Skip to Content

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.

This cache is temporarily unavailable.

mvkammen: Deze cache heeft de tijd goed doorstaan maar nu beginnen een aantal waypoints toch echt wel te slijten. Ook zijn er zeker 2 WP's verdwenen dus tijd voor groot onderhoud welke de komende weken zal worden uitgevoerd. Tot dan gaat deze geocache off-line

More

Mystery Cache

De Steen van Hent

A cache by mvkammen Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 3/22/2011
Difficulty:
4.5 out of 5
Terrain:
2.5 out of 5

Size: Size: regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

"De Steen van Hent" is deel 3 van een cache trilogie en het vervolg op "Het Zwaard van Berend" en "De Freule van Grunsfoort".


Je kunt deze geocache los van deel 1 en 2 doen.
Wél moet je het mysterie van het Zwaard van Berend kunnen oplossen!
Anders kom je nergens. Parkeer op de hierboven vermelde coördinaten.
Is dat vol, dan kun je terecht op de parkeerplek
bij N51° 58.880 E5° 42.540


e Steen van Hent 

én van de meest mysterieuze historische figuren, waarover door stokoude Wageningers nog verteld wordt, is Hent Sirie. Deze man, die in de 19e eeuw bekend stond als duivelbanner, heksenbezweerder, belezer en wonderdokter, was in zijn dagelijks leven veearts. Hent kon erg ruw zijn en vreselijk vloeken en hield bijzonder veel van een borrel. "Je kon beter niet met hem in contact komen", vertelde een 87-jarige boer, die veel verhalen over Hent van zijn vader hoorde. Er is slechts één foto van Hent bekend, welke hier staat afgebeeld. 

irie was de 'magtige' tovenaar, waarover O.G. Heldring in 1839 spreekt in zijn boek "Wandelingen ter opsporing van Bataafsche en Romeinsche oudheden, legenden, enz." (blz. 166) "In Wageningen echter is er een magtige toovenaar, die gezag over de heksen in de Betuwe schijnt te hebben".

Heimelijk hield hij zich bezig met alchemie, naar men zegt met succes. Hent leek geen geldgebrek te kennen, alhoewel hij een sober leven leek te leven. Hij kwam en ging zonder dat iemand hem ooit zag komen of gaan. Hent heeft enige tijd op Kortenburg tussen Wageningen en Renkum gewoond, en men zag hem elke zondag bij de kerk in Renkum, want ondanks zijn gevloek en liefde voor de borrel was hij een vroom man. Bij de kerk, want naar binnen ging hij niet. Hij stond buiten de kerk, doodstil, met verwarde haren en gekruiste handen, op het kerkhof, precies op de plek waar later zijn grafsteen gelegd zou worden. Men fluisterde dat hij een pact had met hij-wiens-naam-niet-genoemd-mag-worden en daarom de kerk niet in kon gaan. Maar of dat waar was... Hent hield er ook van mensen op hun plaats te zetten, vooral als hij ze niet mocht, getuige het volgende voorval:

anuit het nabijgelegen kasteel Grunsfoort ging ook de gevreesde Freule elke zondag naar de kerk. Nooit had zij Hent daar opgemerkt, want aan haar onderdanen schonk ze nooit een gedachte tenzij ze er profijt van kon hebben. Maar nu stond hij plotseling voor haar, en sprak met een zware stem: "Jonkvrouwtje, weest gewaarschuwd. Leidt zo de weg naar den kerk en over het kerkhof?" Na deze uitspraak was hij plotseling verdwenen. Danig geschrokken maar niet uit het veld geslagen liep ze verder.

