Skip to content

This cache has been archived.

tjm1706: Helaas, Ziggo heeft blijkbaar ineens mijn puzzel verwijderd.
Met plezier heb ik deze puzzel gemaakt. Ik ben dankbaar dat veel mensen genoten hebben van de puzzel en wandeling.

More
<

Virtual to reality

A cache by tjm1706 Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 10/03/2010
Difficulty:
3 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Een virtuele route loopt over in een zoektocht van 6 km in een mooi gebied. Cluedo78 begint enthousiast aan de korte beschrijving. Na een tijdje zoekt hij toch wat hulp. Lees de dialoog met Kilocacher onder de rode streep. [N4 is gewijzigd @ 01-04-2020]

Vind eerst thuis het begin van de wandeling via de gegevens van "V1" t/m "WP2". Deze gegevens vind je in de onderstaande tabel. Elke letter "A" t/m "J" in de kolom "Coördinaat" komt overeen met een ander cijfer. Alle 10 cijfers worden dus toegekend aan een andere letter.
Bepaal daarna de getallen "N1" t/m "N4" op de locaties V1 t/m V4, zie onderstaande tabel. Bijv. op het coördinaat "V1" zoek je op Google Maps of OSM een N-nummer. Zet deze getallen achter elkaar en maak hiervan een woord. Dit woord zet je op de puntjes van de eindopdracht:

Vind de cache op het ontbrekende punt van de ...... die
gaat door de waypoints WP(R), WP(P) en WP(S).

De genoemde waypoints vind je terug in de eerste kolom van de onderstaande tabel. Als voorbeeld, stel "Q" is 7, dan is WP(Q) gelijk aan het waypoint "WP7".
Bepaal verder thuis met de vreemde schuifpuzzel de coördinaten van het punt "E5" die je tijdens de wandeling nodig hebt om "WP8" te bepalen.
Wanneer je kennis over bomen gering is, kun je mijn handleiding over bomen meenemen. Word er een naam van een boom gevraagd, dan zijn dit geldige namen: acacia, berk, beuk, den, eik, hulst, jeneverbes, lariks en spar. Elke naam komt maximaal één keer voor in een antwoord.
Bij het uitvoeren van de eindopdracht m.b.v. je GPS-r heb je ervaring nodig met projecteren én het bepalen van de hoek die de lijn tussen twee waypoints vormt met het ware noorden.

Vanaf de parkeerplaats, zie waypointslijst, loop je eerst naar het noorden naar "WP1" en dus niet naar "V1" ;-) De opdrachten tijdens de wandeling zijn eenvoudig te doen wanneer je tenminste het coördinaat van "E5" vooraf hebt bepaald! Bij waypoint WP8 heb je voldoende gegevens om de bovenstaande eindopdracht uit te voeren.
Naaldboom bij WP3.
Je hebt toestemming van Staatsbosbeheer om dit avontuur te beleven tussen zonsopgang en zonsondergang zoektocht mits je op de paden blijft.

We zijn de teams het Kangoo team, S-tur, Dhmc05, Catweazle ® en de Somertjes dankbaar voor hun ideëen en hulp.

Cache spoiler

Veel plezier met deze (virtuele) puzzeltocht. Virtual to reality Is het gelukt om de geocache te vinden? Voeg deze banner toe aan je profiel.

Cluedo78 is 5 maanden geleden besmet met het geocache-virus door Kilocacher. Hij heeft intussen al 136 geocaches kunnen oplossen. Terwijl hij de cachebeschrijving leest, zoekt hij hulp bij Kilocacher via de chat:

[23:15] Yo Kilocacher, hoestie ... Heb je de cache "Virtual to reality" al gezien? Daar kom ik ff niet helemaal uit'
[23:18] Hé, yoow, sgoe ... nee, die had ik nog niet gezien. Cool, maar wel errug kort beschreven.
'Hoe kun je zoiets oplossen? 'k moet blijkbaar iets met die N1 t/m N4 doen, maar wat?'
'k wee nie. Ik denk dat we eerst iets met die coördinaten moeten gaan vogelen.'
'Maar ik heb geen beginpunt. Mijn gevoel zegt dat "V1" een heel eind bij de parkeerplaats vandaan ligt ... :-(

