Skip to Content

<

Lapinjärven kirkot

A cache by Trulli Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 11/19/2010
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size: small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Kätkö Lapinjärven ruotsalaisen ja suomalaisen kirkon lähistöllä.

Ei ole täyttä selvyyttä, koska Lapinjärven kappeliseurakunta on syntynyt, sillä 1300-luvulla se on kuulunut Pernajan kappeliseurakuntaan. Vuonna 1414 mainitaan Pyhän Laurin kappeli, jonka arvioidaan sijainneen Ingermaninkylässä, josta se on myöhemmin 1400-luvulla siirretty kirkonkylään. Kappeli on perustettu siksi, että lapinjärveläisten ei olisi tarvinnut lähteä Pyhtäälle tai Pernajaan kirkkoon.

Kappeli purettiin 1663 ja tilalle rakennettiin uusi ja suurempi kirkko. Purkutyöt aloitettiin keväällä, mutta jo vuoden lopussa kirkko oli käytössä. Kirkon viereen oli suunnitteilla uusi kirkko, joka saatiin valmiiksi 1700-luvun alussa. Tätä kirkkoa kutsutaan suomalaiseksi kirkoksi, kun taas vanhempaa kirkkoa ruotsalaiseksi kirkoksi.

29.6.1742 salama sytytti ruotsalaisen kirkon tuleen ja myös muutaman sylen (n. 5 metriä) päässä ollut suomalainen kirkko paloi ruotsalaisesta kirkosta karanneen tulen ansiosta. Vain kellotapuli selviytyi palosta, ja samoin kirkon arvoesineet, jotka oli viety Ruotsiin turvaan: 1742 oli käynnissä Hattujen sota Venäjän ja Ruotsin välillä.

Kirkkojen tuhoutumisen jälkeen syksyllä päätettiin rakentaa uudet kirkot. Suomi oli miehitetty ja taloudelliset resurssit olivat ryöstöjen jäljiltä heikot, joten syntyi kiistaa kirkkojen rakentamisesta: rakennetaanko ensin suomalainen kirkko vai ruotsalainen kirkko tai rakennetaanko vain yksi kirkko. Lopulta päätetiin, että ruotsinkieliset rakentavat ruotsalaisen kirkon ja suomenkieliset suomalaisen kirkon. Jokainen tila osallistui rakennustöihin tuottamalla mm. tukkipuuta sekä tekemällä päivätöitä.

Ruotsalaista kirkkoa (iso kirkko) alettiin rakentaa alkukesästä 1743. Rakennusmestari Jacob Bäckman johti töitä. Hän myös rakensi katot, lattian ja penkit. 3.7.1744 Henrik Porthan piti ensimmäisen saarnan uudistetussa kirkossa. Saarnatuoli rakennettiin alkuvuodesta 1745 ja maalattiin 1746. Koko kirkko oli valmis vuonna 1746. Kirkko oli vaatinut jokaiselta tilalta 55 päivätyötä, 14 hirttä, viisi lattialautaa, 36 lankkua, 200 kattopannua, 14 vetonaulaa, sata tuohilastua ja neljä penkkilautaa. Osa kustannuksista rahoitettiin koko valtakunnassa kerätyllä kolehdilla Lapinjärven kirkkojen hyväksi. Kirkko laudoitettiin vuosina 1806 ja 1807 ja maalattiin 1816. Kirkko rapattiin ulkoa päin vuonna 1871.

Suomalainen kirkko sijaitsee aivan ruotsalaisen kirkon vieressä. Suomalaisen kirkon (pikku kirkko) rakennustyöt alkoivat huhtikuussa 1744. Jokaiselta tilalta oli vaadittu kymmenen hirttä, 7 lattilautaa, 20 lankkua, 150 kattopannua, 2 vetonaulaa, 30 tuohilastua ja 2 penkkilautaa. Kirkon rakensivat suurimmaksi osaksi Kimonkylän ja Porlammin tilat ja yksi tila Kirkonkylältä, yhteensä 48 tilaa. Rakennusmestarina toimi Eerikki Tikkala Porlammilta. Työt olivat nopeasti suoritettu ja kirkko oli valmis jo 25. toukokuuta. Saarnatuoli valmistui vuonna 1746. Kirkko maalattiin 1818. Suomalainen kirkko on neliön muotoinen ja sinne mahtuu noin 150 henkeä.

Lapinjärven kellotapuli on rakennettu 1827.Kellotapuli selviytyi suuresta palosta 1742, mutta oli jo vuonna 1760 huonossa kunnossa. Samana vuonna päätettiin rakentaa uusi kellotapuli, mutta seuraava talvi oli niin runsasluminen, että rakennustöitä lykättäiin vuodella. Vuonna 1763 lapinjärveläiset päättivät vain korjata kellotapulin. Vasta 1820-luvulla yli 100-vuotiaan kellotapulin kohtalo otettiin uudestaan esille. Uusi kellotapuli rakennettiin 1827 ja sen on todennäköisesti suunnitellut Carl Ludvig Engel.

Lähde: Wikipedia

HUOM!!!********HUOM!!!********HUOM!*******HUOM!!!
Kätkö ei ole kiviaidassa, eikä kirkon rakenteissa, vaan hieman kirkkomaan ulkopuolella. Kätkö peittyy talvella lumeen, mutta vähäisellä lumimäärällä se on helppo kumminkin löytää.

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

1,142 Logged Visits

Found it 1,122     Didn't find it 7     Write note 8     Temporarily Disable Listing 1     Enable Listing 1     Publish Listing 1     Needs Maintenance 1     Owner Maintenance 1     

View Logbook | View the Image Gallery of 20 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.