Skip to content

Drie koningen ! Multi-cache

This cache has been archived.

SatelliteSuzy: Gezien er geen response is op de log waar aan de CO gevraagd werd om deze geocache na te zien, wordt deze geocache gearchiveerd.

More
Hidden : 03/28/2011
Difficulty:
2.5 out of 5
Terrain:
3 out of 5

Size: Size:   other (other)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Multicache waarvoor je een 50-tal kilometer moet afleggen. Bedoeld om met de wagen te doen maar misschien ook haalbaar voor ervaren fietsers.
De extra ster is enkel voor de lange afstand.
De zoektocht leidt je langs 7 WP's (start = WP0 - final = WP6).

OP 17-06-2012 WERD DE LOCATIE VAN DE STASH AANGEPAST ZODAT DEZE DROOG BLIJFT.
Om deze cache tot een goed einde te brengen heb je nodig:
-voldoende tijd (omwille van de afstand)
-voldoende energie (in de tank of in de benen)
-GPS (wat had je gedacht)
-stafkaart(en)
-basiskennis rekenen
-een rekenmachine kan zeker handig zijn
-schrijfgerief en een latje
-de tekst van een driekoningenlied
-de afdruk van onderstaand verhaal
-een klein beetje speurtalent
-... en wat ruimtelijk inzicht (wat dat ook moge zijn)

Het startpunt draagt niet bij tot het vinden van de stash en dus krijg je de coördinaten ervan dan ook cadeau onder vorm van WP0. Voor je de tocht aanvat kan je hier even genieten van sportieve bedrijvigheid in een mooie omgeving of van onderstaand verhaal.

Initiële inhoud: Logboek, potlood, GC Dolphin, goodies en speeltjes voor de jongste geocachers.

Het verhaal:

Drie koningen,drie koningen,
geef mij een nieuwe hoed,
de oude is versleten, moeder mag het niet weten,
vader heeft het geld op de rooster geteld.

Wie kent niet dit oude gebruik waarbij kinderen op 6 januari zingend van huis tot huis gaan.
Ze zijn geïnspireerd door de tocht van Caspar, Melchior en Balthasar die meer dan 2000 jaar geleden een helder lichtpunt aan de nachtelijke hemel volgden tot aan de stal te Bethlehem. Zij hebben hun queeste met succes volbracht en staan heden ten dage nog steeds geboekstaafd als "de" 3 koningen.
Toch waren er ook minder fortuinlijke koningen in de geschiedenis. Net zoals hun bekende evenbeelden zaten zij midden in het veld toen ze een helder licht zagen dat hen de weg wees naar de schat. Waarom ze hun tocht nooit beëindigd hebben weet niemand, maar misschien wil jij hun laatste wens inwilligen en in hun naam de verborgen schat zoeken.

Maak je klaar voor een tocht langs heilige plaatsen en laat je leiden door hun losse aantekeningen die ik onlangs vond tijdens een dagje rondneuzen op de rommelmarkt ...

"De avond valt en na een lange dagtocht zetten we ons neer onder een boom langs het pad doorheen de weidse beemden. Plots merk ik een helder licht aan de hemel dat me duidelijk maakt dat we verder moeten trekken. Hoewel we moe zijn beslissen we om de tocht aan vatten naar de locatie van het licht. Om later ons spoor niet bijster te geraken kras ik nog snel een aantekening op een metalen plaat, je weet nooit of we die nog nodig hebben."

"Op de aangegeven plaats aangekomen staat onze gids plots verder weg aan de hemel. Ter plaatse vinden we enkele niet vergeten helden, die ons spijtig genoeg niet meer kunnen helpen bij onze zoektocht. Ik noteer hun aantal als waarde van B en de som van alle cijfers die we bij hen zien als CD. Ik ontwaar hier nog een oude inscriptie:
N 51 (B - 3 x C - D).B1 & E 4 (CD - B - C + D - C).(11 x CD + A).


Hoewel het behoorlijk ver weg lijkt beslissen we om opnieuw in de richting van het heldere licht te stappen."

