Skip to content

This cache has been archived.

J-Thread: Het is tijd. Na 6 jaar met heel veel leuke logs vinden we het wel mooi geweest. We hebben genoeg ideeën voor een nieuwe route, nu alleen de tijd om deze uit te zetten...

More
<

Back to the Future

A cache by J-Thread Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 05/17/2011
Difficulty:
3.5 out of 5
Terrain:
2.5 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Related Web Page

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Op 17 mei 2017 gaat deze cache het archief in, zie note van 25 maart.

Back to the Future

Inleiding

De wandeling is ongeveer 6 km lang en je hebt voor het vinden van de cache ongeveer 2,5 uur nodig, als alles goed gaat tenminste. Honden mogen aangelijnd mee, en op een deel van de route mogen ze zelfs los lopen. Meer informatie hierover is op het eerste waypoint te vinden. Om het vinden van de cache tot een goed einde te brengen zul je heel goed de tekst moeten lezen. Ook heb je enige kennis van wiskunde nodig, met name over gelijkzijdige driehoeken. Het gebied is alleen toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang.

De cache

Deze cache speelt zich af tussen het verleden en de toekomst. Marty McFly is na een periode van afwezigheid weer teruggekomen in De Bilt en neemt u mee door de natuurgebieden Houdringe en Beerschoten. Uiteraard speelt dr. Emmett Brown (Doc), vriend van Marty en tevens uitvinder van de tijdmachine, ook een belangrijke rol. De tijdmachine werkt alleen met hulp van de Flux Capacitor. Print deze dus voor vertrek uit! Tijdens het wandelen verplaatst u zich hiermee door de toekomst en het verleden, waarbij Marty’s herinneringen aan bepaalde plaatsen naar voren komen. Let wel, de Flux Capacitor is heel oud en kan hierdoor ook foutieve informatie bevatten. Dus pas op: Gebruik alleen de correcte informatie en kom niet vast te zitten in het verleden!

Verhaal

Vandaag besluit Marty om een wandeling te gaan maken in een gebied waar hij vroeger vaak kwam. Hij bekijkt de informatie en ziet dat er tegenwoordig wel wat dingen zijn veranderd in deze omgeving. Hoe lang was de witte route in kilometers? Vermenigvuldig de afstand met 2 en noem dit A.

Marty loopt naar N52° 06.8[A*12+2] E005° 11.6[A*13+3] en vanaf daar naar het volgende kruispunt, alwaar hij een oude bekende treft. Bepaal met behulp van de Flux Capacitor waar je nu bent. De bijbehorende datum geeft aan wanneer Marty hier voor het laatst was. Om nog meer herinneringen op te halen besluit Marty naar de locatie te gaan waar hij precies 2 weken later was.

Helaas heeft ook Biff, een oude rivaal, ontdekt dat Marty op weg is in het bos. Hij probeert de weg te saboteren, om te voorkomen dat Marty je de weg wijst. Hoe heeft Biff dit gedaan?

a) Hekje neergezet B = 20 en C = 42
b) Koeien op de weg B = 35 en C = 39
c) Boom over de weg B = 65 en C = 33
d) Geul gegraven B = 50 en C = 36
Marty loopt vanaf hier linksom de bomenrij naar het punt op (A - B) graden en (C * 4) meter en haalt daar een herinnering op. Hij weet dat deze herinnering in de Flux Capacitor opgeslagen zit, hoewel het bijbehorende coördinaat niet klopt. Toch helpt dit coördinaat hem verder op weg.

Marty kijkt naar links en ziet even verderop een aanwijzing die hem doet denken aan een van zijn reizen door de USA. In gedachte verzonken snelt hij een smal weggetje in achter Biff aan, die probeert te ontkomen. Stapeltel de woordwaarde van de aanwijzing om Marty te volgen.

