-4358 Shuikin, siirrettiin kurileirille sotavankileiri kahdeltakymmeneltäensimmäiseltä, koska hän oli kieltäytynyt työnteosta, niskuroinut ja aiheuttanut kiihotuksellaan työselkkauksia. Shuikinin siirto toimi samalla varoituksena muille vangeille.

Vaasassa, jonne leiri siirrettiin siis vuonna neljäkymmentäkolme, vangit joutuivat raskaaseen fyysiseen työhön. Yhtenä vankien työmaana oli Vaasan lentokenttä. Lisäksi vangit tekivät maa- ja metsätaloustöitä, sekä rakensivat teitä.

Kuvassa näkyy sotavankileiri 24:n leirialueen luonnos, ajalta jolloin leiri sijaitsi Kerimäen Riitasensuolla. Vanhasta Vaasasta ei vastaavaa luonnosta ole löytynyt. Rakennukset, jotka kuvassa on merkitty numerolla yhdeksän, ovat vankien asuntoparakkeja. Parakkialuetta ympäröi kaksinkertainen piikkilanka-aita. Numeron seitsemän kohdalla on muona- ja työparakki, joka on sijoitettu piikkilanka-alueen ulkopuolelle. Leirillä johdossa ehti toimia kaikkiaan kolme päällikköä. kapteeni K. Kujala, kapteeni A. Nurmi ja majuri H. Jyllin-Korpi. Jälkimmäisen tiedetään sodan jälkeen auttaneen palautettavaksi määrättyjä venäjän kansalaisia pakenemaan viranomaisia.

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

221 Logged Visits

Found it 206     Didn't find it 1     Write note 10     Publish Listing 1     Needs Maintenance 3     

View Logbook | View the Image Gallery of 3 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.