Skip to content

<

Oud Leiden - De Burcht

A cache by nl13286 Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 02/08/2011
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   other (other)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Dit ronde bouwwerk bevindt zich op een motte, een kunstmatige heuvel en is ouder dan de stad zelf. Ontstaan door boeren om zicht te verdedigen tegen overstomingen. Uit archeologisch onderzoek is gebleken dat er rond het jaar 1000 op deze plaats al een houten gebouw stond.  In de elfde eeuw werd de heuvel diverse malen verhoogd tot ca. 9 meter boven de omgeving en opnieuw voorzien van een houten gebouw. In de periode tussen 1122-1157 werd deze vervangen door stenen. Zeker is dat de burcht in 1203 in tufsteen was opgebouwd. In 1203 en 1204 liep de burcht tijdens gevechten grote schade op, die werd hersteld met kloostermoppen. In de dertiende eeuw was het mottekasteel verouderd. Het werd afgebroken of aangepast aan nieuwe wensen op gebied van bewoning en verdediging.

In de veertiende- en vijftiende eeuw wordt er een toren genoemd, waarvan de functie onduidelijk is.  De motte waarop de burcht tegenwoordig staat heeft een hoogte van 12 meter boven het omliggende maaiveld. De burcht is voorzien van een borstwering met kantelen en heeft een doorsnede van circa 35,5 meter. Het muurwerk is gemiddeld 6,2 meter hoog en heeft een dikte van 80 tot 90 centimeter.

Aan de binnenzijde is de burcht voorzien van diepe bakstenen spaarbogen. Boven deze constructie bevindt zich een weergang. In de muur zijn op verschillende plaatsen schietgaten aangebracht. Een enkele pijler kent een kleine nis.

 

Vanuit de Burcht werd het knooppunt van verkeerswegen, waar de twee armen van de Rijn weer bijeen kwamen, gecontroleerd. Het inmiddels gedempte stroompje De Mare mondde vanuit het noorden uit in de rivier. Wat verder naar het westen stroomde De Vliet vanuit het zuiden in De Rijn. Hier ontstond, op de zuidoever van de Rijn, in de 11de of 12de eeuw een marktplaatsje: de oorsprong van Leiden. In de Burcht zetelde de leenman, oorspronkelijk de bisschop van Utrecht. Rond 1100 kwam de Burcht in handen van de graaf van Holland.

Al in de veertiende eeuw verloor de Leidse Burcht zijn militaire functie. Geleidelijk aan werd zij ingesloten door bebouwing.

In 1651 kocht de stad het complex voor 70.000 gulden van de laatste burggraaf. Hierna deed de Burcht dienst als stadspark en als 'watertoren'. In de jaren na 1651 werd een nieuwe toegangspoort gebouwd in de zuidelijke muur, die werd verfraaid met natuurstenen wapenstenen en het stadswapen.

De Leidse burcht is voor het publiek vrij toegankelijk. Vanuit de stad zal de argeloze bezoeker de burcht niet opmerken, omdat de burcht voor een groot deel door vrij hoge panden wordt afgeschermd. Des te meer is een bezoek aan de Leidse burcht daarom een openbaring. Een rondwandeling over de weergang met kantelen zorgt voor een bijzonder uitzicht over de stad Leiden.

 

Vraag & Opdracht :

1. Zoek het informatiebordje 'Kops & streks' en haal hieruit de informatie op welke manier dit stuk muur is gemetseld. (antwoord bestaat uit 2 woorden)

2. Neem een foto van jezelf in of voor de Burcht (optioneel).

Mailen & Loggen :

3. Mail het antwoord op de vraag (vergeet hier niet jouw lognaam bij te zetten).

4. Log je bezoek op de cachepagina en plaats hier de foto bij (optioneel).

Na het versturen van het juiste antwoord mag je dus gelijk loggen. Logs waarvoor geen correct antwoord is worden verwijderd.

Additional Hints (No hints available.)