Skip to content

This cache has been archived.

Penelope: Je cache is door mij gearchiveerd in verband met het te lang op "niet beschikbaar" staan.

Mocht de cache, of onderhoud van de cache, aan je aandacht ontsnapt zijn, en je de cache alsnog weer nieuw leven wilt inblazen, dan graag even een berichtje via email.
Als de cache binnen 3 maanden hersteld of herplaatst is, wil ik de cache wel terughalen uit het archief, mits deze aan de dan geldende voorwaarden voldoet.

More
<

Staelduinse Bos Bewoners

A cache by Team BonBon Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 10/25/2011
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size:   small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


          parel van de maand logo             GCvote
                                                         op www.globalcaching.eu

Bovenstaande coordinaten zijn de coordinaten van wp1
Parkeer coordinaten vinden jullie bij de andere waypoints
Deze wandeling speciaal voor kinderen uitgezet om te ontdekken en leren welke dieren in dit unieke bos leven.
De opdrachten die je bij deze cache kunt vinden, zijn dus makkelijk gehouden. 
De cache is van zonsopgang tot zonsondergang te bereiken. Er leven veel nachtdieren in dit stuk bos, die recht hebben op privacy en rust.
Deze multi is goed samen te doen met de traditional "Dikhuid" (GC5750).
Wandeling is ongeveer 5 km over gemakkelijke paden en het is niet nodig om deze paden te verlaten. Dit is zelfs verboden.
Honden zijn aangelijnd toegestaan.
Met een kinderwagen is het mogelijk om de route te bewandelen, maar wel met stevige wielen. Wp9 ( via wp) is voor kinderwagens niet echt toegankelijk. Men kan echter ook direct van wp8 naar wp10, maar is iets minder leuk.
Ivm het bladerdek kunnen afwijkingen ontstaan. Alle question to answer wp's zijn niet natuurlijke objecten.


Het Staelduinse Bos (95 ha.) ligt ten oosten van Hoek van Holland, bij ’s-Gravenzande. Het gebied is in de 19e eeuw als landgoed ingericht en bestaat voornamelijk uit een oud loofbos, met enkele graslanden langs de bosrand. De historische bebouwing bestaat uit een hoeve met een kleine en een grote stal (koestal). Uit de Tweede Wereldoorlog stammen twee bunkerconcentraties in het oosten en wat verspreid liggende bunkers in het westen. Het bos bestaat uit eikenbos op de hogere delen en gemengd loofbos op de lagere delen. De kruid- en struiklaag is soortenrijk, met plaatselijk een stinsenflora. Dit is een Nederlandse benaming voor een groep planten die alleen voorkomt op oude landgoederen, boerenhoven, pastorietuinen, voormalige stadswallen en dergelijke. Het zijn in de regel voorjaarsbloeiers met opvallende bloemen. Deze planten zijn lang geleden van buiten Nederland aangevoerd en aangeplant om te verwilderen en hebben weten stand te houden. Door zijn gevarieerde structuur is het bos vogelrijk, met soorten als groene specht, bosuil, wielewaal en boomvalk.
De graslanden hebben een botanische waarde, terwijl langs de overgangen van gras naar bos veel bijzondere vlinders worden waargenomen. In de bunkers huizen zes soorten vleermuizen. Buiten bovengenoemde diersoorten zijn er natuurlijk veel meer dieren en insecten actief in het bos. Een aantal van deze dieren staan hieronder op de foto's. Alle foto's op deze cachebeschrijving zijn voorzien van een link, welke een video laat zien over een stukje van het leven van het desbetreffende dier of insect. Klik dus op de foto's. Het is echt de moeite waard om de videofilmpjes te bekijken voordat je deze cache gaat wandelen.

Werkzaamheden:
In 2011 is door het Zuid-Hollands Landschap begonnen met het project "herstellen van de bosbeleving van het Staelduinsebos". Dit project heeft tot doel het vergroten van de natuurwaarden en de mogelijkheden deze waarden te beleven, uit te breiden en te verbeteren.
De werkzaamheden bestaan oa. uit het uitdunnen van de bosrand zodat de hooilanden beter zichtbaar worden. Daarnaast is in februari 2012 een nieuwe uitkijktoren geplaatst.
Ook zal de huidige parkeerplaats gerenoveerd worden. Helaas zorgen de werkzaamheden nu voor kaalslag, maar daar is over 2 jaar niets meer van te zien.Atalanta vlinderegel

                    Atalanta vlinder    1                                                Egel   3

KonijnKievit

                        Konijn    4                                                         Kievit    6

KruisspinPad

                     Kruisspin    2                                                         Pad   4

MolUil

                           Mol   1                                                             Uil   8

vleermuiswilde bij

                       Vleermuis    5                                                       Wilde bij   9
                 
Mug

                       Mug   7


LEES ONDERSTAANDE INFO GOED

Onderweg zijn bij de waypoints foto's te ontdekken. Op deze foto is iets te zien, wat bij een van bovenstaande foto's past. Bovenstaande foto's zijn voorzien van een cijfer, welke je nodig hebt om het volgende waypoint te bepalen. De gevonden cijfers worden A..  B.., etc. Het is aan jullie om te bepalen welke foto bij welk waypoint hoort. Het gaat er dus om dat je de juiste combinaties maakt.
Het kan je helpen als je thuis de video's hebt gezien.  Laat je vader en/of moeder de waypoints uitrekenen. Hebben zij ook nog wat te doen.......
De letters X, Y, Z die je onderweg op sommige  foto's vindt zijn heel erg belangrijk !!! Zonder deze letters kan je de cache niet loggen.

Kijk tijdens het lopen eens goed om je heen.
Kijk ook eens naar beneden op de grond. Misschien zie je wel andere dieren of insecten, dan die er op de foto's staan.
Misschien wist je al van hun bestaan of zie je iets wat je nog niet kent.
Vraag het aan je ouders als je iets ziet wat je niet kent en als zij het niet weten, kun je na je wandeling een bezoek brengen aan het bezoekerscentrum  d'Oude Koestal.
Hier vind je nog veel meer informatie over alles wat er te zien en te ontdekken valt  in het Staelduinse Bos.

bezoekerscentrumOpeningstijden:

Het gehele jaar op
zaterdag
13.00 – 16.00 u
zondag
11.00 – 16.00 u
April t/m oktober ook op
 woensdag
13.00 – 16.00 u


We hebben toestemming gekregen van het Zuidhollands landschap en de vereniging Vrienden van het Staelduinse bos en daar zijn wij erg blij mee. We willen iedereen dan ook vragen om zich aan de regels van het HET ZUIDHOLLANDS LANDSCHAP te houden, zodat we lang van deze cache kunnen genieten.

Ik wens jullie veel plezier met deze wandeling en hoop dat jullie het net zo leerzaam vonden als ik bij het maken van deze cache. Wie weet kom ik jullie nog wel eens tegen...
 
Marloes
Marloes (Team BonBon)

Toestemmingen voor deze cache zijn verleent door:
Stichting Zuidhollands Landschap
Vereniging Vrienden van het Staelduinsebos
NTR  schooltv-beeldbank voor gebruik van het beeldmateriaal.

Met speciale dank aan de dijk6jes voor het proeflopen.

STFFTFTTF

Additional Hints (Decrypt)

orxvwx guhvf qr svyzcwrf
JC 11 urx
pnpur:ubzr fjrrg ubzr, avrg ynnt ovw qr tebaq, oehva

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.