Skip to Content

<

Vanha Ilomantsintie IV: Alavi-Heinävaara

A cache by GustavJuoste, Andymckoira Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 10/11/2010
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size: small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Kätkösarja tutustuttaa Joensuun ja Ilomantsin välillä kulkevan kantatie 74:n vanhaan linjaukseen eli osuuksiin, jotka eivät enää kuulu kantatiehen. Kaikkien kätköjen lähelle pääsee henkilöautolla tai polkupyörällä, joten maastoautoa tai pitkää patikointia ei tarvita. Sarjaan kuuluu kymmenen kätköä, joista I-IX sisältävät pienen bonustehtävän, ja X ratkaistaan näiden bonustehtävien avulla.


Vanha Ilomantsintie

Kun Suomen tieverkkoa 1920- ja 30-luvuilla rakennettiin ja numeroitiin, Joensuun ja Ilomantsin välinen kantatie sai numeron 74. Senaikainen kantatie oli kapea ja mutkitteleva soratie, joka noudatteli maaston muotoja eikä kulkenut kallioleikkauksissa. 1960-luvulla kantatie uudistettiin: Sen alkupää Joensuussa siirtyi keskustasta Hukanhaudalle. Uusi linjaus kulki kylien ulkopuolella, ja maastoa tasoitettiin palvelemaan nopeampaa autoliikennettä. Ilomantsissa uusi sisääntulo nivottiin yhteen keskustan uuden pääkadun kanssa. Vanha maantie jäi paikalleen, mutta sitä ei hylätty kokonaan. Edelleen se palvelee pitkillä osuuksilla paikallista asutusta ja metsätaloutta. Vanhoilla tieosuuksilla voi vielä aistia sen, millaista automatkailu oli ennen autojen yleistymistä. Mäet ja mutkat ovat hurjia, mutta maisemat sitäkin vaikuttavampia.

Vanhan Ilomantsintien hyväkuntoisimpia ja tunnetuimpia osuuksia on Alavin kylästä alkava ja Heinävaaran laella kulkeva päällystetty maisemareitti. Joissain yhteyksissä jopa kansallismaisemaksi kutsuttuja näköaloja kelpaa ihailla — siinä määrin kuin niitä melko tiheän asutuksen välistä pääsee näkemään. Kätkön hakemisen yhteydessä kannattaakin ajaa tämän maisemareitin kautta.

Kerolantien ja Alavin välillä nykyinen tielinjaus noudattelee pääosin alkuperäistä, ja vain eräissä kohdin jäljellä on nykyisen tien suuntaisia lyhyitä metsätiepätkiä. Kätköpaikalta lyhyen matkaa Joensuun suuntaan kääntyvältä Tervasuontieltä on mahdollista ajaa lyhyt matka vanhaa tielinjausta, joka yhtyy Ilomantsintiehen hieman ennen kohtaa, jossa nykyään on Heinävaaran kylän opastaulu. Alkuperäinen tielinjaus on kulkenut tämän opastaulun takaa, mutta on näiltä osin metsittynyt.

Vanha Ilomantsintie

Tämä kätkö ei aseta suurempia haasteita, mutta sen sijaan kannattaakin keskittyä ihailemaan maisemia Heinävaaran suunnalla. Bonuskätkön löytämiseksi tarvittava numero: Kätkön lähellä on postilaatikkorivi. Ota talteen oikeanpuoleisimman, valkoisen postilaatikon numero.

Vanhan tielinjauksen sijainti on selvitetty vertailemalla vanhoja ja uusia karttoja sekä ilmakuvia. Jos huomaat tiedoissa epätarkkuuksia, voit lähettää kätkön tekijälle viestin tai täydentää tietoja lokimerkintään. Lokeihin saa toki kertoa myös omakohtaisia muistoja vanhasta tiestä.

Sarjan muut kätköt:

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

394 Logged Visits

Found it 354     Didn't find it 24     Write note 6     Needs Archived 1     Publish Listing 1     Needs Maintenance 5     Owner Maintenance 2     Update Coordinates 1     

View Logbook | View the Image Gallery

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.