Skip to Content

<

Kouvolan Veripellot

A cache by kuusenpallo2 Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 12/19/2011
Difficulty:
2.5 out of 5
Terrain:
2.5 out of 5

Size: Size: regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Tämä multi esittelee Teille vaietun aihepiirin Kouvolan historiassa, vuoden 1918 sisällissodan aikaisen terrorin ja sen myötä tapahtuneet teloitukset sekä punaisten että valkoisten toimesta. Kouvola toimi varsinaisena kauhunnäyttämönä molemmille osapuolille ja heidän läheisilleen.

Tiedot multiin on saatu pääosin Mirja Turusen kirjasta "Veripellot - Sisällissodan surmatyöt Pohjois-Kymenlaaksossa 1918" (2005).

Suomen sisällisodassa 1918 suomalaiset ottivat toisiaan hengiltä enemmän kuin venäläiset suomalaisia talvisodassa, molempien sotien kestäessä runsaat kolme kuukautta. Kouvolassa ei taisteltu lainkaan, mutta kaupunki toimi ns punakaartin pääkaupunkina ja kummankin osapuolen vanki- ja komentokeskuksena. Kouvolassa ja Korialla punaiset surmasivat 125 ihmistä (enemmän kuin millään muulla paikkakunnalla) ja osien vaihtuessa valkoiset ottivat kostoksi hengiltä 123 punaista. Teloituspaikkoina toimineet sen ajan soiset ja metsäiset pellot saivat kansan suussa Raamatullisen
nimen "Kouvolan veripellot". Kouvolan "sivuteloittamona" toimi Korian silta, josta ruumiit oli helppo hävittää saman tien veteen.

Multi on 5-osainen, esittelyssä on sekä valkoisten että punaisten teloituspaikat ("veripellot") ja molemmille osapuolille myöhemmin pystytetyt muistomerkit. Viimeinen eli 5. piste on itse purkki, joka sijaitsee myöskin aiheeseen liittyvissä maastoissa.

PURKKI LÖYTYY KOORDINAATEISTA:

N 60´52.YVV E026´ PP.SS6, jossa

1.piste: VV
2.piste: (takapuolen Y-kirjaimet): Y
3.piste: (molempien puolien S-kirjaimet + 8): SS
4.piste: PP

Jokaiselta pisteeltä kerätään toisistaan riippumaton osanen loppukoordinaatteihin sijoitettaviksi, joissa itse kätköpurkki sijaitsee. Multin osat 1-4 voi siis suorittaa muussakin kuin annetussa järjestyksessä,
kätköilijän jostain syystä näin halutessa toimia. Siirtymät pisteiden välillä ovat multin alussa aika pitkiä, mutta aihe on mielestämme mielenkiintoinen ja siksi ehdottomasti pienen kiertelyn ja vaivannäön arvoinen.

1. PISTE, sijainti multin aloituskoordinaatit: Tommolan veripelto (teloitetut valkoiset).

Paikalla ei ole purkkia, mutta etsikää "jotakin" mistä löydätte osasen loppukoordinaatteja. Runsaiden tykkylumien aikaan saattaa olla hankalasti löydettävissä. Tämä kaksinumeroinen luku on: VV

Punaiset toivat kaupungin silloiselle laidalle, Tommola-suvun omistamalle pellolle, valkoisia vankeja teloitettaviksi. Osan teloituksista sanotaan tapahtuneen myös Käpylän kirkon toisella puolella, jossa sijaitsee tänäpäivänä vanhusten palveluasuntoja.
Ruumiit haudattiin niille sijoilleen multakasaan ja sodan päätyttyä (keväällä 1918) hävinneen puolen (punaiset) vangit pakotettiin kaivamaan ruumiit esiin maasta ja kantamaan ne keskustaan, Kauppalankadulle, silloisen VPK-talon ruiskuhuoneelle (nykyisin paikalla on Cumulushotelli). Punavangit pesivät ruiskuhuoneen pihalla näitä suurimmalti osin jo mädänneitä ruumiita omaisille tunnistettaviksi ja kirkkomaahan siirrettäviksi. Kansaa, myös uteliaita pikkulapsia, saapui paikalle runsaasti katsomaan tätä synkkää tehtävää. Ruumiiden luonnollisista hajoamisjäljistä maallikot päättelivät punaisten julmasti kiduttaneen uhrejaan teloitusten yhteydessä, mutta todenperäisyyttä
tapahtuneista kidutuksista ei ole toteennäytetty. Tänäkin päivänä voi Tommolan veripellon teloituspaikalla ("pellon" takareunalla, lähes asutuksen laidalla) nähdä sinne sodanjälkeen kasvaneen
kookkaan vanhan koivun rungon, jonka oksat aikanaan kaartuivat erikoisesti kohti taivasta kuin apua anoen. Koivun sanotaankin kasvaneen "lahtarin verestä".

2. PISTE: Valkoisten muistomerkki (1936):

Muistomerkin takapuolella on kiveen kaiverrettu teksti.
Montako Y-kirjainta siinä on yhteensä?
Tämä yksinumeroinen luku on loppukoordinaateissa: Y.

Huom! Laske VAIN muistomerkin selkäpuolella olevan kaiverretun tekstin kirjaimet. ÄLÄ KOSKE etupuolella mahdollisesti oleviin MUISTOESINEISIIN, niiden peittoon jääviä kirjaimia EI siis PIDÄ laskea!! Olethan varovainen kiertäessäsi muistomerkin taa..

Aloitteen tälle Kouvolan keskeisellä paikalla sijaitsevalle kookkaalle, kiviselle muistomerkkihankkeelle teki Kotkan Rintamamiesyhdistys jo vuonna 1933. Hanke sai Kymenlaakson vastaavalta yhdistykseltä yksimielisen kannatuksen. Muistomerkki pystytettiin maakunnasta kootuin lahjoitusvaroin ja
paljastettiin joulukuussa 1936 juhlamenoin.

