Skip to Content

<

Oripää 0km

A cache by Supermustikka, kipittäjä Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 8/1/2010
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size: small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Tämä kätkö kuuluu sarjaan Suomen 0-pisteet.Kätkö ei ole aivan nollapisteessä, vaan risteyksen läheisyydessä. Helppo peruskätkö, jonne mahtuu muutamia vaihtoesineitä ja pieniä kulkijoita.

This is an Finland zero-points Cache.The cache is not just on the crossroad, but near it. Easy cache, some small TB's could stay here.

*****************************************************************************************

Kyseessä on kätkösarja lähellä paikkakuntien tiehallinnon käyttämää välimatkalaskennan "lähtöpistettä". Oripäässä 0-piste on kuntakeskuksen ytimessä. Lähellä on vanhan kirkon paikka ja viljamakasiini eli Kivimakasiini.

The point where distances from and to Oripää are counted.
Zero-point is in the city center. There is old church place and Stone granary near by the cache.
*******************************************************************************

Oripään vanhan kirkon muistokivi

Oripään kirkko rakennettiin tälle paikalle 1668 ja purettiin 1843, jolloin kirkkotarhan ympärille rakennettiin uusi harmaakiviaita.
lähde: (visit link)

Kivimakasiini

Oripään kivimakasiini toimi aikoinaan pitäjän viljamakasiinina, jonka tarkoituksena oli kerätä siemen- ja syömäviljaa katovuosien varalle. Makasiinin oven päällä oleva vuosiluku 1912 tarkoittaa aiottua valmistusvuotta, mutta todellisuudessa makasiini valmistui vasta 1915. Viljamakasiineja perustettiin kuntiin 1700 - luvulta lähtien, ja Oripään ensimmäinen pitäjämakasiini valmistui 1819 Grönkullan kukkulalle.

Yleisölle kotiseutumuseo avattiiin vuonna 1986. Museon näyttelyt kertovat talonpoikaisesta elämästä 1800 - luvulla. Esillä on arkisia esineitä pellonmuokkausvälineistä kotitaloustarvikkeisiin sekä juhlaan liittyviä esineitä, kuten esim. kirkkosilkkejä. Museon esineistön komea yksityiskohta ovat 1800 - luvun alkupuolelta peräisin olevat kiesit, joiden koristeluihin kuuluvat mm. kullanväriset leijonanpäät. Oripäässä oli 1800 - luvun puolivälissä n. 710 henkeä, joista suuri osa oli palkollisia, torppareita ja lampuoteja. Säätyläisiä ei juurikaan pitäjässä ollut, vain kappalainen tyttärineen. Talonpoikia oli n. 200 henkeä.


Kesällä 2005 Oripään vanhassa pitäjämakasiinissa avattiin Äären kauppamuseo, joka osa osa kotiseutumuson pysyvää näyttelyä.

Elokuussa 1930 21-vuotias Eino Ääri avasi sekatavarakaupan Oripään kirkonkylällä. Kauppa oli aito sekatavarakauppa alusta lähtien ja suosittuja tuotteita oli mm. polkupyörät. Kauppa toimi myös kukkakauppana. Kaupasta saattoikin ostaa lähes kaikkea tuoretta lihaa lukuunottamatta. Tosin sitäkin sai tilaamalla. Kauppiaspariskunta Eino ja Sylvia Ääri pitivät Oripään kylässä kauppaa viiden vuosikymmenen ajan. Sillä oli uskollisen asiakaskunnan lisäksi kaukaakin saapuneita ihailijoita, sillä tällaista kauppaa ei enää 1980-luvulla juuri muualta löytynyt!

Rouva Ääri keräsi kaupan esineistöä vuosien ajan omaan henkilökohtaiseen museoonsa ja testamenttasi kokoelmansa Oripään kunnalle. Näyttelyn on koonnut Irma Nikkola.

Tervetuloa nostalgiseen tunnelmaan!

lähde: (visit link)

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

1,782 Logged Visits

Found it 1,760     Didn't find it 2     Write note 18     Publish Listing 1     Update Coordinates 1     

View Logbook | View the Image Gallery of 14 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.