Skip to Content

<

Katuvalot 1

A cache by karju Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 2/4/2011
Difficulty:
1 out of 5
Terrain:
5 out of 5

Size: Size: micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Katujen valaistus on nykypäivänä itsestään selvyys kaupungeissa ja asuinalueilla. Valaistus on tärkeää liikenneturvallisuuden vuoksi, lisäksi se parantaa asumisviihtyvyyttä sekä myös torjuu rikollisuutta.

Katuvaloja on ollut jo satoja vuosia. Ensimmäiset valot esim. Lontoossa olivat katujen varsilla asuvien asukkaiden ulos ripustamia öljylyhtyjä.

1800-luvulla tulivat kaasulamput suurkaupunkeihin. Kaasuvalot suljettiin lasin sisälle, jotta tuuli ei sammuttaisi liekkiä. Kaasulamput sytytettiin useimmiten käsin, mutta oli jo olemassa ajastimia sytytykseen. 1860- syttyivät kaasuvalot myös Helsingissä, Ruotsalaisen teatterin edustalla.

1800-luvun lopulla sähkön myötä keksittiin sähkövalot. Suomessa Helsinkiin ja Tampereelle hankittiin ensimmäiset katuvalot, joissa lamppuina olivat hehkulamput.

Myöhemmin 1930-luvulla alkoi tulla hehkulampuille parempia vaihtoehtoja: elohopealamput ja loisteputket.

Lamppujen kehittely jatkui, ja 1950-luvulla elohopealamput olivat yleisimpiä. Lisäksi alkoi tulla myös natriumkatulamppuja ja metallihalogeeneja.

Nykyään teillämme on elohopea- ja natriumlamppuja sekä monimetallilamppuja. Elohopealamput ovat poistumassa ympäristömyrkkynsä vuoksi.

Uutena ovat tulossa led lamput katuvalaistukseen. Niitä on jo kokeiltu, niissä etuina toivotaan olevan pitkäikäisyys ja vähäisempi sähkökulutus. Mutta vielä ongelmia tuottavat hinta ja heikko valaisuteho, lisäksi lamppujen valokeilan suuntaaminen on haasteellista.

Kätkö on piilotettu lähelle katua, jossa on valaistuksena led katuvalot. Purkki on reilunkokoinen mikro. Sitä ei tarvitse irroittaa kiinnityksestään.

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

177 Logged Visits

Found it 108     Didn't find it 21     Write note 46     Publish Listing 1     Owner Maintenance 1     

View Logbook | View the Image Gallery of 17 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.