"Dit lijkt wel het verhaal van de koningskinderen, zo dicht bij elkaar en toch gescheiden. Dit fiere oudje treurt nog steeds om zijn eerste liefde die hem abrupt werd ontnomen na jaren van hecht samen zijn. Zoveel jaren samen, dat moet ik noteren. Ik gebruik hiervoor de letters EFG. Opnieuw staat onze gids ver weg aan de einder en opnieuw merk ik zo'n vreemde cryptische inscriptie op:
N 50 (3 x EF - A).(20 x B) & E 4 (2 x EF).(EFG + CD + B + C).""Twee heldere stralen verlichten elk een stuk van deze heilige plaats. De eerste toont me de leeftijd in jaren van de eerder onbekende Joannes Baptista Scheys bij zijn overlijden (bij twijfel tussen 3 en 5:zie eerste hint). Dit getal noem ik H. De tweede straal geeft me de leeftijd bij overlijden van de internationaal bekende Jozef, dat getal noem ik I. Op één van de oude gedenkstenen, bijna helemaal verweerd, ontcijfer ik nog net voor de lichtbundels zich ver van ons verwijderen volgende boodschap:
N 50 (I + C).DFC & E 4 (H - I + A + F).(5 x H).""We worden stilaan moedeloos en vragen ons af hoe we deze tocht ooit zullen kunnen volbrengen. Na lang stappen staan we hier immers opnieuw voor een gesloten deur. Voor alle zekerheid noteer ik het adres van deze woning. Het huisnummer noteer ik als J in ons dagboek. Op de grond ligt een stuk vergeeld broos perkament met daarop in sierlijke letters:
N 50 (I + A).(J + B + B + H) & E 4 (I - FF).(J - H).


Moeten we deze richting uit of jagen we op een schat die enkel in onze geest bestaat. Hoewel we het onderling niet echt eens geraken besluiten we nog één keer het licht te volgen."

"Het lijkt wel of de geschiedenis zich begint te herhalen, opnieuw helden maar deze keer kunnen we ze ons beter voor de geest halen. Terwijl we ons hier even te rusten leggen neem ik de omgeving in mij op en vraag ik me af voor hoeveel Daguerreotypes er hier plaats is voorzien en noem ik dat getal K. Het lijkt een zinloos gegeven, net zoals onze tocht want onze lichtende gids aan de hemel is nergens meer te bespeuren en de verwachte inscriptie is slechts gedeeltelijk leesbaar. We weten niet of onze tocht nog zinvol is en besluiten terug te keren naar onze thuishavens, een desillusie rijker. Denk jij slimmer te zijn dan 3 koningen tesamen dan mag je steeds proberen het raadsel te ontsluieren. Ik laat je al onze gegevens en de deels vergane inscriptie:
N 50 ??.FA(D-E) & E 4 ??.(K x (H + B) +A + F)."Op de verborgen plaats wacht verscholen van het licht dat eens 3 koningen tot daar probeerde te leiden een nog steeds gesloten schatkist op haar ontdekkers. Wie de zoektocht met succes voltooit kan zijn of haar naam vereeuwigen op het oude perkament.


A =
B =
C =
D =
E =
F =
G =
H =
I =
J =
K =Niet zeker van je oplossing ?
Controleer ze hier:


EREPLAATSEN:
FTF : Stefan, Joost en Erwin (aka 3 broers)
STF : Rudy DC
TTF : pinobill
Als je het licht gezien hebt en de toch met succes voltooid zal onderstaande banner jouw profiel sieren. Gebruik hiervoor volgende code:
<a href="http://www.geocaching.com/geocache/GC2R34Z_drie-koningen"><img src="https://d1u1p2xjjiahg3.cloudfront.net/5786bcfc-84e6-4f92-952c-0ba83b657f98_l.jpg" height="130" alt="Drie koningen" ></a>
Drie koningen

Additional Hints (Decrypt)

-JC 3: 1765
-JC 5: Gbgnny nnagny cynngfra, vapyhfvrs qrmr qvr errqf orabzra mvwa.
-JC 6 (orerxravat): VFOA9060911512
-JC 6 (gre cynngfr): FCBVYRE

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)