Skip to content

<

Mollenstreken

A cache by tjm1706 Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 06/01/2010
Difficulty:
3 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Drie geocachers geven de opdracht om een speciale geocache te laten maken. Dat hebben ze geweten!

We dagen jouw team uit om dit avontuur zelf te beleven. Doe net als de 3 vrienden de opdrachten en ontdek wie van deze vrienden de mol is. De kans is groot dat óók jouw team de geocache gaat vinden! Wees daarbij op je hoede voor “mollenstreken”!
Update: 29-11-2020.

Custom made geocache
Drie vrienden hebben al heel wat geocaches gevonden en willen nu wel eens wat anders. Ze schrijven TC een email of hij een geocache voor hen wil maken. TC staat bij hen n.l. bekend om zijn gedachtenkronkels. Hij draagt zijn nickname, TegenCacher (TC), niet zonder reden. In zijn geocaches zitten vaak adders onder het gras.
Tot hun opwinding ontvangen ze na amper een maand een uitnodiging om bij TC thuis ingewijd te worden in een speciale zoektocht.
Bij TC wordt al meteen duidelijk dat hij arglistig te werk is gegaan. De vrienden zullen "mollenstreken" moeten trotseren van hem en ...
Tijdens deze ontmoeting blijft, vreemd genoeg, verborgen dat TC twee dagen geleden nog een interessant telefoongesprekje had met één van de vrienden.

De spanning wordt voelbaar wanneer TC drie beige kaarten tevoorschijn haalt. Iedere vriend mag één kaart trekken waarop een rol staat beschreven die alleen hij mag weten. Eén vriend trekt de kaart "Snelle geocacher". Hij is verbaasd: hoe weet TC dat dit zo goed bij hem past? Goed lezen duurt hem bijna altijd te lang. Af en toe zal hij wat over het hoofd zien... De tweede vriend krijgt de rol "Groentje", een masker dat hij als ervaren geocacher gniffelend van voorpret op zet. Okay, dat betekent dat ik sommige geocache-weetjes soms ineens vergeten ben...
De vriend met de keurige scheiding in zijn haar krijgt de kaart "Saboterende mol" met speciale instructies. Hij trekt meteen alle registers open om als een serieuze en vooral betrouwbare vriend over te komen. Eerst vertrouwen winnen, denkt hij bij zichzelf; pas in het tweede deel van de tocht zal ik gaan stoken. Ik geef op de eerste serie vragen "serieuze" antwoorden. Pas na een aantal opdrachten ga ik op 2 vragen, die al eerder gesteld zijn, wat "andere" antwoorden geven. Dit gaat leuk worden!!

TC onthult verder dat hij voor een aantal locaties in het bos opdrachten heeft gemaakt. Iedere opdracht vereist optimaal acteerwerk van de rollenspelers. Degene die binnen 30 seconden bij een opdracht het meest overtuigend zijn rol acteert, "leidt" het team met zijn antwoord naar de volgende opdracht. Het einddoel is het bereiken van de locatie op de laatste foto. Dan moet ieder teamlid de andere teamleden ontmaskeren door aan te geven wie welke rol heeft gespeeld. Wanneer ze deze beproeving eenmaal hebben doorstaan, dan mogen ze als "team" samen de laatste eenvoudige opdrachten uitvoeren. TC verwacht dat de vrienden 2.5 uur nodig hebben voor deze zoektocht van 6 km in deze prachtig omgeving. TC heeft de geocache zo opgezet dat de kans groot is dat de vrienden met een trots gevoel hun naam in het logboekje zullen schrijven.

Een paar spelregels
TC vertelt de vrienden dat ze tijdens de tocht een paar bekende bomen moeten herkennen. Mogelijke antwoorden zijn: eik, berk, beuk, plataan, den en spar. Hij overhandigt hen een handleiding (alternatief) voor het herkennen van bomen.
De "woordwaarde" is de som van de posities van de letters in het alfabet. Bijv. "mol" = 40. Bij het "stapeltellen" worden de losse cijfers opgeteld totdat er 1 cijfer overblijft. Bijv. 765 = 18 = 9. Haakjes in berekeningen zijn geen vermenigvuldiging. Bijv. (7+8)(4-2) = 152.


