Skip to Content

<

Swolse Watermeter Reloaded

A cache by Erik_Los Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 07/22/2011
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size: micro (micro)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Swolse Watermeter Reloaded


HB11, bedankt voor het bedenken en plaatsen van deze cache!


Let op: Neem één liter water mee (en een pen)!

De watermeter waar het hier om gaat, is een grondwatermeter. Hoe hoog staat het grondwater eigenlijk?

Om de stand van het grondwater te meten, staan over Nederland duizenden onopvallende kunststof peilbuizen verspreid. Helaas kun je daar als voorbijgaande fietser of wandelaar niet aan zien hoe het met het grondwater gaat. Op een aantal plekken in Nederland kan dat nu wel, daar zijn grondwatermeters geplaatst waarop iedereen kan af lezen wat de stand van de grondwater is. Inmiddels staan er meer dan 100 van deze educatieve grondwatermeters in Nederland.

Hoe werkt een grondwatermeter

Een grondwatermeter bestaat uit een stalen buis die zich voor een paar meter onder de grond bevindt. Via gaten onder in de buis komt het grondwater in de buis te staan. Op dit water drijft een lange koker die boven de grond te zien is en de stand van het grondwater aangeeft.
De stand van het grondwater wordt altijd aangegeven vanaf het maaiveld. Het maaiveld is het grensvlak tussen bodem en lucht (atmosfeer). Staat het grondwater op de hoogte van het maaiveld, dan vult de koker de hele buis. De koker staat dan bij het streepje 0. Zakt het water daarna bijvoorbeeld 20 cm dan staat het grondwater 20 cm onder het maaiveld. Dit wordt op de buis aangegeven als -20.

Afhankelijk van de plaats heeft elk instrument een andere schaalverdeling. Als wandelende of fietsende voorbijganger kunt u de grondwaterstand aflezen en de informatieborden geven uitleg over de verdrogingproblemen in het gebied en de maatregelen die genomen worden om de verdroging tegen te gaan.

Loggen van de cache.
Zou je bij het loggen van de cache ook de stand van de watermeter willen vermelden? Dit is niet verplicht, maar het is wel leuk om op deze manier de stand van de watermeter te kunnen volgen. Vermeldt dan in je log: [waterstand=-"door jou afgelezen waarde in cm"], dus bijvoorbeeld [waterstand=-30] (vergeet de rechte haken niet!).
Dankzij JGeo worden dan jouw gegevens aan de grafiek toegevoegd.

Short English version: PDF

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

1,268 Logged Visits

Found it 1,167     Didn't find it 36     Write note 30     Temporarily Disable Listing 2     Enable Listing 2     Publish Listing 1     Needs Maintenance 14     Owner Maintenance 10     Post Reviewer Note 6     

View Logbook | View the Image Gallery of 73 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.