Skip to Content

<

Woudrichem vestingstad

A cache by Gemoetje Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 4/15/2012
Difficulty:
2.5 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size: small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Woudrichem maakt deel uit van de vestingdriehoek met Gorinchem en Loevestein. De cache vind je na een wandeling van ongeveer 2 km. met opdrachten door en om de vesting.LET OP, JE HOEFT NERGENS OP PRIVéTERREIN TE KOMEN.

Woudrichem is ontstaan in de negende eeuw. Op een oeverwal, waar zich nu de Hoogstraat en de Molenstraat bevinden, ontstond een marktplaats. Rond het jaar 1000 verschenen, merendeels ten noorden van de Alm, een aantal nederzettingen die op Woudrichem waren gericht. De Maas stroomde aanvankelijk niet langs Woudrichem. De hoofdstroom van deze rivier stroomde eerst ongeveer door de bedding van de huidige Bergse Maas, later was de Alm de hoofdstroom, en nog later de huidige Afgedamde Maas, tot in 1904 de Bergse Maas werd gegraven. Woudrichem lag strategisch aan de samenvloeiing van Maas en Waal in de invloedssfeer van zowel het Hertogdom Brabant, Gelre en het Graafschap Holland. In 1322 werd het Land van Altena bij het Graafschap Holland gevoegd om pas in 1815 bij de nieuw gevormde provincie Noord-Brabant te worden ingedeeld. In de veertiende eeuw was de stad zo uitgegroeid, dat de Heer van Altena, Willem VII van Horne, in 1356 stadsrechten verleende aan Woudrichem. De graaf van Holland verplaatste in hetzelfde jaar de grafelijke riviertol van Niemandsvriend, gelegen in Sliedrecht, naar Woudrichem. Hierdoor en door andere voorrechten, zoals het visrecht uit 1362 – verleend door Dirk Loef van Horne, bouwer van Slot Loevestein - kwam de plaats tot bloei. In deze tijd werd ook de Martinuskerk gebouwd . In 1386 begon men met de bouw van de stadsmuur. Het was in dit jaar dat de Graaf van Holland het Land van Altena naar zich toetrok. Onderhandelingen tussen Jan IV van Brabant en Jan VI van Beieren leidden tot de Zoen van Woudrichem (1419). Hierna begon de economie te tanen, toen in 1420 de tol naar Gorinchem werd overgebracht en in 1421 de Sint-Elisabethvloed huishield. De situatie verslechterde verder, mede door militaire activiteiten. Door de strategische ligging werd Woudrichem regelmatig belegerd. Zo werd de stad in 1405 door de Arkelsen overvallen en door de Geldersen in 1511. In 1572 koos Woudrichem de zijde van Willem van Oranje. In 1573 vonden de Geuzen dat de stad onverdedigbaar was en staken deze in brand. Van 1583 - 1588 werd de stad met een vestinggordel omgeven, die echter een kleiner oppervlak omsloot dan de voormalige stadsmuur. De vesting werd ontworpen door Adriaen Antonisz. van Alkmaar. Met hulp van omliggende steden vond wederopbouw van het stadje plaats. Niettemin bleef de economische situatie slecht en in 1700 kreeg Woudrichem daarom vrijstelling van belastingen. In 1814 werd Woudrichem opgenomen in de Nieuwe Hollandse Waterlinie. In de omgeving van de stad mocht voortaan niet meer gebouwd worden en in 1815 werd in de dijk een sluis gebouwd waardoor het omliggende land zou kunnen worden geïnundeerd. Pas in 1926 werden de bepalingen versoepeld en eerst in 1955 werd de vesting opgeheven. Dit schiep de mogelijkheid om woonwijken buiten de vestingwallen aan te leggen. Vanaf 1971 is de historische stadskern gerestaureerd. Dit centrum is geklasseerd als beschermd stadsgezicht.
Woudrichem is een historisch vestingstadje dat in zijn geheel bezienswaardig is. De belangrijkste monumenten zijn:
Gotische Martinuskerk in het oude centrum, waarvan de rijk gebeeldhouwde vierkante toren de bijnaam Mosterdpot draagt.
Johannes Nepomukkerk, een waterstaatskerk uit 1838, aan de Vissersdijk.
Gevangenpoort, uit omstreeks 1580.
Stellingmolen Nooit Gedagt, in gebruik als korenmolen, herbouwd in 1990-1996.
Vestingwerken volgens het Oud Nederlands vestingstelsel, uit 1580 en later.
Diverse 19e-eeuwse militaire magazijnen en twee arsenalen uit 1851.
Het Oude Raadhuis, een gebouw met zadeldak tussen trapgevels, aan Hoogstraat 47. De voorgevel draagt het jaartal 1592. Het gebouw werd gerestaureerd in 1957.
Diverse woonhuizen, waaronder een aantal woningen met een Dordtse gevel, zoals In de Salamander (1609), In den gulden Engel (1593), In 't Hert (1601) en In den vergulden Helm (1601).
Huis Jacoba van Beieren in de Molenstraat 6-8. Ook een gevelsteen met het rijm: Die tidt is cort, Die doot is snel, Wacht u van sonden, So doet ghy wel. De meeste van deze huizen bevinden zich aan de Hoogstraat en de Kerkstraat.
Hardstenen dorpspomp aan de Hoogstraat. Zie ook: Lijst van rijksmonumenten in Woudrichem Musea Visserijmuseum Woudrichem, in het Arsenaal.
Hierna volgen 20 foto's die genomen zijn bij de WP's. Bij elk WP, behalve WP 11, horen 2 foto's. 1 van die 2 foto's is genomen vanaf de plek waar het WP zich bevindt. De letter en cijfer bij de juiste foto geeft de oplossing voor de cachebox.
A=5 A=4 V=O V=1W=O W=1 X=4 X=5D=4 D=8 B=9 B=8Y=8 Y=0 C=0 C=2E=5 E=9 Z=6 Z=2

Additional Hints (Decrypt)

jc 1 onaxwr, jc 2 xnfgwr, jc 3 urxwr, jc 4 onaxwr, jc 5 obeq, jc 6 xnfg, jc 7 obeq, jc8 cnnygwr,
jc 9 xnfg, jc 10 obeq.
Ovw jc11 mvg rra cynngwr ubr qr tribaqra pvwsref vatrihyq zbrgra jbeqra.(oeht)
Grtry

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa) 

Find...

572 Logged Visits

Found it 504     Didn't find it 20     Write note 28     Temporarily Disable Listing 2     Enable Listing 2     Publish Listing 1     Needs Maintenance 8     Owner Maintenance 6     Update Coordinates 1     

View Logbook | View the Image Gallery of 155 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.