Skip to content

This cache has been archived.

maxxie01: Zie voorgaande bericht.

More
<

Kunst in Ommoord - Staalplastiek

A cache by maxxie01 Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 09/22/2010
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


 
Staalplastiek
In 1988 kreeg de Delftse beeldhouwer Cor Dam een grote opdracht, van de toenmalige Rotterdamse en Rooms Katholieke Woningbouwvereniging "Voor het huisgezin", om een zestal kunstobjecten te vervaardigen. De reden van deze opdracht was het 75-jarig bestaan van de Woningbouwvereniging. Het bestuur wilde op een zestal plaatsen in Rotterdam herkenningspunten in de wijken te zetten. Het beschikbare budget was echter een belangrijke restrictie voor de zes werken, maar verder werd aan Cor Dam de vrije hand gelaten. Cor Dam houdt van abstract met de herkenbaarheid van menselijke figuren. Het werden abstracte, staande figuren van circa 2 meter hoog. Hij mocht zelf bepalen welke materialen en vormen hij zou kiezen en in overleg met de Woningbouwvereniging en de Gemeente Rotterdam zijn de zes plekken uitgezocht. In Ommoord, in het plantsoen aan het Cymbelkruid, aan de achtertuinen van de huizen aan het Dennekruid van deze Woningbouwvereniging, werd één van de abstracten geplaatst. Als materiaal koos Cor "cortenstaal", een metaallegering bestaande uit ijzer met toevoeging van koper, fosfor, silicium, nikkel en chroom. Het materiaal wordt ook vaak "weervast staal" genoemd. Het heeft Een typische bruine roestkleur en door de zeer dichte oxidatiehuid is het niet nodig om het materiaal nog te schilderen. Elk van de zes werken werd gemaakt uit twee cortenstaal platen van 200x100 cm. Cor maakte eerst schetsen waar de toenmalige directeur van de Woningbouwvereniging Sjaak van Steen direct enthousiast over was. Daarna vervaardigde hij voor elke plek een houten voorbeeld, op een schaal van 1: 1O. Vervolgens ging het voorbeeld naar een constructiewerkplaats in Delft waar ze één voor één werden vervaardigd. Uiterlijk is er veel overeenkomst tussen de verschillende werken, maar nader beschouwd zijn ze allemaal toch behoorlijk verschillend. De zes beelden waren een cadeau van de Woningbouwvereniging aan de wijken. Ze werden aangeboden aan de Gemeente Rotterdam ten behoeve van haar bewoners. De bewoners aan het Dennekruid waren echter niet blij met het roestige kale stuk staal in hun achtertuin. Het was natuurlijk de bedoeling dat de bewoners juist wel blij zouden zijn met het geschenk, daarom werd vrij snel na plaatsing besloten de werken van sprekende kleuren te voorzien. In een eerste verfbeurt van het werk aan het Cymbelkruid is het bruin met oranje-rood geworden. Inmiddels, een paar verfbeurten verder, is het bruin, wit, groen, rood en geel geworden. Cor heeft er geen problemen mee dat zijn werk wordt beleefd en dat dat dan weer leidt tot kleuraanpassingen. Een aantal jaren geleden trof hij een van de werken aan met daarop een groot oog geschilderd. Hij was meteen enthousiast: "het paste zo goed, ik was er zelf nooit opgekomen".

Bron: Kunst in Ommoord van Peter Buisman
Voor meer informatie: Het boek: Kunst in Ommoord


 
De Cache
Deze cache maakt deel uit van een kunst serie in de wijk Ommoord van de stad Rotterdam. In deze wijk zijn vele kunstwerken aanwezig waarvan vele nooit gezien / ontdekt worden. Doormiddel van deze serie willen we graag deze kunst meer onder de aandacht brengen.

Additional Hints (No hints available.)Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.