Skip to Content

<

Polz

A cache by Iliricus Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 02/26/2012
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
2.5 out of 5

Size: Size: regular (regular)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Polž je simbol Višnje Gore in ta multizaklad vas bo popeljal mimo nekaterih najznamenitejših višnjanskih polžev. Pot ni zahtevna, primerna je tudi za otroke, ki jim je ta multizaklad tudi v prvi vrsti namenjen. Končna lokacija se nahaja približno 10 minut peš od starega mestnega jedra Višnje Gore, za celotno pot pa tudi z majhnimi otroci ne bi smeli porabiti več kot eno uro. Na končni lokaciji popazite na otroke, saj je nekoliko težje dostopna, da je varna pred bunklji.

Polž je simbol Višnje Gore in ta multizaklad vas bo popeljal mimo nekaterih najznamenitejših višnjanskih polžev. Pot ni zahtevna, primerna je tudi za otroke, ki jim je ta multizaklad tudi v prvi vrsti namenjen.

Celotno pot je mogoče prehoditi tudi z otroškimi vozički ali prekolesariti, le na točki 5 vas čaka nekaj stopnic, na končni lokaciji pa bo potrebno iti nekaj metrov s ceste peš. Točke lahko obiščete v kateremkoli zaporedju, zaklad pa se nahaja na koordinatah N 45˚ 5A.BCD E 014˚ 4E.FGH.

Končna lokacija se nahaja približno 10 minut peš od starega mestnega jedra Višnje Gore, za celotno pot pa tudi z majhnimi otroci ne bi smeli porabiti več kot eno uro.

Legenda o višnjanskem polžu:

Simbol Višnje Gore je polž, priklenjen na zlato verigo. Po legendi je bil v bitki pri Sisku ranjen sin žene Beneškega doža. Viteza je na potovanju našla hči višnjegorskega grofa - Sofija Višnjegorska, ki se je odločila da bo za viteza skrbela. Vsi so bili prepričani, da bo vitez umrl, vendar je po dolgem okrevanju preživel. Višnjegorski grof je poslal po kraljico Beneške republike, ki je že dolgo mislila, da je njen sin mrtev. V zahvalo je višnjegorskim grofom podarila pozlačeno polžjo hišico v premeru okrog 10-15 centimetrov, okrašeno z diamanti. Polžjo hišico so višnjegorski grofje podarili mestu. Nekaj časa so jo hranili v mestni hiši, kasneje pa se je izgubila.


Točka 1 : VRTEC
Nahajate se pred vrtcem "Polžek" v Višnji Gori. Na fasadi so na žalost prebarvali polža, ki ga vidite na sliki 1.


D = število črk v imenu vrtca (Polžek)


Točka 2: Železniška postajaNa železniški postaji vas pričaka vodnjak s polžem. Na žalost voda iz njega že dolgo ne teče več.


A = rimska številka, ki se skriva v prvi besedi napisa na železniški postaji v neposredni bližini polžaTočka 3 : VelikanSredi križišča stoji največji in najnovejši polž v Višnji Gori. Priporočam, da ga obiščete kdaj tudi ponoči, ko se na njem menjajo različne barve svetlobe.


C = seštevek cifer v letnici postavitve polža


G = število črk v priimku avtorja spomenikaTočka 4: GostilnaNa fasadi nad vhodom v gostilno je priklenjen še en polž. Pred drugo svetovno vojno je bilo v Višnji Gori sedem gostiln, danes se lahko okrepčate le še na Mestnem kopališču Višnja Gora.


F = hišna številka gostilne, na kateri je polžTočka 5: Mala vrata


Nahajate se na mestu, kjer so včasih bila "Mala vrata" - stranski vhod v obzidje, ki je obdajalo stari del naselja Višnja Gora. Ob vrhu stopnic je priklenjen polž zlate barve.


E = število stopnic, ki vodijo mimo polža deljeno s triTočka 6: cerkev sv. Ane
Pred cerkvijo sv. Ane stoji na kamnitem podstavku skulptura polža, delo akademskega kiparja Primoža Puglja. Na podstavku si lahko v štirih jezikih preberete legendo o višnjanskem polžu.


H = število tujih jezikov, v katerih je na podstavku napisana legenda o Višnjanskem polžuTočka 7: GrbKot se spodobi, je polž tudi v grbu Višnje Gore. Stojite na sredini grba Višnje Gore (ta sicer nima polža) v starem delu naselja, nekaj metrov južno od vas pa stoji Valvasorjev vodnjak.


B = seštevek prve in zadnje cifre letnice v grbuTočka 8: Cilj


N 45˚ 5A.BCD E 014˚ 4E.FGH


Tako, prilezli ste do konca.ENGLISH:


For the whole way you should need about 30 minutes. All intermediate stages are accesable by bicycle, but to reach the final location you will have to walk for a few meters. Most of the locations are in the centre of Višnja Gora, just a couple of meters one from another. To reach the final location you will have to walk for about 10 minutes, it is placed outside the settlement. At the final location you have to be more careful, especially with children.The legend of the Višnja Gora snail:

The snail representing a local legend was added later. The citizens of the town were given a golden snail shell for nursing Venetian doge's son wounded in the Battle of Sisak (1593) by his relatives. Since then, the golden shell was lost, but the legend remained.Point 1: Kindergarden

You are in front of the Višnja Gora kindergarden named "Polžek". There was a painting of a snail on the kindergarden wall (see picture 1), but sadly it was repainted.

D = number of letters in the name of the Kindergarden (Polžek)l


Point 2: Railway Station

There is a fountain with a snail at the station, unfortunatly the fountain is without water for a long time now.

A = roman number hidden in the first word written on the railway station


Point 3: The Giant

There is the biggest and the newest snail in the middle of the intersection. I reccomend a night visit, because there are lights changing colors at that snail.

C = the sum of the digits (cross total) of the year that the snail was placed

G = number of letters in the surname of the author of the sculpture


Point 4: Restaurant

There is another snail chained above the entrance. Before the second World War there were seven restaurants in Višnja Gora. Today all of them are closed, you can only get refreshment and snack at swimming pool Višnja Gora.

F = house number of the adress of the restaurant


Point 5: The Small Door

This is the place where the side entrance into City Wall was, that is why it is called the Small Door. At the top of the stairs there is a golden snail.

E = number of stairs leading to the snail devided by three


Point 6: St. Ann's Church

In front of St. Ann's Church there is a statue of snail made by academic sculptor Primož Pugelj. You can also read The Legend of the Višnja Gora Snail in four languages.

H = number of non-slovene languages in which the stora of the snail is written on this monument


Point 7: Coat of Arms

The snail is also placed in the Coat of Arms of Višnja Gora. You are standing in the middle of the Coat of Arms (this one without the snail) in the old town centre. A couple of meters to the south there is a J.V.Valvasor fountain.

B = sum of the first and the last number in the year written in the Coat of Arms


Point 8: Final location

N 45˚ 5A.BCD E 014˚ 4E.FGH

Congratulations, you have crawled to the finish.

Additional Hints (Decrypt)

anq prfgb
nobir gur ebnq

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa) 

Find...

143 Logged Visits

Found it 121     Write note 16     Publish Listing 1     Needs Maintenance 1     Owner Maintenance 4     

View Logbook | View the Image Gallery of 20 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.