Daar staat Marty dan, terwijl hij nog staat uit te hijgen van de achtervolging. Helaas heeft hij Biff uit het oog verloren... Marty staat bij de vroegere McFly werkplaats, die nog van zijn overgrootvader geweest is. Hij loopt rond de werkplaats, bij wijze van jeugdsentiment, en ziet dat de naam veranderd is. De waarde van D is het aantal verschillende letters van de huidige naam van deze werkplaats.

DeLorean

Rustig vervolgt Marty zijn wandeling en loopt in zuidwestelijke richting langs het hek. Lopend over het zandpad ziet hij tot zijn grote schrik dat verderop zijn vriend Doc beschoten wordt! Marty rent er naartoe om Doc te hulp te schieten, maar helaas, hij is te laat... Nog voor Marty aangekomen is bij Doc zijn de schutters al vertrokken en voor zijn ogen zakt Doc in elkaar. Marty knielt bij Doc neer en met zijn laatste adem wijst Doc hem op zijn DeLorean, de auto die hij ombouwde tot tijdmachine, die achter de bosjes verscholen staat. Hij geeft Marty de sleutel en sluit zijn ogen...

Marty kijkt om zich heen, ziet de vele kleine kogelgaatjes nog duidelijk in de boom achter Doc staan en is nu vastbesloten om Doc te helpen. Hij gebruikt de DeLorean om 25 jaar terug te gaan in de tijd, want hij wil de beschieting voorkomen. Vind de plaats en de datum van deze gebeurtenis en volg Marty terug in de tijd.

Marty heeft hier een hint voor je in de boom gekerfd. De twee letters staan voor de beginletters van de locatie waar Marty naartoe gegaan is. Volg Marty om hem te helpen de schietpartij te voorkomen!

Al dat tijdreizen eist zijn tol. Marty wil hier rust gaan nemen, maar net op het moment dat hij het paardenpad oversteekt rent een meter of 15 achter hem een klein wit dier weg. Hij schrijft de 3-letterige naam van dit dier op en loopt verder om een mooi plekje te zoeken voor zijn pauze. Ook voor de cacher is dit een mooie gelegenheid om even tot rust te komen. Er moet tenslotte nog een aantal gegevens boven water komen, voordat de schietpartij voorkomen kan worden en de Flux Capacitor toereikend genoeg is om je weer terug naar de toekomst te brengen. Gebruik de woordwaarde van het dier voor E en bereken tijdens de rust alvast de volgende locatie:

N52° 06.[18*(A+E)] E005° 12.2[D+E+4]

Nu je even gerust hebt ga je weer op pad en ben je meer dan tevoren vastbesloten om de tijdreis tot een goed einde te brengen. Voor Marty staat het als een paal boven water dat dit gaat lukken: Hij is hier op het hoogtepunt geweest. Verzamel de juiste gegevens om Marty’s weg te volgen naar het bijbehorende coördinaat.

Denk maar niet dat Marty hier nu weer gaat rusten. Wie is/zijn er wel gaan rusten?

a) Ann Punt 2 = N52° 06.605 E005° 11.955
b) Jerry en Faidra Punt 2 = N52° 06.576 E005° 11.972
c) B 100 Punt 2 = N52° 06.626 E005° 12.019
d) Ton Baggen Punt 2 = N52° 06.588 E005° 12.043
Vanaf dit punt reist Marty verder richting het zuiden, naar een punt waarvan de afstand tot zowel het huidige punt als punt 2 even groot is als de afstand tussen het huidige punt en punt 2. Doc en Marty

Aangekomen op deze bijzondere plaats, weet Marty even niet hoe hij verder moet. Hij kijkt om zich heen en merkt dat hij de verkeerde datum ingevoerd heeft in de DeLorean. Dit kan niet kloppen, hij is te ver terug gegaan! De omstandigheden zien er niet gunstig uit voor Marty... Veel later is er op deze locatie een gedenkteken geplaatst voor de tijd waarin Marty terecht gekomen is. Wanneer je de juiste datum vindt, zul je ook zijn nieuwe locatie weten.

