Skip to Content

<

road 57 intersections - Ilmoila

A cache by Maitomies and Ape10 Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 02/11/2012
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
1.5 out of 5

Size: Size: regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

road 57 intersections - Ilmoila
Kantatien 57 risteyssarja.
Kätkön läheisyydessä sijaitsee Ilmoilan uimaranta.
Syvän lumen aikaan voi olla hankalasti löydettävissä.


Kantatie 57 on Hämeenlinnasta Pälkäneelle kulkeva kantatie. Tien pituus on 31 kilometriä. Kantatie 57 lähtee Hämeenlinnan Tiiriöstä, jossa se risteää valtatien 3 kanssa. Se jatkuu Hattulan kuntakeskuksen ohi entisen Hauhon kunnan länsiosien kautta Pälkäneeen Kärväntälään, jossa se päättyy valtatie 12:een noin kuusi kilometriä keskustan eteläpuolella.

Tie on kaksikaistainen. Hyväkuntoinen tie on hyvä vaihtoehto matkustettaessa Kangasalan ja Oriveden seudulta Hämeenlinnan suuntaan sekä edelleen Etelä-Suomeen.

Ilmoilan kylän asutus on sijoittunut viehättävän raitin varrelle. Raitti on osa vanhaa Pälkäneelle johtavaa tietä. Ilmaantuipa sinne kätkökin, GC3QRTN, Ilmoilan raitti. Honkasaaren vanhan säteriratsutilan rakennusryhmään kuuluu mm. kaksi 1700-luvun aittaa, kivinavetta vuodelta 1900 sekä tiilinen talli. Tupalan tilalla on säilynyt vanha talonpoikainen asuinrakennus. Kylä on Hauhon pääkyliä ja sen ensimmäisiä pysyviä asutuspaikkoja. Ensi kertaa Ilmoilan kylä mainitaan vuonna 1412. Nimi vanhimmissa asiakirjoissa on muodossa Ilmola, ja vasta 1500-luvulla jää vallitsevaksi nimeksi sen nykyinen muoto. Ilmoilan Honkasaaren eli entisen Ilmoilan kartanon mailta on löydetty Hauhon seudun vanhemman rautakauden kenttäkalmisto.

Ilmoilan kylässä oli 1600-luvun alussa jäänyt autioksi kolme tilaa, joiden nimiksi on merkitty vuonna 1638 Tällj, Munizi ja Säppe. Liivinmaalta kotoisin oleva leskirouva Anna von Dücker sai ne lahjoitusmaaksi elinäkseen vuonna 1630. Rouva asui kartanossaan vuonna 1634. Läänitys toi hänelle Ilmoilasta vuosittain rahaa yli 30 talaria, maataloustuotteita, kymmenkunta lammasta ja apuveroja yli 100 talaria. Anna von Dücker rakennutti vuonna 1637 Ilmoilan Kulsialan puoleiseen osaan säterikartanon, joka tunnetaan nykyään nimellä Honkasaari. Rouva hankki itselleen kolmen tilan sukuoikeudet, ja lisäksi hänelle huudatettiin neljä tilaa. Vuonna 1639 hänellä oli hallussaan kaikkiaan 11 tilaa, mikä aiheutti paljon katkeruutta kyläläisten keskuudessa. Talonpojat eivät kyenneet pitämään tiloja itsellään kasvavien verojen takia. Ennestään Anna von Dückerillä oli läänityksiä myös Torvoilassa. Anna von Dücker oli hyvin näkyvä henkilö seudulla. Hän oli käräjillä milloin mistäkin syystä: maata hankkiessaan, talonpoikia velkoessaan ja näiden syyttämänä tai pitäjän sensaatiotapauksien yhteydessä. Ilmoilan kartano oli jo palvelusväen paljouden perusteella alueen mahtavin kartano.

Vanha talonnimi Humppo oli vuoden 1699 manttaaliluettelossa Humpo, jonka oletetaan juontuvan Hauholle suuntautuneen ruotsalaisen siirtokunnan mukana tulleesta henkilönnimestä Humpe. Häkkisen talon isäntänä oli oli vuonna 1685 Thomas Jörensson Häckinen. Länsisuomalaisessa muodossa karjalaisperäinen häkki-sana merkitsee härkää. Kylän vanhimpaan nimistöön kuuluu talonnimi Kokki ja kylännimi Kokkila. Nimi viittaa kokin ammattiin, josta se on muodostunut sukunimeksi. Nimen vanhat muodot ja käyttö Hauholla viittaavat tähän. Kyömilä on keskiaikaista hauholaista nimistöä, sen sijaan Kämärin talo sai nimensä 1600-luvun lopulla Nurmesta tulleen Kämäri-nimisen isännän mukana. Lurin talonnimi oli 1600-luvun lopulla Lurinkontti, ja muuttui seuraavan vuosisadan alussa nykyiseen muotoonsa. Sen arvellaan olevan saksalaista juurta, joka muualla esiintyy Luuri -nimisenä. Puolakka -nimisiä taloja on ympäri Suomea, ja vanhoissa asiakirjoissa se kirjoitettiin Pålaka.

Vuoden 1701 kartassa on kuvattu Ilmoilan kylän talot kartanoineen, teineen, krouveineen ja kaalimaineen. Vain kartanossa oli savupiippu. Kylässä oli paljon taloja: Tupala, Häkkinen, Seppälä, Sipilä, Puolakka, Kömilä, Iisakkila, Tiiri, Kämäri, Humbo, Kauppila, Kokki, Vähä-Rekola, ja Iso-Rekola.

Sarja kokonaisuudessaan, eli sarjan muut kätköt jotka löytyvät seurailemalla tietä 57.
(huom, listaus Etelästä-Pohjoiseen):


road 57 intersections :


helppo perusjemma, sarjan alkupiste:
GC3A6WF - E12 eli kolmostie
muista sarjan purkeista vähän erimoisempi microlainen:
GC3A6WG - Ojoinen
etelän nopeat:
GC39HC2 - Katinala North
GC39HDB - Hurttala
(GC39HC5 - Parola arkistoitu)
etelän nopea, vähän muista nopeista erimoinen jemmaus:
GC39HC6 - Rahkoila
eteläiset regulaarimmat:
GC39NPB - Hauhontaustantie
GC39NQ3 - Jokivarsi
GC3BDP5 - Lusi
GC3BDP8 - Siukola
noin puolimatkan normaalit jemmat:
GC3A4D0 - Vermasvuori
GC3BDPK - Alvettula North
(tältä väliltä löytyy myös PekkaR:n GCK8H0 - Ilmoila aka Highway 57 Rest Stop)
pohjoisen regut:
GC3BDPP - ilmoila (tämä kätkö)
GC3A4D3 - Laitikkala
GC3A4D5 - Valtatie 12


- maitomies ja Ape10 -


cache owner @ facebook:

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

780 Logged Visits

Found it 764     Didn't find it 2     Write note 5     Temporarily Disable Listing 2     Enable Listing 2     Publish Listing 1     Needs Maintenance 3     Owner Maintenance 1     

View Logbook | View the Image Gallery of 3 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.