[23:30] Hmmm w817 ... 'k krijg een vet idee. De breedtegraad van dit hele gebied is "N52" dus "B" is ... De oosterlengte staat ook vast.
[23:50] Wanneer ik die waardes invul ... dan is nog niet "alles" duidelijk. En die noord- en oostwaardes dan?
'Die noord- en oostwaardes beschrijven, waarschijnlijk in meters, hoe ver de coördinaten uit elkaar liggen. Zo ligt "V2" 6979 meter ten oosten van "V1". "V3" ligt weer 13400 meter ten noorden van "V2". Gok ik.'
'Ok, en ... ?'
'Uit de coördinaten van de parkeerplaats kun je afleiden waar de meeste punten van de wandeling moeten liggen. Er staat dat de wandeling ten noorden van de parkeerplaats is, dus kun je een volgende letter bepalen. Kijk maar eens op de kaart.
'Cool, en ... ?'
'Wanneer je van het wandelgebied het aantal (hele) minuten noorderbreedte kent, kun je o.b.v. de noordpeilingen de waarde "E" bepalen.'
'Ja, en ... '
'Gebruik de volgende hints alleen als je er echt niet uit komt. Ik heb deze hints met witte letters geschreven zodat je ze met de muis zichtbaar kan maken ...
*************************

Met de noord- en oostwaardes kun je ook verdere verschillen tussen de coördinaten verklaren. Ik heb bijv. met "noord -13 meter (WP2)" geëxperimenteerd.
Heb je verder een coördinaat (bijna) compleet coördinaat ontdekt, dan kun je met peilingen naar alleen het noorden of het oosten de andere letters bepalen. Zo hebben verschillende waardes voor "D" in "V1" weinig invloed op de noordpeiling. Hth. Probeer verder ff zelf.'

*************************


[00:20] Gelukkig ben je nog online. Oops, weer de tijd helemaal vergeten. Je hebt toch niet op me gewacht? OK, het vinden van die coördinaten was eigenlijk een eitje. De punten van de wandeling vanaf WP1 liggen gelukkig allemaal bij paden. Hoe zit het dan met die "N1" - "N4" nummers?
'Btw ... een hint geeft aan dat je hiervoor andere (gratis) kaarten kunt gebruiken, zoals Google Maps en Openstreet Maps. Je kunt de getallen op die kaart redelijk eenvoudig lezen. Wat hebben deze punten gemeen?
Zet dan de gevonden getallen achter elkaar en probeer ze via het alfabet om te zetten in een zinvol woord dat je op de puntjes van de eindopdracht zet. De tweede letter heb ik al gevonden: een "E" ;-)'

[00:58] Wow, is gelukt, bedankt dat je ff op me gewacht hebt. Een echte vriend, cu ;-)
Ennuh - die schuifpuzzel voor het bepalen van de coördinaten van "E5", daar is iets vreemds mee aan de hand. Ik sleep met de muis, ik probeer de linker en rechter muisknop, maar helaas. Geen beweging in te krijgen in die puzzel! Dus mijn vraag is: wat doe ik toch fout? ... of toch ...'


Epiloog: Wanneer het niet lukt om de coördinate van de thuis-puzzel te bepalen, surf naar de hulplijn "http://hulplijn.deholtmans.nl". Selecteer de geocache "Virtual to reality" en vul als hint "abhi" in. Voor de code zet je de gevonden waardes voor A B H I (zonder spaties) achter elkaar.

Gezien: Free counters Free Counters

Additional Hints (Decrypt)

[Versie 02-05-2017]
Chmmry: zbpug wr re rpug avrg hvgxbzra, qna jbeqg qr chmmry hvgtryrtq ivn qr uhycyvwa baqrenna qr grxfg.
Chmmry ebhgr: "I1" yvtg avrg qvpug ovw qr jnaqryvat ;-).
Qr jnaqryvat yvtg gra abbeqra ina qr cnexrrecynngf.
R5: Tbbtyr Rnegu.
Chmmry "A1"g/z"A4" bc erfc. jnlcbvagf I1 g/zI4: Mrysf bc tengvf xnnegra mvwa qr jrtahzzref gr ivaqra.
Bcybffvat: A4 vf irenaqreq: 347.
Pnpur: yvtg ynatf rra cnnqwr.

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.