Skip to Content

<

Walter Ahlström

A cache by Kilpert Tell Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 09/17/2011
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
1 out of 5

Size: Size: other (other)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Paperiteollisuuden Varkauteen 1920-luvulla tuonut teollisuusmies katselee kaupungin elämää Waltterin puistossa. Kivisen hahmon takana kohoavat Stora Enson piiput. Imperiumista ei ole juuri muuta jäljellä kuin Ahlströmin mukaan nimetty katu. Walter Ahlströmin visiot toteutuivat, mutta aika ajoi tylysti niiden ohi.

Yhden miehen visio konkretisoitui kaupungiksi

Varkaus on vanha teollisuuskaupunki, jonka teollinen historia antaa leimansa myös nykykaupungille. Varkaus kehittyi jo 1800-luvun kuluessa merkittäväksi teollisuuskeskukseksi konepaja- ja laivanrakennuksen aloilla. Siihen pohjautui puu- ja paperiteollisuuden voimallinen kehitys 1900-luvulla

Varkauden kaavoitustyö sai alkunsa 1900-luvun alussa Varkauden ruukin siirryttyä A. Ahlström Osakeyhtiön omaisuuteen ja Walter Ahlströmin noustua yhtiön pääjohtajaksi. Walter Ahlströmillä oli visio kokonaisesta kaupungista, joka muodostuisi teollisuuslaitosten ympärille. Ahlström osallistui kaupunkinsa suunnitteluun aktiivisesti: hänen pyrkimyksensä oli luoda uudenlainen teollisuusyhdyskunta, jossa kaikki toiminnot olisivat osa kokonaisuutta.

Tehtaan palveluksessa toimi nimekkäitä arkkitehteja, jotka ovat jättäneet kädenjälkensä Varkauden rakennuskulttuuriin: mm. Ivar ja Valter Thomé, Karl Lindahl ja Alvar Aalto ovat olleet mukana suunnittelemassa Ahlströmin visioimaa kaupunkia. Säilyneitä vanhan Varkauden rakennuksia on vielä runsaasti nähtävillä mm. virkailijoiden siniset ja työväen keltaiset asuintalot Kommilassa sekä johtajien talot Kosulanniemen huvila-alueella. Näkyviä muistoja ”Ahlströmin ajoista” ovat myös mm. tehtaan hiomorakennus torneineen ja kellotorni, Walterin puisto, vanha kansankeittiön rakennus, jossa on uudelleen avattu ravintola entisajan tunnelmissa, koulurakennus sen vieressä ja Tehtaan koulu sekä entinen yhteiskoulu Savontien mutkassa.
Vuonna 1913 perustettu Ahlströmin Kansankeittiörakennus palvelee nykyisin tasokkaana ja viihtyisänä kahvila-ravintolana. Upeassa ympäristössä lähes satavuotiaassa miljöössä, Leijonanpää-suihkukaivon hallitseman Waltterin puiston jatkeena sijaitseva kahvila-ravintola on elävä esimerkki Ahlströmin kaupunki-ideasta. Kahvila-ravintolan rakennus on suojeltu ulkoapäin sekä sisältä pylväikön ja funkiskaaren osalta. Aivan omanlaistaan tunnelmaa luovat yli neljä metriä korkeat huoneet – kokonaisuus, joka taatusti herättää ihastusta.

Kätkössä ei ole kynää.

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

840 Logged Visits

Found it 787     Didn't find it 11     Write note 9     Temporarily Disable Listing 3     Enable Listing 3     Publish Listing 1     Needs Maintenance 14     Owner Maintenance 11     Update Coordinates 1     

View Logbook | View the Image Gallery of 4 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.