Skip to Content

<

3.2.1940 Kuopion suurpommitus

A cache by Rymyhomie Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 1/21/2012
Difficulty:
4 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size: small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Talvisodassa (30.11.1939-13.3.1940) Neuvostoliiton ilmavoimat kohdistivat Kuopioon viisi pommitushyökkäystä, ja kaupungissa annettiin yhteensä 24 ilmahälytystä. Kuopion pommituksissa kuoli kaikkiaan laskentatavasta riippuen 41 tai 43 henkeä, ja sosiaaliministeriön tilaston mukaan tuhoutui tai vahingoittui 116 rakennusta, joista ainoastaan 10 tuhoutui täydellisesti. Tuhoisin pommituksista oli 3.2.1940.

Tämä päivä valkeni tavattoman kirkaana ja pakkasta oli 25 astetta. Ensimmäinen ilmavaroitus saapui Nurmeksen tienoilta kello 11:03 ja muutamaa minuuttia myöhemmin viholliskoneiden lukumääräksi ilmoitettiin 26 kpl. Ilmahälytys annetiin Kuopiossa kello 11:16 ja kello 11:36 kaupungintalon ja Puijon ilmavalvontakeskukset kuulivat koneiden tuloäänet idästä päin. Koneet tulivat kahdessa perättäisessä avokiilassa, joiden yhteinen leveys oli 1,6 km. Kiilan oikea siipi tuli pitkin Itkonniemen rantaa ja vasen siipi oli Varvisaaren tasalla. Korkeutta koneilla oli noin 2000 metriä. Varsinainen pommitus tapahtui kello 11:35. Koneet pudottivat miinapommeja 138 kpl ja palopommeja 37 kpl. Onni onnettomuudessa oli, että kolmen koneen pommikuorma pudotettiin jäälle ja kolmen koneen pommit Kuopionlahden halkolaiturille. Näin neljäsosa hyökkääjän voimasta suuntautui vaarattomasti Kallaveteen. Loput koneet aiheuttivat kuitenkin pahaa tuhoa sekä teollisuudelle, että asuinrakennuksille, mutta suurimmat menetykset koettiin ihmisuhreina. Välittömästi surmansa saaneita oli 34 henkeä ja kolme vaikeasti haavoittunutta kuoli vammoihinsa sairaalassa. Haavoittuneita oli runsaasti, joista 17 jäi sairaalahoitoon ja 24 lievemmin haavoittunutta lähetettiin kotihoitoon. Lisäksi oli muita lievemmin haavoittuneita, jotka hoidettiin jo paikan päällä. Kuolleiden ja haavoittuneiden kokonaislukumäärä nousi miltei sataan henkeen. Materiaaliset vahingot nousivat myös hyvin mittaviksi. Kiinteistövahinkojen määrä kohosi 13,2 miljoonaan markkaan ja irtaimistovahinkojen määrä 6,9 miljoonaan markkaan silloista rahaa.

Pommituksen uhrit haudattiin Kuopion sankarihautausmaalle. Annetut koordinaatit osoittavat juuri siihen paikkaan, missä nämä haudat sijaitsevat. Näillä koordinaateilla ei ole tehtävän ratkaisun kannalta muuta merkitystä.

Kuopiosta on edelleen löydettävissä tämän pommituksen jälkiä. Etsi sellainen paikka, jossa pommituksen jälkiä esitellään metallisella kyltillä, joka on kiinni neljällä ruuvilla ja jonka teksti alkaa ja loppuu T-kirjaimella. HUOM!! Kyltti ei ole tällä hetkellä paikallaan. Saamani tiedon mukaan se palaa takaisin vuoden 2019 aikana uuteen paikkaan. Laitamme tietoa, kun kyltti on taas paikallaan. Loppupiste on edelleen löydettävissä.

Kun saavut oikealle paikalle, niin siirryt kuvitteellisen matkan ajassa taaksepäin vuoteen 1940. Paikalle on tuotu kolmetuumainen kenttätykki, koska ilmoituksen mukaan vihollissotilaita on pudotettu laskuvarjoilla Kuopion läheisyyteen. Tykki on perussuunnassa 01-00. Sinä olet tykin suuntaaja ja tykki täytyisi suunnata uudelleen oletettuun maalipisteeseen. Jotta vihollisen radiotiedustelu ei pääsisi asiasta selville täytyy käyttää salausjärjestelmää.

Etäisyys maalipisteeseen metreinä: kyltissä olevat N-kirjaimet x P-kirjaimet x kyltin leveys senttimetreinä (pyöristettynä alaspäin lähimpään täyteen senttimetriin) + M-kirjaimet x Ä-kirjaimet + H-kirjaimet.

Tykin suuntaukseen lisäystä: kyltissä oleva viimeinen luku x toiseksi viimeinen luku + O-kirjaimet x T-kirjaimet + E-kirjaimet + kyltin korkeus senttimetreinä (pyöristettynä lähimpään täyteen senttimetriin).

Ennen kuin tähän maalipisteeseen ammutaan tykillä, sinun kannattaisi käydä tutkimassa paikkaa, jos vaikka satut löytämään sieltä jotain mielenkiintoista. Lumi saattaa vaikeuttaa tämän "mielenkiintoisen asian" etsimistä.

Taustakuvana on pommituksessa pahoin vaurioitunut Kuopion Osuusliikkeen pääliiketalo. Tekstiosion kuvassa on pommituksen uhrien haudat sankarihautausmaalla.

Lähdeteoksena on käytetty Teppo Viholan kirjaa "Molotovin rauhankyyhkyt" Kuopion taivaalla - Kuopion pommitukset Talvisodassa 1939-40Voit tarkistaa checkerillä myös kyltin paikan. Kyltin paikka on tallennettu kuumaksi pisteeksi.

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

131 Logged Visits

Found it 120     Didn't find it 3     Write note 7     Publish Listing 1     

View Logbook | View the Image Gallery of 2 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.