Skip to Content

<

Lohiluoma

A cache by PJ-Instituutti Send Message to Owner Message this owner
Hidden : 3/2/2012
Difficulty:
1.5 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size: small (small)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:

Helppo kätkö Säkylän Pyhäjärven rantamaisemissa. Kätkö sijaitsee luonnonsuojelualueella ja lähellä asuinaluetta, mikä kannattaa pitää mielessä alueella liikuttaessa. Käytä polkua.
Uimaranta lähellä, jos kesäkävijät haluavat käydä pulahtamassa.

Järviemme helmi - Säkylän Pyhäjärvi

Pyhäjärvi on kirkasvetinen, matala ja aava järvi. Koko Pyhäjärvi on Natura-aluetta (15 297 ha). Järven pinta-alasta yli 60% on 4-7 metrin syvyistä. Erityisesti järven itäranta on karikkoinen ja siellä sijaitsee suuri osa saarista ja luodoista. Pyhäjärven saarettoman ulapan pituus on yli 25 kilometriä ja ulappaa pidetään maamme toiseksi suurimpana järvenselkänä.
Luontotyypiltään alue kuuluu pääasiassa karuihin kirkasvetisiin järviin. Pyhäjärvi on lounaisessa Suomessa ainutkertainen kohde suuruutensa ja luontotyyppinsä edustavuuden kannalta.
Alue on myös linnustoltaan arvokas. Linnustoon kuuluu mm. kalatiira, kuikka, laulujoutsen, liro, luhtahuitti, mustakurkku-uikku, ruskosuohaukka, sinisuohaukka, suokukko ja uivelo. Pyhäjärvi on tärkeä lintujen muutonaikainen levähdyspaikka.

Lohiluoman alue

Lohiluoman alueella on kaksi luonnonsuojelualuetta. Toinen on kaksiosainen ja sijaitsee Hiittenkarin kapealla ja pitkänomaisella harjulla, jossa kasvaa vanhaa, järeää männikköä sekä venesataman vieressä olevalla rehevällä, järeää koivua kasvavalla alueella. Toinen luonnonsuojelualue on Harolanlahden vesialue (mukaan lukien Uusiluodon maa-alue).

Lohiluoman tarinoita

Kuoretta Keisarille

Kauttuan junaradan valmistuminen vuonna 1913 mahdollisti Pyhäjärveltä kalastetun saaliin kuljettamisen aina Venäjälle asti. Huippuvuotena 1915 kuoretta kuljetettiin Kauttualta Pietariin
300 000 kg. Etenkin ennen siian ja muikun istuttamista kuore oli merkittävä talouskala.
Pyhäjärven rannoilla on ollut useita jään varastointiin soveltuvia rakenteita. Talvisin järvestä nostettiin jäälohkareita, joita käytettiin lämpiminä vuodenaikoina elintarvikkeiden jäähdyttämiseen. Jään säilyvyyttä parannettiin esimerkiksi sahanpurun avulla. Lohiluoman jääkellarin jäänteet ovat luontopolun tuntumassa.

Järveltä lentoon

Vielä 1950-luvulla Eurassa ei ollut omaa lentokenttää ja lentotoiminta tapahtuikin talvisin Pyhäjärven jäältä ja kesäisin Piikajärveltä.
Erään SG-7:n tarina päättyi maaliskuun 23. päivänä 1951, pitkänäperjantaina, jolloin se tuhoutui jouduttuaan tuntemattomasta syystä päivän neljännellä lennolla hinauksesta pystysyöksyyn. Onnettomuuden syytä ei pystytty selvittämään. Lentotoiminnassa mukana olleet otaksuivat ohjaajan syystä tai toisesta menettäneen tajuntansa ja onnettomuuden tutkijalautakunta arvioi syyksi ohjausvirhettä. Silloisen Ilmailutoimiston 15.5.1951 päivätyssä ja teknillisen ilmailutarkastajan allekirjoittamassa lausunnossa onnettomuuden syytä pidetään kuitenkin tuntemattomana. Koneen ohjaaja oli elämänsä kevääseen ehtinyt 18 vuoden, 9 kuukauden ja 3 päivän ikäinen kauttualainen puusepänoppilas. Kauttuan Ilmailukerholaiset ovat kunnioittaneet hänen muistoaan pidättymällä mahdollisuuksien mukaan lentämästä pitkäperjantaina.

Additional Hints (No hints available.) 

Find...

578 Logged Visits

Found it 554     Didn't find it 3     Write note 7     Needs Archived 1     Temporarily Disable Listing 1     Enable Listing 1     Publish Listing 1     Needs Maintenance 4     Owner Maintenance 4     Update Coordinates 1     Post Reviewer Note 1     

View Logbook | View the Image Gallery of 4 images

**Warning! Spoilers may be included in the descriptions or links.

Current Time:
Last Updated:
Rendered From:Unknown
Coordinates are in the WGS84 datum

Return to the Top of the Page

Reviewer notes

Use this space to describe your geocache location, container, and how it's hidden to your reviewer. If you've made changes, tell the reviewer what changes you made. The more they know, the easier it is for them to publish your geocache. This note will not be visible to the public when your geocache is published.