Ontmasker de mol
Het avontuur begint op N52 07.953 E005 56.473. TC heeft eerst 2 opdrachten bedacht om te voorkomen dat de vrienden juist hèm met een "mollenstreek" te slim af zijn door de geocache rechtstreeks te bepalen.

BCDEFG = De vrienden moeten het grootste getal noteren dat ze meerdere keren op de borden zien staan. Ze kennen de cijfers van dit getal toe aan de letters "B" t/m "G".
A = B + E

Vanaf dit eerste waypoint staat het team bloot aan listige vragen. TC stelt de vragen in de beschrijving zo dat de rollen, die de vrienden spelen, ontmaskerd kunnen worden. En de mol ... die kan niet wachten om (volgens afspraak) pas na minimaal 7 opdrachten ondermijnend te gaan werken!

Bij elk waypoint, dus ook waar ze zich nu bevinden, bepalen de vrienden welke foto uit de onderstaande overzicht dáár genomen is. Ze gebruiken het nummer op de herkende foto om de juiste opdracht uit de lijst te vinden. Nadat het team op elke locatie kiest voor 1 antwoord, gebruiken ze de bijbehorende navigatieopdracht om naar een volgende locatie te gaan.

De vrienden ontdekken dat wanneer ze een foutief antwoord geven ze op een "extra" waypoint komen buiten de route. Geven ze op de opdracht, die bij die locatie hoort, een "correct" antwoord, dan komen ze terug bij een reeds eerder bezochte locatie op de route. Ze herkennen die bezochte locatie aan de coërdinaten of aan de bijbehorende foto. Toch wel aardig dat TC hen, na een kleine omweg, dan weer op het rechte spoor brengt!

De antwoorden van de drie vrienden vind je in het onderstaande reisverslag. De antwoorden van één vriend (met zijn rol) vind je steeds aangegeven achter de "A:". De antwoorden van een andere vriend staan vermeld achter "B:", etc.De opdrachten staan in de onderstaande tabel. In de eerste kolom staat het opdrachtnummer. In de laatste kolom zijn bij de navigatie-opdrachten alleen de minuten weergegeven.
In de kolom "WP" noteren de vrienden het waypoint-nummer, waar ze de opdrachten vinden. Let op: Volgens TC was voor het ontmaskeren van de mol het handig om de waypoint-nummers te vermelden in de tabel.

Opdr
Nr
WP Opdracht Antwoorden Navigatie (N52.. E5..)
   
