Skip to Content

<

Tienhaara

A cache by GEOVAARI Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 08/25/2010
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size: small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Peruskätkö metsämaisemissa

Kätköpaikalla ei ole mitään tekemistä oikean Tienhaaran kanssa . Ympäristössä on kyllä poteroita ja muuta taisteluun liittyvää , paikka on puolustusvoimien harjoittelu aluetta. Kätköstä etelään päin sijaitsee cache Lentomuseo ( GC1T2VD) , tienhaarasta vasempaan cache Papinkivet ( GC22M4K) ja oikealle cache Kalmiston lenkki (GC27TDJ)En suosittele normaalilla henkilöautolla ajamista kahdelle viimeksi mainitulle kätkölle tätä kautta . Palataanpa kesäkuuhun 1944

Tienhaara kesäkuu 1944

Puna-armeijan johto kuvitteli ilmeisesti pelin jo ratkenneen Viipurin valloitukseen. Leningradin rintaman pomo kenraalieversti Govorov ylennettiin marsalkaksi, jotta hän olisi sopiva ottamaan vastaan marsalkka Mannerheimin antautumisen. No, unelmointia ei ole sinänsä lailla kielletty. Unelmaksi se antautuminen jäikin.
Viipurin valloituksen voitonjuhlan jälkeen Govorovin piti edetä joukkoineen ensin Kotkan-Kouvolan tasalle ja jatkaa sieltä Helsinkiin. Lyhin ja helpoimmalta tuntuva tie oli tietenkin Viipuri-Hamina-Kotka, mutta ”varmuuden vuoksi” piti edetä myös Viipuri-Lappeenranta- Kouvola reittiä.
Kuinka ollakaan suomalaiset joukot eivät antaneetkaan puna-armeijalle auliisti tietä, vaan panivat lujasti hanttiin mm. Talin, Portinhoikan, Tienhaaran, Pyöräkankaan ja Ihantalan maastoissa. Talin-Ihantalan suurtaistelu muodostui Pohjolan suurimmaksi suurtaisteluksi .
Kun alkoi näyttämään siltä, ettei 21.Armeija pääse läpimurtoon Talin-Ihantalan suunnalla, niin Leningradin rintama lähetti kenraaliluutnantti J. Korovnikovin 59.Armeijan hyökkäämään vesitse Viipurinlahden ylitse. 59.A:n kuului 6-8 divisioonaa, panssariprikaati, merijalkaväkiprikaati ja noin 30 patteristoa. Sen tukena oli Punalipun Itämeren laivasto sekä runsaasti ylimeno- ja maihinnousukalustoa Armeijan tehtävänä oli ensimmäisessä vaiheessa vallata Tienhaaran alue. Vihollinen sai vallattua Viipurinlahden saaria suurten ja raskaiden taistelujen jälkeen, mutta se ei saanut pysyvää jalansijaa mantereella.
Ilmavoimat Lento-osasto Kuhlmeyn tukemana näyttelivät merkittävää osaa maihinnousujen torjunnassa. Useita maihinnousuosastojen kuljetuslaivoja upotettiin lentopommituksin jo hyvissä ajoin ennen niiden pääsyä maihinnousualueelle.
Hävittäjälaivue 34:llä ( kts cache Lentomuseo ) oli tärkeä osa taisteluissa sen suojatessa suomalaisaluksia Viipurinlahdella viholliskoneita vastaan
Everstiluutnantti Alpo Marttisen JR 61 pysäytti vihollisen rynnistyksen Tienhaaran alueella vahvan tykistön tukemana. Marttisesta tehtiin Suomen armeijan nuorin eversti tämän onnistuneen torjunnan kunniaksi suorassa puhelussa marsalkka Mannerheimin kanssa
Alpo Marttinen sai myöhemmin Mannerheim ristin-ritari merkin .
Tienhaara sijaitsee nykyisin Venäjän puolella luovutetussa Karjalassa , Tienhaaraan on pystytetty muistokivi taistelujen muistoksi

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

536 Logged Visits

Found it 524     Didn't find it 3     Write note 8     Publish Listing 1     

View Logbook | View the Image Gallery of 2 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.