Skip to content

This cache has been archived.

tjm1706: Helaas - het belangrijkste pad van deze geocache is 'gesaneerd' (=dichtgegooid) door de beheerder. ERG JAMMER - want deze wandeling is één van de mooiere op de Veluwe.

More
<

Schatkaart (versie 2)

A cache by tjm1706 Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 12/05/2010
Difficulty:
2.5 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Onderstaande schatkaart zou je de weg moeten wijzen naar de schat. Er is echter van alles mis gegaan met deze geocache. Ik hoop dat je als slimme geocacher deze geocache toch gaat vinden. Vergroot je kans op succes door kennis te hebben van "RD" en door een "centimeter" mee te nemen. [update: 2016-03-27: WP12 is aangepast]


Uw gids Geocachen vind ik zo leuk dat ik af en toe de wereld om me heen dreig te vergeten. Mijn vrienden blijven volhouden dat ik verstrooid ben. Klopt maar een beetje. Zo publiceerde ik laatst een geocache terwijl die nog niet af was. Op de schatkaart ontbraken het beginpunt, de schaal en de windroos.... Ik heb gelukkig nog wat flarden van de schatkaart teruggevonden in de prullenbak. Hieronder tref je 2 flarden aan van de kaart die ik wel in de goede richting heb gezet. Hoewel ik maar een aantal paden globaal heb ingetekend, denk ik wel de dat de richting en afstanden tussen de waypoints en drie/viersprongen aardig kloppen. Ik vond het te veel werk om alle paden en X-sprongen te tekenen. . .

Bij de waypoints kun je in het veld eenvoudige opdrachten uitvoeren. Blijf bij het uitvoeren van de opdrachten op de paden, anders had ik natuurlijk geen toestemming gekregen van die aardige beheerders van de Ramenberg en Mooigelderland. De schat ligt wel op 1 meter van een pad.

schatkaart

Parkeren kun je op het coördinaat bovenaan de beschrijving. Het is beter om aan de westkant van de weg te parkeren. Zet je jouw vehikel toch vóór de slagboom (zoals ik deed), dan riskeer je een bon. Gelukkig heb ik deze maand nog maar 3 bonnen gehad ;-)

WP1: Loop eerst naar het hek op N52 5.876 E005 57.273 waar je op ongeveer 20 meter een bordje met een telefoonnummer ziet. Bepaal de eerste 4 letters van het derde woord. Ken de losse cijfers van de letterwaardes van deze letters toe aan A t/m G. H = D + E.

WP2: Het beginpunt van de schatkaart, dat ik gemarkeerd heb met een (B), vind je op 45D(B-D)EF - E005 57.HH(A+G). Ahum, nu ik dit zo schrijf geef ik toe dat dit er nu wel wat vreemd uit ziet, maar een maand geleden klopte dit nog. Het lijkt wel of ik de GPS dialecten "WGS84" en "RD" door elkaar gehaald heb...

Toen ik de schatkaart maakte dacht ik dat punt (N) [= waypoint WP3] precies ten noorden van het beginpunt (B) [= waypoint WP2] lag. Vandaar dat ik de windroos zo heb getekend. Tijdens het proeflopen merkte ik dat ik de kaart flink moest draaien om de gemarkeerde paden te vinden. Het noorden van de getekende windroos bleek dus helemaal niet gelijk te zijn aan het "echte" noorden.

Bepaal met de onderstaande gegevens op hoeveel graden (N) ten opzichte van (B) ligt. Je weet dan meteen hoe het noorden van mijn windroos, en daarmee (N), ligt ten opzichte van het "echte" noorden: dit is de correctiefactor. Misschien is dit de hoek waaronder je de kaart moet draaien ...
Oh ja, ik kan me nog herinneren dat het stapeltellen tot 1 cijfer van de cijfers van de correctiefactor 7 opleverde.


WP3: Binnen 150 meter van het beginpunt vind je de gehavende naaldboom op de linker foto. Volgens de windroos op de kaart staat de zuidkant van deze boom (N) precies ten noorden van het beginpunt.

