Skip to content

This cache has been archived.

MAgneeTJes: Het is mooi geweest met deze serie.
Ik wil jullie allen bedanken voor de leuke logjes.
Hij zal snel opgeruimd worden.

More
<

Wilhelminakanaal 8 - Final

Hidden : 08/26/2010
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


BTT (Barge Terminal Tilburg)

Bovenstaande coördinaten zijn niet die van de Final, maar van de ingang van het Barge Terminal Tilburg (BBT). Barge Terminal Tilburg (BTT) verzorgt dagelijkse afvaarten van Rotterdam naar Tilburg en vice versa. Als inlandterminal te Tilburg en Eindhoven heeft BTT de functie van "Extended Gate" voor de Rotterdamse Zeehaven.   Containers worden over de filevrije en uiterst betrouwbare waterweg naar Tilburg vervoerd. Op de Terminal in Tilburg aangekomen verzorgt BTT aansluitend de regiodistributie of het vervoer over lange(re) afstand dat plaats kan vinden per spoor of via de weg. Tilburg is dankzij de strategische ligging een snel groeiende hotspot voor veel (Internationale) logistieke bedrijven.

 

Barge Terminal Tilburg "Terminal Loven": Kadelengte (500 mtr) Ruime opslagcapaciteit (3000 teu) Portaalkraan (60 ton) Drie reachstackers (45 ton) Oppervlakte open area (60.000 m2) Overdekte opslagfaciliteiten (5.000 m2)

 

Wilhelminakanaal

Het Wilhelminakanaal ligt in Noord-Brabant en is het eerste kanaal dat vernoemd is naar een vorstin. Het loopt van de rivier de Amer bij Geertruidenberg naar de Zuid-Willemsvaart tussen Beek en Donk en Aarle-Rixtel en is 68 kilometer lang. De grootste plaatsen aan het kanaal zijn Tilburg en Eindhoven. Het gedeelte van Geertruidenberg tot Dongen is bevaarbaar voor schepen tot 1350 ton (klasse IV). Het overige deel is beduidend smaller en daarmee slechts bevaarbaar voor schepen tot 650 ton (klasse II). Gemiddeld is het kanaal 2,30 meter diep (ondiepste punt: 1,90 meter) en 25 tot 30 meter breed.

 

Tussen Dongen en de Dongense weg wordt het Wilhelminakanaal de komende jaren verbreed zodat Tilburg door schepen tot 1350 ton bereikt kan worden.

Sluizen en bruggen

 Omdat het 68,5 km lange kanaal in totaal ongeveer 15 meter verval moest overbruggen werden vijf sluizen gebouwd, die vanaf de Donge zijn genummerd met een Romeins cijfer: Sluis I bij Oosterhout, Sluis II en III bij Tilburg, Sluis IV bij Haghorst en Sluis V bij Lieshout. Sluis III bestaat uit twee schutkolken achter elkaar, om het relatief grote hoogteverschil te overbruggen. Dit is uniek in Nederland. De sluizen III en IV vallen onder Monumentenzorg. Alle sluizen in het Wilhelminakanaal zijn bajonetsluizen. De lengte- en de breedtematen van de schutkolken werden afgestemd op de afmetingen van het meest gebruikelijk scheepstype, de kempenaar (maximale lengte 60 meter, maximale breedte 6,6 meter, maximale diepgang 2,5 meter). Vanuit onder andere Oosterhout en Tilburg worden de sluizen en ophaalbruggen op afstand bediend.

 

Sluis II bij Tilburg

 

Geschiedenis

De eerste plannen voor een kanaal dat Tilburg en Eindhoven met de Maas verbindt, dateren uit 1794, maar het duurde tot 1910 tot werd begonnen met het graven. In 1794 werd er van afgezien vanwege de dreigende Franse inval, de rivier de Maas functioneerde als verdedigingslinie. Vanaf 1813, na de Franse tijd en de start van het Koninkrijk der Nederlanden, lag de beslissing bij koning Willem I die een groot voorstander was van aanleg; evenwel leverde onderhandelingen met de Belgen problemen op. De route werd echter al wel met piketpaaltjes geplaatst. Opvolger koning Willem II leefde te kort om de zaak te bespoedigen, anderzijds kwam door het democratiseringsproces de besluitvorming steeds meer bij het Parlement te liggen. De laatste gaf meer prioriteit aan het graven van de Nieuwe Waterweg en het Noordzeekanaal. De behoefte aan een kanaal bleef onverkort bestaan. De Tilburgse textielindustrie, inmiddels gemechaniseerd met behulp van stoom, zocht mogelijkheden voor kolenaanvoer en afvoer van de producten. De toenmalige wegen leenden zich slecht voor aan- en afvoer van respectievelijk kolen en textiel, en de Tilburgse industriële lobby ging onverkort door. Maar ook een plan van koning Willem III werd door de regering niet overgenomen.
Begin 20e eeuw werden de plannen uiteindelijk concreet en op 16 september 1916 meerde het eerste schip in Tilburg aan; het duurde echter tot 1923 voordat het kanaal voltooid werd. Op 4 april van dat jaar werd het officieel geopend. Het kanaal leek op dat moment zijn functie al te verliezen vanwege de komst van het (vracht-)autoverkeer. Eerst in de jaren vijftig bewees het kanaal zijn nut, vooral voor aan- en doorvoer van zand, grint en kolen. Tegenwoordig is het belang van kanaal groot, vanwege de groei van het binnenvaartverkeer.

