Skip to Content

This cache has been archived.

Thymallus Thymallus: Cache archived.

More
<

Standardivuokratalo

A cache by Gjatta Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 02/18/2011
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size: micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Standardivuokratalo – Standard apartment house

Turusta tuli 1920-luvulla funktionaalisen rakennustyylin tukikohta ja tänne rakennettiin tyylisuunnan ensimmäiset rakennukset, jotka olivat Alvar Aallon suunnittelemat Turun Sanomien lehtitalo, standardivuokratalo Turun Läntisellä Pitkäkadulla ja Lounais-Suomen Maalaistentalo.

Standardivuokratalo syntyi rakennuttaja, tehtailija Juho Tapanin annettua arkkitehti Alvar Aallolle 1927 toimeksiannon tutkia Tapani-betonilaattojen käyttömahdollisuuksia tyyppikerrostalossa. Juho Tapanin kehittämä rakenne perustui teollisesti valmistettuihin onttoihin seinä- ja välipohjatiiliin, joihin sijoitettiin teräkset ja betonivalu. Tapani-talon rakentaminen aloitettiin 1928 ja se valmistui 1929.

Talon arkkitehtuurissa ilmenevät Keski-Euroopan uuden asuntoarkkitehtuurin vaikutukset, joihin Aalto oli tutustunut ennen suunnittelun alkua. Katujulkisivultaan viisikerroksinen talo sijaitsee yhdessä Puolalanmäkeä ympäröivistä umpikortteleista. Sileäksi rapattua vaaleata pintaa jäsentelevät matalahkot kolmi-, kaksi- ja yksiruutuiset ikkunat. Liikekerroksessa on lähes yhtäjaksoinen ikkunapinta ja ullakkokerroksessa matalat ikkunat. Katon profiili on porrasmainen;pihanpuoleinen osa on kerroksen verran kadunpuolta korkeampi.

Shortly in English

In this building, Aalto's interest in International Rationalism, already hinted at by the Kinkomaa sanatorium plan, blossomed forth. It was commissioned by Juho Tapani of the Tapani construction firm, which manufactured standard precast concrete units: beams of standard 50 cm width and wall units one foot thick, all hollow in order to facilitate installation of pipes, air ducts, and electrical wiring. The building has shops on street level and three stairways, with lifts to the five residential floors.

The structural principle of transverse bearing walls between non-load-bearing facades was borrowed from Mies van der Rohe's house at Stuttgart's Weissenhof exhibition in 1927, and provides flexible variation of secondary walls and windows, allowing for varied apartment size, from studio flats to three-room apartments with kitchen and servant's room. Some of the apartments contain a living room which can be partitioned in various ways.

When the building was completed in 1929, Aalto furnished one of the flats with high-quality standard furniture, some of it made by the Thonet company, some designed specially by Aino Aalto. This model apartment was exhibited to the public during the Turku 700th anniversary exhibition.

Additional Hints (No hints available.)



 

Find...

1,453 Logged Visits

Found it 1,294     Didn't find it 125     Write note 14     Archive 1     Needs Archived 1     Temporarily Disable Listing 1     Publish Listing 1     Needs Maintenance 11     Owner Maintenance 4     Post Reviewer Note 1     

View Logbook | View the Image Gallery of 19 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.