1   H = De woordwaarde van de loofboom die bij dit waypoint meerdere keren tegen de zuidkant van het pad staat. Wat is een goede latitude wanneer H staat voor de duizendsten van minuten? A: N52 08.0H
B: N52 08.0H
C: N52 08.H
8.(H+A)C - 56.(J*F+C)A
8.(H+A)C - 56.(J*F+C)A
8.(N:D)C - 56.D(H+N+A)
2   J = Aantal horizontale metalen draden aan deze paal. Tel daar 1 bij op.
A: J=4
B: J=6
C: J=2
8.0BE - 56.0DC
8.CAF - 56.CDA
8.0BE - 56.0DC
3   Teken een "6", zoals die hier geschreven is, op het pad met het pootje van de 6 wijzend naar het oosten. Loop 5 meter naar het noorden. Welk cijfer zie je staan? A: Een 6
B: Een 9
C: Een 9
8.(N:D)C - 56.D(H+N+A)
8.CAF - 56.CDA
8.CAF - 56.CDA
4   Hoeveel meter staat de getoonde boomstronk van het pad vandaan? A: 5 meter
B: 5 meter
C: 10 meter
7.(N+N+F)D - 55.APC
7.(N+N+F)D - 55.APC
8.0BE - 56.0DC
5   Welke struik zie je hier: een braam of een bosbes? T = De woordwaarde van deze struik. Wat is een goede latitude wanneer T staat voor de duizendsten van minuten? A: N52 08.0T
B: N52 08.T
C: N52 08.T
8.EPC - 56.PJG
8.BPD - 56.DB(R-D)
8.J(N:D)- 56.(N+G)F
6   K = Aantal losse letters van het eerste (bovenste) woord naast het poppetje. A: K=3
B: K=3
C: K=4
8.(J-C)BL - 57.MRB
8.(J-C)BL - 57.MRB
8.BEA - 57.M(K+1)A
7   Je treft hier een bord aan. Je wordt hier welkom geheten op ...
L = de letterwaarde van de 5e letter.
Stel je doet een peiling op locatie "V" over 601 graden over L*100 meter. Op hoeveel graden vanuit dat punt ligt het punt "V" waar je de peiling doet?
A: Op 241 graden?
B: 61 Graden?
C: Graden > 360?
8.(N:D)C - 56.D(H+N+A)
8.J(N:D) - 56.(N+G)F
8.(H+A)C - 56.(J*F+C)A
8   M = Aantal grote platanen binnen een straal van 12,65312 meter.
Wat is het aantal minuten in E06 1.1(M*Y+4)0?
A: Gemiddeld: 1.150.
B: "Y"? Hmmm, 1.140.
C: "Y"? Ik ga terug!
8.(N:D)C - 56.D(H+N+A)
8.BPD - 56.DB(R-D)
8.(N:D)C - 56.D(H+N+A)
9   N = 9+4*8+3 A: N = 107
B: N = 44
C: N = 44
7.AD(B+D) - 56.D(A-D)0
7.(N+N+F)D - 55.APC
7.(N+N+F)D - 55.APC
10   Stel je moet navigeren naar N52 nn.nn(Z) en je weet de Z echt niet. Wat doe je? A: Gok: N52 nn.nn5.
B: N52 nn.nn5 is OK.
C: Help, ik ga terug!
8.EPC - 56.PJG
8.EPC - 56.PJG
8.J(N:D) - 56.(N+G)F
11   P = Hoeveel ringen (of ringvormige figuren) zie je op de bovenste twee ronde borden? A: P = 4
B: P = 6
C: P = 6
7.AFP - 56.FDP
7.AD(B+D) - 56.D(A-D)0
7.AD(B+D) - 56.D(A-D)0
12   R = Je vindt hier letters op een object. Aantal losse letters van het 4e woord na de naam van de leverancier. A: R=8
B: R=9
C: R=9
8.0BE - 56.0DC
8.C(N+B) - 55.ADE
8.C(N+B) - 55.ADE
13   Je ziet aan de andere kant van deze kruising een oranje bord met aan de voorkant een getal. Vermenigvuldig dit getal met 2 en tel dit (als duizendsten van minuten) bij de huidige noordcoördinaat op. Welke waarde heeft nu de noordcoördinaat? A: 08.nnn
B: 09.nnn
C: 08.999? Kan dit?
8.(J-C)BL - 57.MRB
8.(K+1)MP - 57.DGL
8.(J-C)BL - 57.MRB
14   Je ziet op de foto een boom afgebeeld. Wat is de naam van de boom, die precies aan de overkant van de weg staat? A: Eik
B: Eik
C: Plataan
7.ABE - 56.E(B+D)D
7.ABE - 56.E(B+D)D
7.ADP - 56.FDC
15   Gelukt!    

De vrienden bereiken na veel subtiel acteerwerk, discussies en een paar omzwervingen de locatie van de laatste foto. Omdat ze de meeste antwoorden goed hebben, hoeven ze niet alle opdrachten uit te voeren. En de mol ... die houdt zich nu wat meer op de achtergrond�

W = Welke vriend is de mol: "A", "B" of "C"? Neem de letterwaarde van deze letter.
X = Opdrachtnummer waar de mol voor het eerst zijn ondermijnende werk doet. Dit gebeurt na waypoint 7 - dus je hebt op dat moment minimaal 7 opdrachten uitgevoerd.
Y = Opdrachtnummer waar de mol opnieuw saboterend te werk gaat. Dit gebeurt na waypoint 8 - dus je hebt op dat moment minimaal 8 opdrachten uitgevoerd.

