Skip to Content

<

Roth ja Spoof Kautussa

A cache by kwikwi Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 09/13/2010
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size: small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

SIJAINTI MUUTETTU 10.6.2015. Kätkö ei ole enää muistomerkin välittömässä läheisyydessä. Läheisen huoltoaseman pihasta lähtee Ruhalansivu-niminen, valtatien suuntainen lyhyt tie, jonka varressa muistomerkki on. Toivottavaa on, että muistomerkillä ei kuitenkaan käydä myöhään illalla tai yöllä, koska se aiheuttaa häiriötä lähistön taloissa.
LOCATION CHANGED on June 10th 2015.

Suomen sota 1808-1809 oli pitkä ketju Ruotsin armeijan taitamattoman ylipäällikön Klingsporin tekemiä huonoja päätöksiä. Ruotsi hävisi sodan ja joutui luovuttamaan Suomen Venäjälle (mikä ei itse asiassa ollut loppujen lopuksi huono kohtalo Suomelle). Rothin ja Spoofin sissipartion toimet Näsijärven vesistön rannoilla olivat yksi sodan menestystarinoista muuten häviöön tuomitussa sodassa.

Vääpeli Jaakko Juhana Roth ja kersantti Kaarlo Juho Spoof johtivat pientä sissijoukkoaan, joka koostui Porin rykmentin sotilaista ja paikallisista talonpojista, tarkoituksena häiritä venäläisten huoltoreittiä, joka kulki Tampereen suurilta varastoilta Virtain kautta Pohjanmaalle. Ruotsin joukot olivat silloin jo vetäytyneet kauas Pohjanmaalle. Sissipartion tuhontaretki alkoi 15.7.1808, jolloin partio lähti Lapualta kohti Tamperetta. Partio kaappasi jo seuraavasta päivästä alkaen vähän väliä venäläisten huoltokuormastoja. Kun maitse kulkevat kuormastot eivät tuntuneet olevan sisseiltä turvassa, venäläiset päättivät kuljettaa suuren jauholastin vesitse Tampereelta Näsijärveä myöten ylävesiin. Unnekiven salmessa sissit kuitenkin suorittivat seudulla kuuluisaksi tulleen jauhojaalan kaappauksen 21.7. Kaikki tämä aiheutti venäläisissä niin paljon pelkoa, että he 22.7. polttivat itse suuret varastonsa Virtain Herrasessa. 23.7. sissit yrittivät hyökätä Tampereelle polttamaan sikäläisen varaston ja Tammerkoskea ylittävän puusillan, mutta tämän venäläiset saivat estetyksi. Sissien hurja menestys oli kuitenkin tehnyt niin suuren vaikutuksen venäläisten komentajaan, että hän raportissaan kertoi, kuinka Tampereelle oli yrittänyt hyökätä ”vesitse amiraali Spuff ja maitse kenraali Rutt”. Partio palasi pääjoukkojen yhteyteen Pohjanmaalle niin, että viimeisetkin osat siitä saapuivat Lapualle 14.8. Yhden kuukauden aikana he olivat saaneet niin paljon tuhoa aikaiseksi, että venäläiset ehtivät jo harkita vetäytymistä Tampereelta Hämeenlinnan seutuville. Kautun sillan luona partio kahakoi venäläisten kanssa tai valtasi heiltä kuormaston meno- ja paluumatkalla kymmenen päivän aikana kaiken kaikkiaan kolme kertaa. Näiden taistelujen muistomerkki sijaitsee nykyään Ruhalassa, missä se on paremmin yleisön saavutettavissa. Muita muistomerkkejä Rothin ja Spoofin legendaarisen sissipartion toiminnasta on mm. Tampereella ja Unnekivessä.

Additional Hints (No hints available.)



 

Find...

1,138 Logged Visits

Found it 1,104     Didn't find it 8     Write note 13     Temporarily Disable Listing 3     Enable Listing 2     Publish Listing 1     Needs Maintenance 1     Owner Maintenance 3     Update Coordinates 2     Post Reviewer Note 1     

View Logbook | View the Image Gallery of 6 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.