Skip to content

Historian havinaa Jyväskylässä - Fredriksonin talo Traditional Cache

Hidden : 04/11/2011
Difficulty:
2.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   other (other)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Palanen lähes kokonaan kadonnutta
puu-Jyväskylää osa 4
;
Fredriksonin taloVihreä Fredriksonin talo on yksi harvoista Jyväskylän keskustassa säilyneistä puutaloista. Talon rakennutti vuonna 1863 kauppias V.M. Gadd Kauppakadun varteen nykyisen Nordean kivitalon paikalle. Sittemmin talossa toimi mm. hotelli Mecklenburg, kauppias Girsen, Seurahuone ja Kansallis-Osake-Pankki. Ravintola Vanhan Seurahuoneen aikana talossa vieraili moni merkkihenkilö kuten Elias Lönnrot, J.V. Snellman ja Yrjö Koskinen. 1900-luvun puolella talossa vieraili myös Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaa.Vuonna 1909 lakki- ja turkiskaupalla omaisuutensa luonut Fredriksonin suku osti talon nykyiseltä paikalta Yliopiston kadulta tontin, johon perusti kuuluisan Fredriksonin lakkitehtaan. Puutalon hän siirrätti pala palalta tontille vuosina 1913 -14.


Fredriksonin suvun hallusta talo siirtyi Keski-Suomena Marttojen omistukseen vuonna 2009. Vanha kulttuurihistoriallisesti merkittävä talo oli alkuperäisessä kunnossaan ja siihen tehtiin perusteellinen remontti kuitenkin vanhaa kunnioittaen. Marttalaksi talo muuttui kesällä 2010 Marttojen muutettua taloon.

Talo on suojelukohde ja siinä on reilut kymmenkunta huonetta ja noin 500 neliötä tilaa.

Vieressä, Yliopiston- ja Harjukadun kulmassa (Fredankulma) sijaitsi kuuluisa Fredriksonin lakkitehdas. Varsinkin Fredriksonin kuuluja ylioppilaslakkeja löytyy monesta suomalaiskodista (mm. toisella kätköntekijällä on ko. lakki). Vuonna 1936 rakennetussa rakennuksessa sijaitsi myöhemmin Jyväskylän Yliopiston tiloja (mm. KTL). 2004-2005 tämä entinen lakkitehdas kunnostettiin asuinkerrostaloksi.


H U O M ! Porttikongi on kiinni yöaikaan ja viikonloppuisin. Kätkö on saatavilla aina, ei siis vaadi sisäpihalle menoa. Huomioikaa myös, että kätkössä ei ole kynää!

free counters

Additional Hints (No hints available.)