TC had hen nog gewaarschuwd dat ze bij deze opdrachten het opdrachtnummer (zoals vermeld op de foto's) moeten nemen en niet (!) het waypoint-nummer (WP). Wanneer de vrienden dan X en Y bij elkaar optellen, dan controleren ze of de stapeltelling van dat resultaat 2 is.

De mol ontmaskerd!
De vrienden hebben eerst geen enkel idee wie de mol kan zijn. Hoe vang je een "geocachende" mol? Ze proberen eerst te ontdekken wie de mol niet kan zijn, dat geeft gelukkig aanknopingspunten.
Wanneer ging de mol dan saboteren? Dat moet te achterhalen zijn uit de antwoorden van de mol. Na een paar minuten roept één vriend: Hoe wordt een saboterende "mol" ontdekt tijdens het invullen van enquêtes? Door een vraag nog een keer te stellen en dan moeten beide antwoorden gelijk zijn. De mol verraadt zich in een enquête door op die controle-vragen andere antwoorden te geven ...
De vrienden ontdekken in de vragenlijst van de geocache 2 vragen die twee keer gesteld zijn. Per vraag lijkt de mol de eerste keer een "serieus" antwoord te geven. Echter ... het tweede antwoord (dus op de controle-vraag) ... wijkt af van het eerste ... wat een mollenstreek! En dan valt de mol door de mand - hij kan zijn gezicht niet meer in de plooi houden ...

Mollenspinsel

Ze beginnen snel aan de volgende opdracht. Ze bekijken de foto (zoals die hiernaast staat). Deze locatie bevindt zich ergens onderweg op één van de wegen naar N52 8.(K-1)(W-D)M E5 56.(L+D)(K*L+W). Ook hier lijkt er dus een "mol" onder het gras te zitten.
Het wordt stil in het team. Het zal toch niet de bedoeling zijn om alle mogelijke wegen af te gaan? Er moet een slimmere manier zijn... Wat zijn typische locaties waar TC aan gedacht kan hebben? Gelukkig heeft TC hen nog een paar hints gegeven. Dan proberen ze een paar locaties uit... met succes!

De laatste meters
De cache ligt vanaf het eerder genoemde punt, dus N52 8.(K-1)(W-D)M E5 56.(L+D)(K*L+W), op een afstand van (W)(Y)(X+C) meter richting het waypoint waar opdrachtnummer (K+J+W+X-Y) bij hoort. Ter plekke zijn de vrienden zichtbaar trots wanneer ze bij de spoilerfoto de geocache aantreffen.

TC heeft deze geocache gemaakt met goedkeuring van Staatsbosbeheer. TC vond het gaaf dat de teams Dhmc05, Lein en Janneke & Jip hem hebben geholpen deze geocache te verbeteren.
Volg het voorbeeld van de drie vrienden om respectvol met de natuur om te gaan, door je te houden aan de richtlijnen op de oranje bordjes.

Je mag deze banner toevoegen aan je profiel als bewijs dat je meerdere mollenstreken succesvol getrotseerd hebt.

Gezien: Free counters Free Counters

Heb je plezier beleefd aan deze geocache? Dan kan ik je het vervolg op deze geocache, Vossenstreken, ook aanraden!

Additional Hints (Decrypt)

Irefvr 7: 29-11-2020.
Chmmry (sbgb'f): Sbgb 8 gbbag rra ynat cnq qng (inans qr sbgbcyrx) bire 310 zrgre bc 340 tenqra rra nfsnygjrt xehvfg.
Chmmry (sbgb'f): Ovw qr gjrr trienntqr bcqenpugahzzref oyvwxra qr jnlcbvag-ahzzref tebgre qna 7 gr mvwa.
Chmmry2 (zbyyrafcvafry): Glcvfpur uhzbe ina GP: "Ubr faryyre wr qrmr chmmry qbrg, ubr orgre..." ra "Qrmr xha wr avrg zvffra!".
Pnpur: Ybbc inans urg ynngfgr chag rrefg anne urg mhvqra. Nna qr ibrg ina qr obbz ina qr fcbvyresbgb.

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.