Skip to content

This cache has been archived.

-Tjiftjaf-: Uw cache is door mij gearchiveerd in verband met het te lang op disabled staan.

Mocht de cache, of onderhoud aan de cache, aan uw aandacht zijn ontsnapt en u de cache alsnog weer nieuw leven wilt inblazen, dan graag even een berichtje via mijn profiel.
Als de cache binnen afzienbare tijd hersteld of herplaatst is, wil ik nog overwegen om de cache terug te halen uit het archief, mits deze aan de dan geldende voorwaarden voldoet.

Met vriendelijke groet,
-Tjiftjaf-
Groundspeak Volunteer Geocache Reviewer

More
<

Het Waalse Pleintje

A cache by decorries Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 02/16/2011
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1 out of 5

Size: Size:   other (other)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:English and French version follows below

Het Walenpleintje is een klein pleintje aan de Oudezijds Achterburgwal in Amsterdam.
Het is vernoemd naar de Waalse Kerk dat aan het pleintje staat. Dit pleintje wordt ook wel de parel van de Wallen genoemd. Vanaf de Oudezijds Achterburgwal zie je de Waalse Kerk en aan weerszijden van dit minipleintje staan ongeschonden middeleeuwse huisjes.


In het jaar 1409 stond waarschijnlijk op deze plek het rooms-katholieke Sint-Paulusbroederklooster.
Het Paulusbroederklooster was een lekenklooster: de kloosterlingen waren geen gewijde monniken, maar gewone burgers die een kloosterlijk bestaan leidden. Of er van deze oorspronkelijke kloosterkapel uit 1409 nog veel over is, is zeer de vraag. In 1452 woedde er een grote stadsbrand, die vermoedelijk ook het Paulusbroederklooster gedeeltelijk verwoest heeft. In 1493 kregen de Paulusbroeders toestemming voor het bouwen van een kapel, die drie jaar later werd gewijd. Het klooster was aanvankelijk buiten de stad gebouwd, maar Amsterdam groeide snel, zodat het in 1544 al binnen de stadsmuren lag.

In 1578 werden ook in Amsterdam alle katholieke kerken en kloosters onteigend. Een groot deel van het kloosterterrein viel toe aan de stad, die er onder andere het hoofdkantoor van de VOC, het aan de kerk grenzende Oost-Indisch Huis vestigde. De Paulusbroederkerk werd ter beschikking gesteld aan de Franstalige protestantse vluchtelingen uit de Zuidelijke Nederlanden en Frankrijk, en heette voortaan de Waalse Kerk, ofwel Eglise Wallonne.

In 1661 werd de Waalse kerk verbouwd en uitgebreid met een zuidbeuk, waarmee ze ongeveer haar huidige gedaante kreeg. Van de oude kloostertuin bleef - tot op de dag van vandaag - alleen een bescheiden binnenplaats over, het Sint-Jorishof .

In de Waalse kerk liggen enkele vooraanstaande Nederlanders begraven, waaronder de schilder Bartholomeus van der Helst (1613-1670) en de natuuronderzoeker Jan Swammerdam (1637-1680).

In de loop van de negentiende eeuw is de Amsterdamse Waalse Kerk twee maal verbouwd, in 1816 en in 1891, waarbij de in de zeventiende eeuw aan de noord- en zuidzijde aangebrachte galerijen weer werden verwijderd. Bij de laatste restauratie zijn verscheidene bouwtechnische fouten gemaakt, die zich bijna een eeuw later wreekten, zodat in 1990-1992 een volgende restauratie nodig bleek, waarbij de kerk opnieuw onderheid werd. Het interieur werd daarbij zo veel mogelijk teruggebracht naar de staat van 1885. Bij deze restauratie werden onder de later aangebrachte vloer zo veel van de oorspronkelijke grafstenen teruggevonden, dat men besloot de vloer voor zover mogelijk in zijn originele toestand terug te brengen.

Dankzij haar voortreffelijke akoestiek en haar niet minder voortreffelijke orgel is de Waalse Kerk sedert de jaren '70 van de afgelopen eeuw uitgegroeid tot een muziekcentrum van meer dan locale betekenis. Behalve voor kerkelijke activiteiten wordt het gebouw heden ten dage intensief gebruikt voor orgellessen, concerten en cd-opnames, en is een thuishaven geworden voor koren en ensembles van de meest uiteenlopende pluimage - van amateurgezelschappen tot internationaal gerenommeerde orkesten.


De cache zelf is een nano ; neem dus een pen mee!

Een paar belangrijke zaken:
Het is uitdrukkelijk niet nodig voor het zoeken, vinden en loggen van de cache om het pleintje op te gaan!!
Zoals vaker in een stad en tussen de huizen kan de GPS een afwijking geven, gebruik de hint!
Het is er meestal zeer druk, dus probeer zo ongezien en onopvallend mogelijk te loggen!
Foto's in je log worden zeer op prijs gesteld!

*************English****************
Walenpleintje is a little square on the Oudezijds Achterburgwal in Amsterdam. It is named after the Waalse Church wich is at the square. This square is said to be called the pearl of the Red Light District.
From Oudezijds Achterburgwal you can see the Waalse Church and on both sides of this mini plaza there are intact medieval houses.
The cache itself is a nano, so bring your own pencil!

A few other important things:
It is not necessary to enter the place itself to find and log the cache!!
As often in a city and between houses, the GPS can give an exemption, use the hint!
It is usually very busy at this location, so try to log your visit as unseen as possible !
We like pictures in your log very much!

*************Francais***************
Walenpleintje est un petit carré/place sur Achterburgwal Oudezijds à Amsterdam. Il est nommé d'après l'Eglise Wallonne qui est à cette place. Cette place est, dit-on appelé "la perle" de la Quartier Rouge.
De l'Oudezijds Achterburgwal vous pouvez voir l'Église Wallonne et des deux côtés de cette place il ya mini intacte maisons médiévales.
Le cache est un nano , donc apportez votre propre crayon!

Quelques autres choses importantes:
Ce n'est pas nécessaire d'entrer la place pour trouver et log le cache!!
Comme souvent dans une ville et entre les maisons GPS peut accorder une exemption, utilisez la touche!
Il est généralement très occupée à cet endroit, alors essayez de vous connecter votre visite invisible que possible! Nous l'aimerons beaucoup quand vous envoyer une photo dans votre log


Additional Hints (Decrypt)

Cyrnfr QB ABG ragre gur fdhner!!! Zrrfg abbeqryvwxr Yryvroybrz/ gur zbfg abegu yvyl sybjre/ yn syrhe qr ylf yr cyhf abeq

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.