Skip to content

This cache has been archived.

tjm1706: Het is mooi geweest. Dank jullie wel voor jullie vele leuke logs!

More
<

Eindelijk revanche ...

A cache by tjm1706 Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 07/10/2011
Difficulty:
2.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Hé, nu al een nieuwe puzzel van Tim? Jan heeft de vorige puzzels van 2009 en 2010 nog helder voor ogen. Zal het hem dit jaar weer lukken om de puzzel binnen 1 week op te lossen?

Bonjour Jan!
Dit jaar kon ik niet wachten om je mijn derde jaarlijkse puzzel op te sturen. Het lukte je redelijk snel in 2009 om de "Mysterieuze munt" puzzel op te lossen. Tja, de 2010-puzzel "Verleggen van je grenzen" was een iets grotere uitdaging voor je, maar ... het is je gelukt!
OK, nu de 2011 versie! We hebben vroeger veel spellen gespeeld ... en wat je ook deed ... ik won altijd. En jij maar mopperen ...
Met de onderstaande puzzels krijg je 2 kansen om een keertje van me te winnen, dus om eindelijk revanche te nemen ;-) Vergeet tijdens het puzzelen niet om te genieten van de wandeling van 5 km door een prachtig bos- en heidegebied. Hoewel je soms binnendoor kunt lopen, is de aangegeven route de mooiste.
Mooi gebied


DEEL 1: BARRICADE - straten & blokkades
Uitleg: Hieronder zie je een ge�mproviseerd "Barricade" spelbord afgebeeld op een OpenStreetmap kaart. Het midden van de vakjes op het spelbord komen overeen met locaties op paden in het veld. Niet alle paden in het veld zijn weergegeven op het spelbord. Doel is dat je via de juiste paden (!) naar het eindvakje (linksboven) komt.

Barricade

Je begint met je pion op het gele vakje (rechtsonder) dat overeenkomt met een locatie waar je een groot informatiebord aantreft. De schaal van de bovenstaande kaart wordt al snel duidelijk nadat je een paar kruisingen bent gepasseerd. Het is handig dat je die schaal globaal opmeet, zodat je de kaart tijdens de route eenvoudiger kunt gebruiken! Neem dus een centimeter mee.

Op elk juist vakje waar je pion staat, vind je op de overeenkomstige locatie in het veld een opdracht. Elke opdracht levert je een getal als uitkomst. Dit getal is als het ware het aantal ogen dat je werpt met 2 dobbelstenen. Na de opdracht zet je je pion het "getal" vakjes vooruit. Dit nieuwe vakje, waar je pion dan staat, komt overeen met je volgende waypoint.
De met blauw gevulde vakjes op het spelbord zijn "barricades". Kun je met je pion precies OP (!) een "barricade" komen, dan is dat de juiste zet. Je mag je pion dan, als bonus, meteen 2 vakjes verder zetten. Dát nieuwe vakje, dus inclusief de sprong van 2 vakjes vooruit, is je volgende waypoint. Je mag in deze versie met je pion nooit over een "barricade" springen. Bijv. staat je pion 2 plaatsen vóór een "barricade", dan mag je met een worp van 3 ogen niet in die richting lopen. Kies dan een alternatieve route die wel kan. LET OP: Je mag in deze variant nooit opnieuw op een pad of kruising komen waar je al eerder was.

Onderweg ken je de gehele getallen die je gooit achtereenvolgens toe aan de letters "A", "B", etc. De sprong vanaf een "barricade" (dus de bonus van 2 vakjes) tel je niet mee. Bijv. beland je bij een worp van 3 ogen op een "barricade", dan zet je je pion in totaal 5 vakjes vooruit. Je kent in dit geval alleen de waarde "3" toe aan een volgende letter. NB De opdracht voer je uit op het 5e vakje.
In de beschrijving van de meeste opdrachten staat een herkenningspunt genoemd. Na 8 opdrachten sta je met je pion op het eindvakje. Op deze kruising dreigt echter gevaar ...


Cache-opdrachten: Klaar voor de opdrachten?

* WP1 Even ten noorden van de parkeerplaats vind je een groot informatiebord. A = Het getal dat je aantreft op de landkaart net onder "Boerderij Petrea".

* WP2 Je hebt bij de eerste worp (van "A" ogen) 2 vakjes waarop je kunt komen. WP2 is de locatie in de buurt van een kruising (!) waar je meteen al kunt genieten van het uitzicht. In welke richting kijk je wanneer je op het bankje zit? B = kijkrichting in graden gedeeld door 45.

* WP3 Vervolg je weg en je komt op een T-splitsing. Je treft naast het pad aan de zuidkant veel dezelfde bomen. Welke boomsoort is dit? Kies een boomsoort uit het rijtje: Acacia, Berk, Den, Lariks, Spar, Treurwilg of Zomereik. Informatie over het herkennen van bomen vind je in onze bomengids. C = letterwaarde van de eerste letter van de naam van de boom. De letterwaarde is de plaats van de letter in het alfabet, bijv. A=1 en Z=26.

* WP4 Om bij WP4 te komen vervolg je je weg - en ga je dus niet terug. Op de T-splitsing bij WP4 zie je een berk met 2 stammen. D = aantal meter t.o.v. het vorige waypoint gedeeld door 30. "D" is een oneven getal. Let op: "D" kan geen 11 zijn.

