Skip to content

Op Stap met Padde [HCE 2012] Wherigo Cache

Hidden : 03/17/2012
Difficulty:
2.5 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Deze cache is neer gelegd naar aanleiding van het

For English, please scroll down!

Ga mee op stap door Hoorn met Padde, één van de Scheepsjongens van Bontekoe!

Deze Wherigo is een vrije impressie van een deel uit het boek;

Na een zware periode op zee komen ze aan op een eiland waar ze even bij kunnen komen van hun ontberingen, hier gaan Padde en zijn vriend Hajo in gedachten op pad door Hoorn.

Als je het boek niet kent is het leuk om deze passage te lezen voor je gaat beginnen, een paar vragen worden zo wat makkelijker en duidelijker.

Via deze link kom je bij de passage waarop deze Wherigo is gebasseerd.
Hij begint bij: Hajo kauwde op een grashalmpje, de handen onder het hoofd, de ogen gesloten. Op pagina 137klik op het juiste logo om de cartridge te downloadenEen korte introductie voor wie de "Scheepsjongens van Bontekoe" niet kent:


Hajo en Rolf nemen als scheepsjongens dienst op de Nieuw-Hoorn. Padde, Hajo's boezemvriend, wordt scheepsjongen tegen wil en dank doordat hij een dutje doet aan boord en niet merkt dat het schip wegvaart. De jongens vormen een hechte vriendschap die goed van pas komt omdat de "omes", oudere matrozen, hen graag mogen plagen. Vooral Padde is met zijn dikte en naïviteit een geliefd doelwit, maar ook Rolf, die kan lezen, wordt wel eens door de analfabete matrozen getreiterd.
Padde wordt uiteindelijk botteliersmaat, het hulpje van de bottelier. Padde veroorzaakt een brand doordat een stukje lont van een brandende kaars in een vat met brandewijn valt. De drank vat vlam en veroorzaakt een grote brand. Het vuur kan niet worden geblust en bereikt de kruitkamer waardoor uiteindelijk het schip ontploft. Zeventig van de ruim tweehonderd opvarenden overleven en varen in een jol naar Sumatra.
Daar worden Padde, Hajo, Rolf en koksmaat Harmen gescheiden van hun maten door een inheemse stam die hen overvalt. De overgeblevenen vertrekken en de vier die gevangen zijn genomen, worden door het inheemse meisje Dolimah bevrijd. De vier gaan op pad naar Bantam.
Onderweg wordt Harmen gevangengenomen maar door de anderen bevrijd. Padde doodt een inheemse man die hem aanvalt. Ze ontmoeten Dolimah weer, die hen achterna gekomen is, bang voor haar stam omdat ze de vier heeft bevrijd. Na verloop van tijd gaat ze terug, 's nachts, zonder afscheid te nemen, om de jongens te behoeden voor het dilemma of ze haar terug moeten brengen of haar alleen terug laten gaan.
Ze komen veilig aan, ondanks de vijandigheid van de bevolking en de dichte jungle met zijn vele gevaren. Rolf blijft bij zijn oom Bontekoe in Oost-Azië.
Hajo, Padde en Harmen schepen zich in voor de terugreis naar Hoorn op de Nieuw-Zeeland; deze vertrekt op 8 maart 1620 en komt 28 december 1620 na een voorspoedige reis aan in Vlissingen.
Met een jol komen ze in de buurt van Dordrecht, maar omdat het water vanaf daar dichtgevroren is gaan ze verder op de schaats en vervoeren hun spullen en Padde in een slee. Het laatste stuk kunnen ze met een rijtuig meerijden, om uiteindelijk in Hoorn terug te komen.
Met dank aan Team JoWi en Huntpostmus voor het proeflopen van deze Wherigo.


Deze wherigo is succesvol proefgelopen met een garmin Oregon en een HTC (Andriod) evengoed bestaat de kans op onvoorziene bugs in het systeem, sla daarom je spel regelmatig op om teleurstellingen te voorkomen! Zorg bij een Garmin ook voor de laatste update van je GPSr.

Als je de Wherigo met succes hebt afgerond dan mag je onderstaande banner aan je profiel toevoegen:de code:
<a title="Ik ging op stap met Padde" href="http://coord.info/GC34CC4"><img src="http://img.geocaching.com/cache/01e1619a-233b-41de-bafe-66d882fb98a8.jpg" width="400" height="100" title="Ik ging op stap met Padde" border="0" ></a>Take a tour with Padde, one of the famous cabin boys of skipper Bontekoe.


De Scheepsjongens van Bontekoe ("Bontekoe's Cabin Boys") is a juvenile fiction novel by Dutch author Johan Fabricius published in 1924. The book was the basis for a movie of the same name released in 2007. The events in the book are loosely based on the journal (first published 1646) of Dutch captain Willem Ysbrandtsz. Bontekoe (1587–1657) and concern three young boys, Hajo, Ralf, and Padde, who have sailed to the Dutch East Indies aboard the Nieuw Hoorn. Due to an accident caused by Padde the ship is wrecked, leaving the boys to fend for themselves in the East.

Fabricius's story was based on the actual logbook of 17th-century captain Willem Ysbrandtsz. Bontekoe (Hoorn, 1587–1657), detailing Bontekoe's journey to the Dutch East Indies between 1618 and 1625. During that trip one of the crew dropped a lit candle into a cask of brandy, which caused a fire that ultimately made the powder kegs explode. Fifty-five sailors, including the captain, survived and reached Batavia; Bontekoe managed to get home via China, almost being shipwrecked once more along the way. He returned to Hoorn, which he never left again; his journal became a bestseller.

Fabricius was alerted to Bontekoe's book by his father, Jan, also a writer, and added the three young heroes to the narrative.

Between 1924 and 1996, the book went through 21 editions and sold 250,000 copies. An English translation was published as Java Ho! The Adventures of Four Boys Amid Fire, Storm, and Shipwreck. In the city of Hoorn, statues of the three boys, by Jan van Druten (1968), are on the quay, looking out seaward. A television production (a reading by Coen Flinck) aired in the 1970s; a movie premiered in November 2007.

source: wikipedia

Additional Hints (Decrypt)

Qr fgnegpbqr vf ééa-mrf-ivws-npug (va pvwsref)

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)