e verbolgen Freule liet een bevel uitgaan om Hent te vinden en hem voor die brutaalheid voor de rechter te leiden. Dezelfde dag nog kregen ze Hent te pakken en gooiden hem in de kerker van de gevangenentoren te Wageningen, om hem de volgende dag op te hangen op de Noordberg bij Renkum. Officieel stierf Hent in 1893 aan de galg. Wat er daarna gebeurde is een tot nu toe onopgelost raadsel: Hent was in een kamer van zijn woning opgebaard. Daar hij katholiek was, stond er naast de kist op een tafeltje een kruis met twee kaarsen. Er gebeurden vreemde dingen in die kamer. Telkens wanneer er bezoekers vertrokken waren, gingen de kaarsen, die zijn familieleden aangestoken hadden, vanzelf weer uit!

n toen de laatste bezoeker was geweest en de doodgraver zijn lichaam wilde ophalen, bleek de deksel open te staan en de kist leeg te zijn! Het kruis hing op de kop en de kaarsen brandden. Op het kussen in de kist werd een symbool 

gevonden, ingebrand in de stof waar de kist mee bekleed was.Toen men de kist weghaalde viel er een klompje goud uit wat na onderzoek geschonken werd aan de kerk. Men vreesde voor lijkroof maar zoekacties met honden haalden niets uit, en na drie dagen speuren gaf men het op. Zijn reeds gedolven graf werd met aarde gevuld, en ter nagedachtenis werd een eenvoudige steen gelegd met alleen zijn naam er op: noch zijn geboortejaar en nu ook niet zijn jaar van overlijden was met zekerheid te zeggen. Zijn lichaam is nooit gevonden.

ele jaren later kwam de Freule te overlijden. Toen de rouwstoet langskwam stond daar plotseling een oude man aan het hek van het kerkhof. En toen de lijkstoet langs hem heen ging, zei hij: "Je hebt de aarde van het kerkhof niet willen aanraken; daarom zal de aarde je ook niet opnemen. Het paard van de rechter weet waar je plaats is". En weg was de spookachtige gestalte. Omstanders zwoeren later dat het Hent Sirie was!

oals jullie in "De Freule van Grunsfoort" hebt kunnen lezen kwam de Freule niet op het kerkhof te liggen. In plaats daarvan plantte men een groot marmeren kruis op het kerkhof, met aan de voet ervan keien uit verre streken. Maar ook daar rustte geen zegen op: de volgende ochtend explodeerde het marmeren kruis met zoveel geweld dat de stukken marmer en de keien jaren later nog gevonden konden worden in het het bossen bij de Dorschkamp. Sommige brokstukken en stenen vertoonden vreemde symbolen, welke leken op het teken dat in de kist van Hent Sirie was aangetroffen. Maar tot nu toe heeft men de betekenis hiervan, en het verband met Hent nooit kunnen achterhalen.


Als je de cache gevonden hebt dan mag je onderstaande banner op je profiel plaatsenkopieer de volgende code naar je webpagina
<img border="0" src="http://www.argumentum.nl/banners/Banner-DeSteenVanHent.bmp"/>


Met dank aan Topzoekertje voor het proefpuzzelen en proeflopen


'De Steen van Hent' is gebaseerd op een verhaal uit "Wagenwegen", 7(1979)3: blz.24-26

Additional Hints (Decrypt)

JC1 va bxfry ovw 3 orexra
JC2 fpuhva npugre orex, 8z inans cnq, raxryubbtgr
JC3 npugrexnag fgnz
JC4 baqre obbzfgnzzrgwr
JC5 baqre ubhgra fpuvws
JC6 yvaxf, baqre obbzfgnzzrgwr
JC7 obbzfgebax erpugf
Pnpur: baqre rra obbzfgnzzrgwr

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa) 

Find...

237 Logged Visits

Found it 211     Didn't find it 6     Write note 13     Temporarily Disable Listing 2     Enable Listing 1     Publish Listing 1     Owner Maintenance 3     

View Logbook | View the Image Gallery of 59 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated: on 11/15/2017 3:54:48 PM (UTC-08:00) Pacific Time (US & Canada) (11:54 PM GMT)
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page