 

Toekomst

Op 7 november 2007 ondertekenden het Ministerie van Verkeer en Waterstaat, de provincie Noord-Brabant en de gemeente Tilburg een convenant betreffende het kanaal. Dit convenant behelst de verbreding en verdieping van het kanaal, het slopen van sluis II en het omleggen van het kanaal bij sluis III. Dit is nodig omdat de huidige sluis III de enige bajonetsluis in Nederland is en gerekend wordt tot industrieel monument. In de omlegging komt een nieuwe, grotere sluis. Ten oosten van deze sluis komt een zwaaikom (keerplaats) voor de schepen. Voor deze verbreding en verdieping zijn de kosten als volgt verdeeld:

 

Ministerie: € 52 miljoen

Provincie Noord-Brabant: € 9,8 miljoen

Gemeente Tilburg: € 9,8 miljoen

De verwachting is dat in 2011 tot uitvoering van de plannen wordt overgegaan.

 

Gegevens vaarweg

lengte: 68 kilometer

Breedte: 25 tot 42 meter

Diepgang: 1,9 tot 3,0 meter

Beroepsvaart-/CEMT-klasse: beperkt klasse II t/m klasse IV waarbij maximale toelaatbare scheepsafmeting 110 x 11,50 m.

 Recreatievaartklasse: BM

Aansluitende vaarwegen: De Amer, De Zuid-Willemsvaart, Beatrixkanaal, Markkanaal

 


De Cache's en de finale.

 

Deze serie bestaat uit zeven tradi's die je bij een aantal bruggen brengt in Tilburg

die over het wilhelminakanaal gaan..

 

Je kunt deze serie met de auto de fiets doen, en natuurlijk ook te voet.

De enkele afstand van de serie is ruim 5 km.

 

In de cache vind je de waardes van ABCDEFG. Hiermee bepaal je waar de Final ligt.

GC2E30R - Wilhelminakanaal 1 - brug Trappisten

GC2E30V - Wilhelminakanaal 2 - brug Oisterwijksebaan

GC2E30W - Wilhelminakanaal 3 - brug Enschotsestraat

GC2E30X - Wilhelminakanaal 4 - brug Heikantsebaan

GC2E30Y - Wilhelminakanaal 5 - brug Lijnsheike

GC2E30Z - Wilhelminakanaal 6 - brug Waalstraat

GC3QE87 - Wilhelminakanaal 7 - brug Dr Deelenlaan

 

 

en natuurlijk de Final

GC2E310 - Wilhelminakanaal 8 - Final

 

De finale vind je door te projecteren vanaf

----- Wilhelminakanaal 7 -----

dus niet vanaf bovenstaande coordinaten!

 

Zie SPOILER.

 

(E-A)(F-D)(G+B) meter en (F-G-B)(F+G)(F-G) graden

 

 

Brug 7 - Dr Deelenlaan,

 is verboden voor verkeer, m.u.v. (brom)fietsers, lijnbussen en taxi's.

Neem geen risico. Politie controleert hier regelmatig!

 

Heb je de finale gevonden dan kun je onderstaande banner in je profiel plaatsen.

 

html code;

<a href="http://coord.info/gc2e310">
<img border="0" src="http://img.geocaching.com/cache/large/abfac0b5-0d20-4dfd-806c-190377cfd053.jpg" width="212" height="51"></a></p>
 

 

Log Verstandig én stiekem

Is het druk, wacht dan even tot een geschikt moment

Zorg dat de cache niet ontdekt wordt door niet Geocachers

Verstop een cache altijd weer goed én op de dezelfde plek

Zo houden we onze hobby in stand

 

Additional Hints (Decrypt)

Mvr Fcbvyre.
Orfgr trjbba gr oranqrera inans Oeht 7.
tebhaq yriry.
Purpxfhz zrgref ra tenqra = 23 (pvwsref bcgryyra)
Fbz N g/z T = 32
.
Yrg bc qerhmryf!

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.