WP4: Volgens mijn windroos staat ten noorden (op 357 graden) vanaf het beginpunt (B) de grote boom (S) op de rechter foto. Je moet deze hoek dus corrigeren met de afwijking ten opzichte van het "echte" noorden.
Op de kaart is de afstand tussen beginpunt en die boom (S) 6 cm. Gebruik alleen deze afstand om de schaal van de kaart enigszins nauwkeurig te bepalen. De genoemde boom vind je op minder dan 1 km vanaf het beginpunt.
Zo, met deze gegevens zou de kaart compleet moeten zijn. Draai nu de kaart in de juiste richting en je weet steeds welke weg je naar de waypoints moet nemen. Je hoeft dan verder niets te tekenen, te projecteren of te berekenen!!! De afstanden volgen uit de schaalverdeling.

WP5: J = Op de kaart is dit waypoint aangegeven met (5). Je treft op dit waypoint een ontspanobject aan. J = Letterwaarde van de eerste letter van dit object.

WP6: K = Je staat nu bij een kruising. Volgens mijn windroos zie je op 1 meter ten zuid-oosten van de kruising een boom staan. K = de lengte van de naam van de boom + 1. Geldige namen zijn: zomereik, beuk, berk, acacia, spar en lariks.

WP8: M = Je vindt hier bij het kruispunt (soort 5-sprong) meerdere paaltjes met een blauwe kop. Hoeveel wielen zijn vanaf het midden van dit kruispunt afgebeeld binnen een afstand van 25 meter?

Helaas, ach, zucht en wee, hier mist dus weer een stuk schatkaart. Je kunt op het onderste deel van de schatkaart WP10 als (10) vinden op N52 6.CBK E005 58.(D+J)GA.

WP10: N = Je ziet op deze kruising een blauw object wat te maken heeft met wat ik niet graag doe: uitsloven, brrrrr! N= Wat is het bovenste cijfer (!) dat slechts 1 keer voor komt? Dus "bovenste" heeft als tegenstelling "onderste". Het allerbovenste cijfer op het bordje, een "7", is niet juist omdat dit cijfer meer dan 1 keer op het bordje voorkomt.

WP11: P = Je treft hier minimaal 4 keer een zwarte figuur op de bordjes aan dat lijkt op een "gevuld" cijfer. P = Wat is dit cijfer?

WP12: Q = Hoeveel plaatjes zijn bevestigd op het paaltje bij deze 3-sprong? Q = 2 + aantal plaatjes.

Sommige waypoint-nummers kon ik ook al niet meer achterhalen, die heb ik maar weggelaten. Laat je er niet door afleiden. Wanneer je de cijfers van J t/m Q optelt, dan levert stapeltellen tot 1 cijfer 3 op. Bij het bepalen van de volgende locatie is WP(Y) gelijk aan WP7 wanneer "Y" bijvoorbeeld 7 is. De haakjes in de volgende getallen hebben alleen een groeperende functie.

Als het goed is vind je de geocache m.b.v. de schatkaart. Deze geheimzinnige locatie ligt vanaf waypoint WP(K+P+Q) op (E+J+M+N) cm met een hoek van FQQ graden volgens "mijn windroos".
Let op: Pas ook hier de correctiefactor toe (het verschil tussen windroos en "echte" noorden). Draai de kaart dus weer onder de juiste hoek.

Is het je écht gelukt om de geocache te vinden? Dan verdien je deze banner. Ik wens je veel plezier op deze onzekere tocht.
Dhmc05, Lein, Putput2 en IronSix, bedankt voor het proeflopen!

Verzoek: kun je de geocache nadien weer heel goed verstoppen? Bedankt!

Additional Hints (Decrypt)

[2016-03-27: WP12 is aangepast]
Purpx bc "pbeerpgvrsnpgbe": fgncrygryyra ina qr pvwsref ina qvg trgny gbg 1 pvwsre yrireg 7.
EQ xraavf: uggc://eq.qrubygznaf.ay/

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.