Skip to Content

<

Osuustoimintaa.......

A cache by MooseM (adopted by wexivi) Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 05/31/2010
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size: micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Alla pieni katkelma Hannes Gebhardin ja Mikael Soinisen keskustelusta osuustoiminnan syntyhetkillä."Mutta kun sinulla on tällainen suurenmoinen aate, niin sinulla ei ole enää oikeutta pitää sitä omanasi, vaan nyt sinun täytyy tulla Helsinkiin sitä ajamaan", intti itsepintainen naapuri.

Siihen taas uudistin väitteeni, ettei voida saada mitään kelvollista ja pysyväistä aikaan, kun ei ole osuustoimintalakia, ja että se pintapuolinen innostus, minkä ylioppilaat voisivat herättää yli maan, olisi suureksi osaksi hukkaanmennyttä voimaa, kun ei olisi johtavaa organisatsionia, joka sen voisi koota pysyväiseksi, sitä järjestää ja kehittää.

"Mutta meidän pitää ne molemmat nyt saada", sanoi hän vain itsepäisesti. "Jätä nyt tieteellinen työsi ja tule Helsinkiin ajamaan tätä asiaa!"

Siinä, pyryssä ja pakkasessa erään pienoisen mökin seinän suojassa Lehijärven rannalla Hattulassa, syntyi helmikuussa v. 1899 ajatus osuustoiminnan luomisesta.


Teksti lainattu Osuustoimintalehdestä 7-8/1928

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

912 Logged Visits

Found it 889     Didn't find it 3     Write note 8     Publish Listing 1     Needs Maintenance 7     Owner Maintenance 4     

View Logbook | View the Image Gallery of 10 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.