Skip to Content

This cache has been archived.

Team Gadolin: Muuton vuoksi keskusta-kätkömme ovat olleet viime aikoina luvattoman huonolla hoidolla. Arkistoidaan siis ja vapautetaan paikat uusille kätköille.

More
<

Oulu kirjoissa: Sata muistelmaa Pohjanmaalta

A cache by Team Gadolin Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 03/28/2011
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size: micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Tämä kätkö kuuluu sarjaan Oulu kirjoissa. Sarjaan kuuluu myös bonuskätkö, johon tarvittavat tiedot kannattaa kerätä mukaan muilta kirjakätköiltä.

Ota oma kynä mukaan.


Oululaissyntyinen Sara Wacklin (1790–1846) kirjasi muistoja lapsuutensa ja nuoruusaikojensa Oulusta vuosina 1844–1845 julkaistuun teokseensa Hundrade minnen från Österbotten. Se julkaistiin myöhemmin 1870-luvulla suomeksi nimellä Satanen muistelmia Pohjanmaalta. Wacklinin muistelmat sisältävät hyviä ajankuvia, ja teosta on käytetty runsaasti lähteenä 1800-luvun Oulua käsittelevissä historiantutkimuksissa.

Sara Wacklin toimi 1830-luvun alkupuolella tyttökoulun opettajana Oulun tuomiokirkon läheisyydessä sijaitsevassa Franzénin talossa (Kajaaninkatu 10). Tämän jälkeen hän suoritti Pariisissa Sorbonnen yliopistossa opettajattaren tutkinnon tiettävästi ensimmäisenä suomalaisena naisena. Hän ehti asua elämänsä aikana myös Tukholmassa, Helsingissä ja Turussa.

Tämän mäen juurelta oli tehty porras Plaattasaarelle. Eräänä talvena tässä tapahtui harvoin kuultu tapaus, jonka toisella erää ai’omme kertoa.
Koulunuorison oli tapana tässä mäkeä laskea. Eräänä laskiais-tiistaina, jolloin leikki oli juuri parhaillansa, tuli poikien joukkoon suurikasvuinen juopunut nainen. Se oli kyllin hurja haastamaan riitaa reippaan poikajoukon kanssa, mutta hän kun oli humalassa, ei muistanutkaan mäen olevan liukkaan. Pojat päättivät karkoittaa häiritsijän ja rupesivat kiivaasti lumipalloja loiskimaan. Puolustus-vehkeisään lankesi eukko ja alkoi luistaa mäkeä myöten. Sepä seikka oli käytettävä. Hurraa huutaen ryntäsivät urhoollisimmat pojat esille, lisäten vauhtia jäälle asti. Polisin väliin-tulo päätti leikin.
Metelimäellä oli uusi kouluhuone kelloinensa, laiskojen kauhu, ahkerain lemmitty. Vanha koulu pärekattoinensa, mataloine ikkunoinensa oli rappiolle joutunut ja siis tarkoitukseensa kelvoton. Se oli siinä kohdalla, missä kauppaneuvos Franzenin talo nyt seisoo, vastapäätä kellostapulia. Tässä pidettiin kirkonmenoja uutta kivikirkkoa rakentaessa. Myöhemmin sitä myös käytettiin näytelmähuoneeksi.

Kätkö sijaitsee Sara Wacklinin maisemissa.

--
This cache is a part of a series "Oulu kirjoissa - Oulu in books". The series also includes a bonus cache, so be sure to pick up coordinate clues from the other book caches.

The cache is situated near the locations of Sara Wacklin's famous book of 19th century Oulu. Bring your own pen.

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

923 Logged Visits

Found it 869     Didn't find it 19     Write note 11     Archive 1     Temporarily Disable Listing 5     Enable Listing 5     Publish Listing 1     Needs Maintenance 11     Owner Maintenance 1     

View Logbook | View the Image Gallery of 13 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.