Skip to Content

This cache is temporarily unavailable.

Thymallus Thymallus: Hei!

Kätkö näyttää kadonneen ja vaatii omistajaltaan huoltokäynnin.

Älä vastaa tähän viestiin Reply-to vaan kirjoita vastauksesi kätkön kuvaukseen Reviewer notella tai suoraan sähköpostilla osoitteeseen thymallusthymallus@gmail.com

Thymallus Thymallus
Volunteer Geocaching.com Cache Reviewer

More
<

Laukaan Historiaa 4 - Wolmari

A cache by JiiPee72 Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 07/31/2010
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1 out of 5

Size: Size: micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Related Web Page

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Peruskätkö Vuonteen maisemissa.

Tämä kätkösarja esittelee hieman paikkoja ja henkilöitä Laukaan pitäjän historiasta.

Tämä kätkö on omistettu 200 vuotta sitten syntyneelle Wolmar Styrbjörn Schildtille (Wolmari Kilpinen).
Wolmar Schildt syntyi 31.7.1810 kapteeni Wolmar Johan Schildtin ja vaimonsa Eva Fredrika Wadenstiernan kolmantena lapsena Pärnäsaaren sotilasvirkatalossa mikä sijaitsee tämän kätkön läheisyydessä alueella, missä nykyään on Laukaan vankila.

Wolmar Schildt oli Jyväskylän piirilääkäri, fennomaani, sanaseppä ja suomentaja. Hänen kynästään on lähtöisin monet suomen kielen uudissanat kuten mm. tiede, taide, sivistys, kirje, ympyrä, itsenäisyys ja uudissana. Perheen kotikielenä oli ruotsi, mutta suomenkielisellä maaseudulla syntyneenä ja asuneena hän osasi suomen kieltä hyvin jo lapsesta asti ja kerrotaankin nuoren Wolmarin 10-vuotiaana hämmästyttäneen äitinsä sanomalla että "Suomen kieli tulee vielä olemaan hovikielenä tässä maassa".
Wolmar Schildt oli 1831 perustamassa Suomalaisen Kirjallisuuden Seuraa, 1842 Jyväskylän Säästöpankkia, 1858 ensimmäistä suomen kielistä oppikoulua eli Jyväskylän Lyseota ja 1863 perustettiin hänen aloitteestaan suomenkielinen opettajaseminaari jonka rehtoriksi valittiin Schildtin hyvä ystävä Uno Cygnaeus. Hän oli myöskin ensimmäisenä ehdottamassa ensimmäisen suomen kielisen yliopiston perustamista Jyväskylään. Mutta yliopisto Jyväskylään perustettiin vasta 73 vuotta Schildtin kuoleman jälkeen vuonna 1966. Ja tarkoitusta varten hän perusti 1860 yliopistorahaston. Näiden tekojen myötä Elias Lönnrot nimesi kirjeessään Schildtille Jyväskylän "Suomen Ateenaksi". Hän oli myöskin ensimmäisenä ehdottamassa Keski-Suomen läänin perustamista.

Kätkö on melkein drive in-kätkö, mutta koska se sijaitsee sillalla, niin ainakin auton joutunee parkkeeramaan kauemmaksi ja sitten kävellä paikalle. Paras parkkipaikka löytyy kätköstä n. 400 luoteeseen, kaakkoispuolelta löytynee pari bussipysäkkiä reilun sadan metrin päästä.
Ja kun kerta kätkö sijaitsee sillan pielessä ajoradan laidalla, niin sitä ei suositella ihan pienten lasten kanssa haettavaksi ja samasta syystä pyörätuolin kanssa haettaessa saa olla erittäin varovainen.

Purkki on pieni pilleripurkki mikä sisältää logikirjan, tiedotteen ja kynän. Purkkiin mahtuu pientä vaihtotavaraa.

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

425 Logged Visits

Found it 389     Didn't find it 13     Write note 7     Needs Archived 2     Temporarily Disable Listing 3     Enable Listing 2     Publish Listing 1     Needs Maintenance 5     Owner Maintenance 1     Post Reviewer Note 2     

View Logbook | View the Image Gallery of 5 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.