3. PISTE: Punaisten muistomerkki (1946):

Muistomerkissä on tekstiä sekä etu- että takapuolella.
Montako S-kirjainta on SEKÄ etu- ETTÄ takapuolen tekstissä yhteensä? Lisää saamaasi lukuun 8.
Tämä kaksinumeroinen luku on loppukoordinaateissa: SS.

Muistomerkille mahdollisesti tuotuja MUISTOESINEITÄ EI PIDÄ SIIRRELLÄ, niiden takana ei ole tekstiä!! Käyttäydythän muutenkin asianmukaisesti ja huomioit paikalla mahdollisesti olevat muutkin ihmiset ja tilanteet.

Jatkosodan jälkeen, rauhansopimuksen muokkaamissa mielialoissa, alettiin seurakunnan toimesta ja muuten yhteisin varoin kunnostaa punaisten hautapaikkaa ja toimittaa heillekin muistomerkkiä, joskaan
muistomerkin tekstistä ei seurakunta ja merkkiä suunnitellut Veljeshautatoimikunta päässeet oitis yhteisymmärrykseen. Seuraavaksi riideltiinkin jo merkin tulevan paljastamispäivän juhlatilaisuuksista, tällä kertaa napit vastakkain olivat sosiaalidemokraatit ja kommunistit. Viimein lokakuussa 1946 tämä punagraniittinen muistomerkki pystytettiin, Veljeshautatoimikunnan toivomalla tekstillä ja yhteisillä juhlilla, mutta kummankin puolueen erillisillä jatkoilla. Kouvolan Sanomat otti kantaa aiheeseen jättämällä uutisen muistomerkin paljastamisesta kokonaan kirjoittamatta, vaikka palstatilaa olisikin ollut tuona muuten tapahtumaköyhänä päivänä.

4. PISTE: Varuskunnan veripelto (teloitetut punaiset):

Paikalla ei ole purkkia, mutta etsikää "jotakin" mistä löydätte osasen loppukoordinaatteja. Runsaiden tykkylumien aikaan saattaa olla hankalasti löydettävissä. Tämä kaksinumeroinen luku on: PP.

Sodan loppuessa voitokkaat valkoiset päätyivät kostoksi vangitsemaan ja surmaamaan punaisia. Vangit
kuljetettiin varuskunta-alueelta kuusikujaa pitkin varuskunnan taakse, jossa heidät teloitettiin entisen Savonradan pohjan pengertä vasten. Ruumiit haudattiin ilman siunaamista pintamaahan niille sijoilleen, ruumiinosia törötti näkyvissäkin. Uhreja ei saanut siirtää kirkkomaahan eikä omaiset saaneet edes
viedä kukkia teloituspaikalle. Vasta 5 vuotta myöhemmin ruumiit saatiin siirtää tästä karusta joukkohaudasta oikealle hautuumaalle, mutta siunausta ei silti suoritettu. Osa ruumiista oli tuolloin
vielä jotenkin tunnistettavassa kunnossa (mm vaateriekaleiden perusteella, esim yksilölliset villasukat) ja saatiin siirrettyä omiin sukuhautoihinsa tai tunnistettuina joukkohautaan. Punaisten ruumiit siunattiin kuitenkin vasta 82 vuotta myöhemmin, 15.4.2005 Sovinnon juhlassa Kouvolan vanhalla hautausmaalla, jossa punaisten joukkohauta sijaitsee. Valkoisten sodanjälkeinen vimmainen kostoterrori ja sen synkät seuraamukset on ollut jo teloitusten tapahtuma-aikaan niin vaiettu, ettei tarkasta teloituspaikasta ole jäänyt dokumentteja jälkipolville, mutta muistitietoon pohjautuvien haastattelujen perusteella teloituspaikka on paikannettu suunnilleen tälle alueelle.


PURKKI LÖYTYY KOORDINAATEISTA:

N60´52.YVV E026´ PP.SS6, jossa

1.piste: VV
2.piste: (takapuolen Y-kirjaimet): Y
3.piste: (molempien puolien S-kirjaimet + 8): SS
4.piste: PP

5. PISTE: Purkki. Isohko regular, sisällä lokivihko + silica (minigripissä), kaksi kynää (lyhyt ja pitkä), lisää silicaa ja joulupukki lahjaksi jollekin sen haluavalle :)

Löytyy myös talvella, auton saa melko
lähelle parkkiin loppupisteellä(kin), mutta teethän ainakin "viimeisiä metrejä" tallustellessasi harkinnan mukaan tarvittaessa hämyjälkiä lumeen/käytät vaihtoehtoista lähestymistä/poistumista purkilta, välttääksemme mahdollisten jästien kiinnostuminen mahdollisesta geopolusta. Samaa "varovaisuutta" voisi koittaa soveltaa myös aloituspisteellä sekä 4. pisteellä lumien aikaan, mikäli ei mene kovin vaikeaksi tarpomiseksi kätköilijän kannalta :) Tykkylumet saattavat vaikeuttaa etsintöjä 1. ja 4. pisteillä, ehkä jopa loppupisteelläkin jos lunta on kertynyt TODELLA paljon..

Additional Hints (Decrypt)

1.wn4. cvfgr ehafnnyyn glxlyyä: Enivfgryxnn avva cvgävfv nyxnn aäxlä wbgnxva

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa) 

Find...

156 Logged Visits

Found it 124     Didn't find it 10     Write note 7     Temporarily Disable Listing 4     Enable Listing 3     Publish Listing 1     Needs Maintenance 2     Owner Maintenance 4     Post Reviewer Note 1     

View Logbook

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.