Marty merkt dat de Flux Capacitor wat kuren begint te vertonen. Hij zal nu snel de juiste manier moeten vinden om terug te komen. Voordat het zo ver is laat zijn tijdsbesef hem in de steek: Ruiters wijzen hem de weg over het pad langs het veld tussen de lage boompjes door. Waar de lage bomen ophouden besluit Marty rechts af te slaan. Hij vervolgt zijn weg en bij het tweede kruispunt aangekomen vindt hij eindelijk de energie die de Flux Capacitor in staat stelt hem terug te brengen naar de juiste tijd. Bij de juiste energiebron staan 4 letters vermeld. Neem de som van deze letterwaarden en noem deze F.

Marty rijdt nu vol goede moed naar N52° 06.5[3*E + 4] E005° 11.8[A + B] en komt uit bij een plaats voor koeien. Deze plaats had een bijzondere functie, zijn vader vertelt daar nog wel eens verhalen van vroeger over. Wanneer de juiste omschrijving gevonden is, is ook Marty’s volgende locatie voor jou bekend.

De DeLorean werkt met de nieuwe energie weer goed met de Flux Capacitor samen, waardoor Marty vertrouwen heeft in een goede afloop. Hij voelt dat zijn tijdreis bijna voltooid is. Biff heeft hij in geen velden of wegen meer gezien. Wellicht wilde hij alleen maar even vervelend doen. Eigenlijk is het ook best een goede jongen. Doc daarentegen moet nog altijd gered worden en daarom gaat Marty terug naar de toekomst, maar zorgt ervoor dat hij niet te ver de toekomst in gaat. Hij rijdt voorzichtig richting het NNO over het pad richting de eenzame boom op het heuveltje. Hij gaat rechts langs deze boom maar links langs het hekje naar zijn laatste rustpunt.

Hier ziet Marty Doc zitten! Vol blijdschap geeft Marty hem een hand en steekt stiekem een brief in zijn zak, waarin Marty uitlegt wanneer Doc maatregelen moet nemen om te voorkomen dat hij beschoten wordt. Marty is opgelucht dat hij Doc hier ziet, maar is wel zenuwachtig over consequenties voor de toekomst, door te rommelen met het verleden. Hij schrijft voor de zekerheid de dag van de datum die bij deze exacte locatie hoort op en noemt die G. Daarna besluit hij Doc gedag te zeggen en reist hij met hulp van de huidige locatie terug naar de toekomst, 2 weken later.

Nu Marty weer terug in de toekomst is kijkt hij eens goed om zich heen. Is hij hier niet eerder geweest? Vaag meent hij zich deze plaats te herinneren. Toch is Marty niet zeker van zijn zaak en ook twijfelt hij of Doc het wel overleefd heeft. Hij loopt gespannen de hoek om en ja hoor, daar komt Doc tevoorschijn! Verrast en opgelucht lopen de mannen op elkaar af en omhelzen elkaar van blijdschap! Doc vertelt dat hij de brief gelezen heeft en dus niet gestorven is na de beschieting. Hij bedankt Marty veelvoudig voor het redden van zijn leven en geeft hem als dank een berekening voor het vinden van een cadeau dat hij voor Marty verstopt heeft:

N52° 0[(G - D) * (9 * F - G)] E005° 11.[A * (D + F + 1) + C + E]

Bij het zien van de richting twijfelt Marty nog even maar vastberaden om het cadeau van Doc in handen te nemen loopt hij via het punt met nummer D naar deze locatie.

Invultabel

A B C D E F G
             

Banner

Voor de liefhebbers is er een banner beschikbaar, zet deze met de volgende code op je profiel:

Back to the Future banner

<a href="http://coord.info/GC2QYF7"><img src="http://img.geocaching.com/cache/bd0cdc02-7e9b-44e3-9e24-32f34c5bb5b2.jpg" alt="Back to the Future" /></a>

Additional Hints (Decrypt)

ibrg xyvzbc erpugf

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)