Skip to content

<

Hannabadsåsen

A cache by Henke3 Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 10/22/2010
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   other (other)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:Hannabadsåsen ligger väster om Hannabadssjön. Åsen är delad i flera ryggar och är ett mycket fint exempel på en getryggsås - en rullstensås med smalt krön och branta sluttningar. Åsar som denna har människor använt för samfärdsel under tusentals år.

Hannabadsåsen är en av de högsta åsarna i Kronobergs län - som mest 20 meter hög. Det är en fascinerande upplevelse att följa de smala åskrönen med lövskogen som ett valv över stigen. Åsen bildades när den senaste inlandsisen smälte bort från de sydligaste delarna av det vi idag kallar Sverige. I sprickor, tunnlar och kanaler vid isranden har smältvatten strömmat med varierande hastighet och på så sätt sorterat rullsten, grus, sand och finare material i olika avlagringar. På sydvästra delen av åsen växer idag bokskog. I nordost finns blandskog med bok, ek, björk och gran och mindre områden med ren tallskog. Vid sjöstranden finns vallar bildade genom sjöisens pressning mot land. Vallarna har avskilt vikar i sjön. Dessa har sedan vuxit igen och är idag kärrmarker. Olika hackspettarter finner föda i multnande ved och bohål i grova bokar. Grönsångare, en art som trivs i bokskog, förekommer i reservatet.

För att logga denna eartcache så vill jag att du löser följande uppgifter och mailar svar till mig:

*Hur kommer det sig att vissa rullstensåsar blev såkallade Getryggsåsar?
*För ungefär hur länge sedan bildades Hannabadsåsen?
*Sluttar åsen lika mycket på bägge sidor?
*Vad används huset till som syns från Parkeringsplatsen?

Optional: Följ den markerade stigen runt åsområdet, tar ca 15minuter och är väl värt besväret.

Loggar som inte uppfyller kraven kommer raderas.


//Väl mött//

Additional Hints (No hints available.)Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.