* WP5 In welke richting wandel je op het pad bij WP5? E = graden gedeeld door 90.

* WP6 Je hebt nu een paar mogelijkheden voor de locatie van WP6: loop vanaf WP5 richting het eindvakje. Wat valt bij WP6 op? F = (2) een den met een spleet in de stam, (3) een kromme beuk, (4) een eik met een grote knoest, (5) een 3 stammige berk op 1 meter hoogte.

* WP7 Je bent in de buurt van de eindlocatie van het "Barricade" spel. G = het aantal vakjes dat je je pion moet zetten om op het eindvakje te komen.

* WP8 Ga naar de eindlocatie die overeenkomt met het eindvakje van het spelbord. LET OP: hier dreigt gevaar! H = lengte van het "woord" waarvoor je moet oppassen.
J = H - E.


Ga nu naar een locatie waar je de waardes van X, Y en Z kunt bepalen. Je treft op WP9 N52 26.(C-F)(H-A)F E006 02.(E+F+G)D(B+C) een klein hoekig paaltje ten zuiden van het kruispunt. Het plaatje op het paaltje is niet groen.
X = de richting in graden van de pijl gedeeld door 90.
Y = stapeltel tot 1 cijfer de woordsom van de achtergrondkleur (van wit t/m zwart) van het plaatje.
Z = aantal kleuren op het paaltje & plaatje + aantal figuren op het plaatje.


DEEL 2: CATAN - straten bouwen & verplaatsen
Uitleg: Na een paar jaar werden we beide enthousiast over het spel "De kolonisten van Catan". Ook al bedacht je steeds nieuwe regels, zoals het verschuiven van straten, ... de uitkomst bleef dezelfde.
Onderstaande kaart leidt je naar de cache. Op de kaart staan straten met zwarte (dikke) strepen aangegeven. Onder de kaart staat een serie eenvoudige opdrachten waarmee je straten op de kaart kunt aanpassen. Elke opdracht bestaat uit een letter (K t/m V) en een cijfer (1 t/m 9) die samen een uniek deel van de kaart identificeren. Als voorbeeld staat aan de linkerkant van de kaart hoe een kaartdeel ge�dentificeerd wordt. In dit voorbeeld is de straat op X4 rood en X7 blauw afgebeeld. Voorbeeld-2: op de kaart liggen op L4 en L6 de meest linkse straten. Op M3 en O3 liggen straten, op N3 ligt geen straat.

Catan

Wijst de opdracht naar een plaats op de kaart waar nog geen straat ligt, dan moet je daar een straat neerleggen. Wijst de opdracht naar een horizontale straat, bijv. M3, dan moet je die straat alleen 1 vakje naar links of rechts verschuiven. Er mag op die nieuwe plek nog geen andere straat liggen. Bij een verticale straat mag je deze straat alleen 1 vakje omhoog of naar beneden schuiven, tenminste als er nog geen straat ligt.
Voorbeeld: heb je opdracht "L{C}" en voor de letter "C" het cijfer "4" gevonden, dan mag je de straat op L4 niet omhoog schuiven, want daar ligt al een straat. Dus je schuift die naar L2. Op dezelfde manier mag je M5 alleen naar links schuiven.

Vind de route naar de cache:
Er staat een bankje op globaal 400 meter (hemelsbreed) ten oosten vanaf WP9. Wellicht kun je het waarderen om daar de eindpuzzel op te lossen.
Pas de kaart aan via de opdrachten: K{D} : L{Z} : M{A} : N{B} : O{A} : P{D} : R{E} : S{G} : T{B} : U{J} : V{F}. Sla dus de kolom Q op de kaart over en kies bij M, O en S de meest logische variant. Denk eerst goed na voordat je aan de wandel gaat ;-)
De straten op de kaart lijken (!) je te willen leiden naar een vreemde eindlocatie: N52 25.? E006 03.?. Ja, er staat 25. Tel daarom bij de duizendste van minuten van de noordcoordinaat (B+G+H)*20 en de oostcoordinaat (X+Z)*Y*2 op. De geocache ligt op 3 meter naast het pad op een mooie plek binnen 1 km van de parkeerplaats ;-)

REVANCHE?
Banner Gelukt? Dan kun je met gepaste trots je naam in het logboek schrijven. Je mag de banner als een bewijs van revanche beschouwen ;-)
Bon voyage, avec beaucoup de plaisir, ton ami, Tim!

EPILOOG:
Je hoeft geen kennis te hebben van de spellen. Bovenstaande informatie is voldoende voor deze geocache. De geocache bevindt zich op landgoed Petrea. Deze cache voert je door een terrein van Geldersch Landschap/ Geldersche Kasteelen. Voor nadere informatie: www.mooigelderland.nl. De beheerder geeft toestemming voor dit avontuur. Respecteer de locale regels. We willen de teams Dhmc05, Odlaniger en Lein hartelijk danken voor hun meedenken. Onze wens is dat je veel plezier beleefd aan deze puzzeltocht!
Free Counters Free Counters

Additional Hints (Decrypt)

Pngna: tryhxxvt mvwa qr cnqra va qvg obf avrg mb qvtvgnny nyf qr fgengra va Arj Lbex.
Pnpur: Npugre rra obbzfgebax.

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.