Skip to content

De verdronken boeken Multi-cache

Hidden : 12/26/2010
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   large (large)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Deze multi geocache kan het beste als fietsroute worden gedaan en heeft een lengte van ca 10 km. Bij de start locatie N 51 31.114 E 3 44.986 is een (beperkte) mogelijkheid om de auto te parkeren.

Dit verhaal speelt zich af in het jaar 1377. Op het eiland Wolphaartsdijk lagen vier dorpen. In de zware stormen van de late Middeleeuwen werden er drie teruggenomen door de zee: Westkerke, Oostkerke en Hongersdijk verdronken. Ook kasteel "De Piet" werd in de najaarsstorm van 16 november 1377 grotendeels weggespoeld. Op dit kasteel woonden de drie gebroeders Hubrecht, Andries en Teunis. Gelukkig overleefden ze de watersnoodramp doordat ze op tijd waren gevlucht met hun zeilboot. Hun hele hebben en houwen bleef echter achter in het kasteel. Ook de verzameling boeken waaraan ze enorm gehecht waren. In die tijd waren boeken een erg kostbaar bezit. Dus toen de storm weer enigszins was gaan liggen gingen de gebroeders terug naar de overblijfselen van het kasteel om te zien of ze de boeken konden redden.
De route die ze moesten afleggen was zwaar. Veel van de dijken waren erg beschadigd door het water. Het was door het vele ondergelopen land moeilijk om zich te oriënteren. Gelukkig hadden ze een kompas meegenomen tijdens hun vlucht. Het zou moeten lukken om hun boekenverzameling terug te vinden. Hieronder vind je de aanwijzingen van de route. Lukt het u om de gebroeders te helpen bij het terugvinden van de boekenverzameling?WP1: N 51 31.100 E 3 44.932
De gebroeders komen met hun zeilboot aan bij een steiger aan het einde van de zeearm "De Piet". Hoeveel vierkante meerpalen met metalen bovenkant zijn er bij de steiger?
A = ...


WP2: N 51 31.0(A+2)0 E 3 45.1(A+3)1
Nadat de eerste dijk is overgestoken komen ze bij het huidige gehucht "De Piet" waar tevens een gemaal met dezelfde naam is te vinden. Bij het eerste huis informeren de gebroeders naar de situatie op het eiland Wolphaartsdijk. Wat is het huisnummer van het eerste huis met brug?
B = ...

WP3: N 51 31.(A-1)(B+9) E 3 45.(B+2)1
De gebroeders banen zich een weg langs de dijk verder de polder in. De polderwegen zijn haast niet herkenbaar door het water. Vele wegen lopen dood of maken ineens een haakse bocht. Als je niet oppast kun je hier gemakkelijk verdwalen. Gelukkig kennen de gebroeders de streek goed en hebben ze geen knooppuntenroute nodig. Welk knooppunt nadert u hier?
C = ... (het knooppunt bordje is helaas weg, daarom tijdelijk een spoiler foto om de tocht te kunnen vervolgen)

WPX:
Onderweg markeren de gebroeders enkele punten zodat ze hun weg terug eventueel weer gemakkelijk kunnen vinden. Markeer het punt waar dit paaltje boven het water uitsteekt.


WP4: N 51 31.(A*C+B+1) E 3 46.(B+C-1)(2*A)
De gebroeders vervolgen hun weg langs het water. Vroeger scheidde deze getijdegeul het eiland Wolphaartsdijk van Zuid Beveland. De doodlopende weg is genoemd naar de oude getijdegeul. Hoe heet dit water?
D = ... (positie in alfabet van 1e letter van de naam van de getijdegeul)

WP5: N 51 31.(2*D)(A+2) E 3 46.(A+1)(2*D)
In het gebied waar de gebroeders doorheen moeten is de bruine kiekendief regelmatig te zien. Deze roofvogel houdt van open, moerasachtige gebieden met veel riet. Tegen het invallen van de duisternis zoeken de kiekendieven elkaar op en brengen gezamenlijk de nacht door, soms wel met tientallen tegelijk. Meestal liggen deze slaapplaatsen op een rustige plek, ergens in een rietveld.
Van het oude haventje de Kulk zijn op deze locatie vrijwel geen restanten meer te vinden. Evenmin als van de drie dorpen die zijn verdronken in de stormen. Welk dorp heeft de watersnood wel overleefd op het eiland Wolphaartsdijk?
F = ... (positie in het alfabet van 3e letter van de naam van het dorp dat niet verdronk)

WP6: N 51 31.(2*A)F(B-(3*F)) E 3 46.A(5*D+F+1)
Verder gaat de weg langs de moderne rechte polderweg. De gebroeders raken steeds meer vermoeid en zijn blij als ze bij enkele boerderijen aankomen. Hier kunnen ze om wat eten vragen. De tocht lijkt langer dan ze dachten. Zouden ze nog wel op het goede pad zitten? Een klein blauw water bordje geeft ze een aanwijzing in de goede richting. Wat is het getal dat hier ontbreekt?
G = ... (getal wat ontbreekt op het bovenste bordje, het blauwe bordje is helaas tijdelijk weg ivm graafwerkzaamheden, daarom tijdelijk een spoiler foto om de tocht te kunnen vervolgen)


WP7: N 51 31.(A*F)(B+C+D-F) E 3 45.(A*F*G)(G-2)
Gelukkig is hier weer een stuk van een dijk die droog gebleven is. Maar de gebroeders zijn er nog niet, ook hier moeten ze weer over de dijk om verder te gaan. De weg lijkt nog lang en ver! Desalniettemin is hier ook weer een hint te vinden. Wat is het postbus nummer?
H = ...

WPY:
Markeer het kruispunt waar twee doodlopende wegen bij elkaar komen als routepunt voor de terugweg naar de steiger bij "De Piet" waar de zeilboot afgemeerd is.

WP8: N 51 31.H0H E 3 45.(3*B)(B-A)
Het vlakke land biedt een troosteloze aanblik. Hier en daar steken enkele daken van boerderijen boven het water uit. In de verte steekt het silhouet van het kasteel boven een dijk uit. Daar moeten de gebroeders heen, ze zijn op de goede weg. Hoeveel meter is het nog tot de gebroeders de Egbert Petruspolder bereiken?
J = ...

Cache: N 51 31.((B*F*G)+H+J-1) E 3 44.(J-(A+C+D+F+H))
Hier moet het kasteel ergens hebben gestaan. De ruïne van het kasteel staat als een baken in het Veerse Gat. Hubrecht, Andries en Teunis vinden in de ruïne gelukkig een groot deel van hun boekenverzameling terug. Helaas hebben de boeken veel waterschade opgelopen. En ook is het niet mogelijk om weer in het kasteel te gaan wonen. Een naburige liefhebster helpt de gebroeders met het redden van de boeken en belooft dat ze goed op de boeken zal passen. Ze worden veilig opgeborgen in een kist. De gebroeders gaan terug naar hun zeilboot via WPY en WPX in de wetenschap dat de boeken veilig ondergebracht zijn. Als ze een nieuwe woonstee hebben gevonden zullen ze terugkomen om de boeken op te halen. Helaas heeft men hierna nooit meer iets van de gebroeders vernomen en liggen de boeken nog altijd in de kist te wachten. Kunt u de boeken vinden?

De boeken in de kist mogen geruild worden. Breng een toepasselijk boek mee en vergeet niet om een boekenlegger mee naar huis te nemen!

Additional Hints (Decrypt)

Ovw qr ghvaxnobhgref, nna qr yvaxrexnag ina urg cnq.

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)