Skip to Content

<

Savonradan paistinuuni

A cache by jkukkola Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 7/18/2011
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
2.5 out of 5

Size: Size: small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Mielenkiintoinen, erikoinen, unohdettu ja osittain arvoituksellinenkin entisajan elämän ankaruudesta muistuttava muistomerkki Savon radan varrella Mouhun ja Outisen välisessä korvessa.
Savon radan rakennustyöt aloitettiin 1886 ja rata otettiin käyttöön 1 lokakuuta 1889. Enimmillään rataa oli rakentamassa 10000 miestä. Rata alkaa Kouvolasta ja päättyy Iisalmeen. Kokonaispituutta radalla on 358 kilometriä.

Kätköpaikkaan liittyy omalta osaltani muistoja. Olin käynyt paikalla ennen kätkön piiloitusreissua kerran aikaisemmin. Paikan näytti nimittäin minulle 30 vuotta takaperin isoisäni ollessani 10 vuotias pikkupoika. Muistan kurkistelleeni uunin sisään isoisän kertoessa, että uunissa oli paistettu leipää radanrakentajille.

Yritin löytää ensin uunista tietoja internetistä, mutta en löytänyt mitään. Lapsuuden kolmekymmentävuotta vanhojen hatarien muistikuvien perusteella lähdin paikkaa etsimään. Aika kauan sain radanvartta tutkia, ennenkuin paikka viimein löytyi. Uuni ei nimittäin näy radalle ja kuljin ensin uunin ohitse sitä huomaamatta. Paluumatkalla rämmin enemmän metsän puolella ja uuni löytyi. Noin 2 metriä korkea uuni on ympäröity paksulla rautakettingillä ja paikalle on pystytetty muistotaulu, jossa seuraava teksti. "Tämä paistinuuni oli Savonradan rakentajien käytössä vv. 1886-1889". Kettinkiä/muistotaulua en muista 30-vuotta sitten nähneeni, mutta voinen muistaa asian väärinkin.

Uunin syrjäisen sijainnin lisäksi kummastusta herätti uunin vieressä olevan korkean kivimuurin tarkoitus ? Miksi ihmeessä uuni oli päätetty rakentaa näin syrjäiseen paikkaan ja mitä virkaa oli muurilla? Eikö leipä olisi ollut helpompi kuljettaa valmiina rakentajille ? Lisäksi löysin etsinnän aikana runsaasti matalampaa kiviaitaa radan varrelta.

Palattuani kotiin onnistuin avainsanan "paistinuuni" avulla löytämään hieman lisää tietoa. Alla oleva teksti on lainattu vaunut.org sivustolta:
"Paistinuuni sijaitsee km 247:llä. Jotain tarinaa siitä löytyy. - "Kivikasan" paikka oli säilynyt vain muistitietona, ja olisi varmaan hautautunut sammaleisiin ja unohtunut täysin, ellei eräs kuljettaja olisi näyttänyt paikan nuorelle lämmittäjälleen ja kertonut sen tarinan. Vasta 1960-luvun alussa, n. 30 v. myöhemmin, silloiselle lämmittäjälle kypsyi ajatus tälläisen muiston säilyttäisestä. Sijainniltaan paikka oli 1880-luvulla kaukana kaikesta. Lähin suurempi kylä oli Mäntyharju, jonne tuli matkaa n. 15 km. Koska kallioisessa maastossa oli lohkottuja kiviä runsaasti, päätettiin rakentaa työläisille oma leipäuuni. Tuotiinko jauhot hevosilla vai veneillä jostain kauempaa pohjoisesta, keitä olivat leipurit; mökin tyttäriä vaiko itse työläisiä? - VR osallistui uunin esiinkaivamiseen ja puhdistamiseen".

Erään tarinan mukaan rataa ympäröiviä kiviaitoja olisivat rakentaneet naiset ja lapset ruokapalkalla. Tosin osa lohkareista on niin suuria, että nälkäisten heikkojen ihmisten on näitä ollut lähes mahdoton siirrellä. Kiviaidat on arvatenkin rakennettu estämään metsissä laiduntavan karjan pääsyn radalle.

Kätkön piilottamisen jälkeen Mäntyharjun kunta on noteerannut paikan ja kunnostanut 2012 turvallisen kulku-uran uunille. Paikkaa on helpointa ja turvallisinta lähestyä Etelän suunnasta rautatien itäpuolta rautatietä ylittämättä seuraten Mouhun ylikäytävältä lähtevää metsäautotietä niin pitkälle kuin kulkuneuvosi maasto-ominaisuudet antavat myöten. Ainakin kesäisin pitäisi normaalilla autolla päästä annettuihin parkkikoordinaatteihin.
Pohjoisen suunnasta Kärmemäestä käsin lähestyminen ei ole sallittua koska joutuisit tällöin ylittämään vilkasliikenteisen savonradan !


Kätkö on piiloitettu tarkoituksella hieman kauemmas uunista ja sen viereisestä kivimuurista. Uuniin ja kivimuuriin ei saa koskea, eikä uunia ympäröivän ketjun sisäpuolelle mennä. Kätkö löytyy myös talvella.

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

115 Logged Visits

Found it 109     Didn't find it 2     Write note 3     Publish Listing 1     

View Logbook | View the Image Gallery of 7 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.