Skip to Content

<

Veli Saarisen puisto

A cache by ROTEVA & SiniSilmä Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 6/11/2011
Difficulty:
3 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size: other (other)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Veli Saarinen oli ensimmäinen suomalainen 50 km kilometrin hiihdon olympiavoittaja ja kätkö sijaitsee hänen nimeään kantavan puiston alueella.

Kätkössä ei ole kynää, joten oma kirjoituskone mukaan.

Veli Saarinen syntyi Virolahden Martinsaaressa 16.9.1902. Koulumatkaa Martinsaaresta Virolahden kirkonkylän kouluun kertyi seitsemän kilometriä, joista ensin kolme kilometriä oli soudettava ja sen jälkeen oli vielä neljä kilometriä käveltävää, joten kunto kasvoi jo koulumatkoilla. Ensimmäisiin hiihtokilpailuihinsa Saarinen on muistellut osallistuneensa neljä ja puoli vuotiaana. Palkintona oli 50 kopeekkaa. Jo kouluaikana ja sen jälkeen Saarinen oli kalastaja, jolle soutaminen kehitti erittäin voimakkaan yläruumiin. Suojeluskuntahiihdoissa Saarinen oli menestynyt jo v. 1924, ja harjoittelikin huolella, mutta Hiihtoliiton kilpailuihin hän ei juurikaan osallistunut. Vuonna 1925 Martinsaareen ei tullut lainkaan lunta. Saarinen kävi kuitenkin mantereella harjoittelemassa. Oli aikamoinen yllätys, kun Saarinen v. 1926 MM-katsastuksissa hiihti toiseksi ja saman tien MM-kisoihin. Lahden MM-kisatkin sujuivat erinomaisesti: pronssimitali 30 km:llä ja yhdeksäs tila 50 km:llä. Samana vuonna hän voitti Tukholmassa Pohjoismaisten kilpailujen 30 km:n hiihdon ja seuraavana vuonna Salpausselän 30 km:n hiihdon.

Saarinen tutki tarkasti hiihtotekniikoita ja etenkin norjalaisilta hän oppi runsaasti uutta. St. Moritzin talviolympialaisissa v. 1928 Saarinen oli paras suomalainen, tosin vasta neljäs 18 km:llä.

Saarisen hiihtokuninkuuskausi alkoi v. 1929 Zakopanen MM-hiihdoista, joissa hän voitti 18 km:n maailmanmestaruuden ja otti viidelläkympillä hopeaa. Kahtena seuraavana vuonna Saarinen oli ylivoimainen Suomen mestari 50 km:n hiihdossa ja lopullisen hiihtokuninkaan kruununsa Saarinen sai Lake Placidin olympialaisissa v. 1932 voittamalla ensimmäisenä suomalaisena hiihdon olympiakultamitalin 50 km:llä. 18 km:llä Saarinen otti vielä hopeamitalin.

Laivamatka Atlantin yli olympiakisoihin kesti toista viikkoa. Matkan aikana Saarinen muiden suomalaisten urheilijoiden kanssa harjoitteli juoksemalla laivan kannella. Jotkut matkustajista kävivät valittamassa laivan henkilökunnalle, että "eivät saa nukutuksi, kun suomalaiset tömisyttävät". Samanaikaisesti olympialaisten kanssa Virojoella pidettiin hiihdon SM-kilpailut. Nimismies Pirjola toi kisapaikalle uutisen Virolahden miesten, Saarisen ja Liikkasen kaksoisvoitosta 50 km:llä, mikä tietenkin nosti kolmetuhatpäisen kisayleisön tunnelman kisapaikalla korkealle.

Seuraavana vuonna Innsbruckin MM-kisoissa Saarinen voitti jälleen 50 km:n hiihdon, samoin SM-kisoissa v. 1934. Sollefteån MM-hiihdoissa v. 1934 Saarinen ratkaisi viestikullan Suomelle ankkuriosuudellaan.

Lokakuussa 1934 Saarinen siirtyi Saksan hiihtäjien olympiavalmentajaksi. Yhden talven mittaisen pestin jälkeen hän palasi takaisin Suomeen ja vuonna 1937 hänet valittiin Suomen Hiihtoliiton päävalmentajaksi. Sitä tehtävää hän hoiti vuoteen 1968.

Veli Saarinen kuoli 12.10.1969.

Lähde: Virolahden Sammon nettisivut

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

395 Logged Visits

Found it 355     Didn't find it 30     Write note 3     Publish Listing 1     Needs Maintenance 2     Owner Maintenance 4     

View Logbook | View the Image Gallery of 9 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.